Επικαιρότητα

Όργια σπατάλης στον ΕΟΤ αποκάλυψαν οι ελεγκτές

Σωρεία παραβάσεων, οικονομικών ατασθαλιών και όργιο σπατάλης, εντοπίζει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στον ΕΟΤ σχετικά με το διαφημιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το 2008 και το 2009. Το πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στον εισαγγελέα ενώ μετά από εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, η διοίκηση του ΕΟΤ διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες που φέρουν υπάλληλοι και στελέχη του οργανισμού. Το πόρισμα διαβιβάστηκε επίσης στο ελεγκτικό συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο οργανισμός στους υπολόγους.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για οικονομικές ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος περιέχει πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, για το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ, τη διετία 2008 και 2009, κατά την οποία δαπανήθηκαν πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι συμβάσεις για την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών γίνονταν με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάθεση έγινε χωρίς την έγκριση των αρμοδίων οργάνων, κατά παράβαση των κανονισμών του ΕΟΤ και η σύνταξη και υπογραφή της πλειονότητας των συμβάσεων γινόταν μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του συμβατικού αντικειμένου.

Για λόγους “νομιμοφάνειας”, όπως σημειώνεται, η υπηρεσία υιοθέτησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος την πρακτική της προχρονολόγησης των συμβάσεων.

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται ελλειμματική η διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού και μέσω των συντασσομένων συμβάσεων, καθώς σε πολλές, περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτούμενοι όροι και ρήτρες, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Επίσης όπως τονίζεται στο πόρισμα για τα περίπτερα του ΕΟΤ στις διεθνείς εκθέσεις, συγκροτήθηκε Έκτακτη Ειδική Επιτροπή για την αξιολόγηση των προσφορών, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από παράγοντες εκτός υπηρεσίας μεταξύ των οποίων και πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις ην προκήρυξη των διαγωνισμών για τα περίπτερα οδηγούσε συχνά στη ματαίωσή του και στην έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με υποψήφιους ανάδοχους για να προλάβει ο ΕΟΤ τις ασφυκτικές προθεσμίες των διεθνών εκθέσεων.

Τέλος, αναφέρεται ότι μετακινήσεις προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας στο εξωτερικό για τις εκθέσεις επιβάρυνε τον ΕΟΤμε πρόσθετο κόστος, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν σε αυτές ορίζονταν υπάλληλοι, που υπηρετούν στα γραφεία εξωτερικού.

Οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τον έλεγχο για τις συμβάσεις διαφήμισης και προβολής της χώρας, τον περασμένο Ιανουάριο και έβαλαν στο μικροσκόπιο περισσότερες από 170 αναθέσεις διαφήμισης.

Η εντολή για τους ελέγχους που συνεχίζονται και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΟΤ έχει δοθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού.

Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε από την Διοίκηση του ΕΟΤ τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τυχόν ευθύνες που φέρουν υπάλληλοι και στελέχη του οργανισμού.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *