Επικαιρότητα

Καλός καιρός για Κούλουμα και χαρταετούς

Με πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη της χώρα γιορτάστηκαν τα Κούλουμα. Τα παραδοσιακά εδέσματα, οι χοροί, το πέταγμα του χαρταετού και η αναβίωση εθίμων κυριάρχησαν σήμερα Καθαρή Δευτέρα. Στην Αθήνα, πλήθος κόσμου ανέβηκε στους λόφους Στρέφη, Σκουζέ και Φιλοπάππου και με τη συμβολή του καλού καιρού απόλαυσαν λαγάνες, ελιές και χαλβά. Μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακά τραγούδια περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις των Δήμων σε Αθήνα και Πειραιά. Έως τις 2μμ ήταν ανοιχτές η Ψαραγορά, η Βαρβάκειος και η Αγορά του Πειραιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η Βαρβάκειος αγορά παρέμεινε ανοιχτή προκειμένου να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό.

Πολλοί από αυτούς προτίμησαν να κάνουν έρευνα αγοράς και στη συνέχεια να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ιχθυοπώλες ξεπούλησαν τα καλαμαράκια, τα χταπόδια, τις σουπιές, τα θράψαλα και τα όστρακα και οι καταναλωτές της τελευταίας στιγμής πέτυχαν καλύτερες τιμές. Αυξημένη η κίνηση και στους φούρνους για την παραδοσιακή λαγάνα.

Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη και Α. Παπαρήγα

Στο λόφο του Φιλοπάππου ο Δήμος Αθηναίων φιλοξένησε, σε ειδικά διαμορφωμένη σκηνή, μουσικά σχήματα, τα οποία έδωσαν παραδοσιακη ελληνική νότα στα κούλουμα του 2008, παρασύροντας τον κόσμο να γιορτάσει και να πετάξει ακόμα πιο ψηλά το χαρταετό.

Αντίστοιχα στη Φρεαττύδα ο δήμος Πειραιά έστησε το δικό του γλέντι όπου τοπικοί σύλλογοι και παραδοσιακά συγκροτήματα έδωσαν το δικό τους τόνο στο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας.

Παράλληλα τα παιδιά με τους γονείς τους πέταξαν τους χαρταετούς με φόντο τον Σαρωνικό.

Στου Φιλοπάππου βρέθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και εξέφρασε τις ευχές του για καλή Σαρακοστή. Για το θέμα της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ ευχήθηκε να πρυτανεύσει η σύνεση και η μετριοπάθεια και κάλεσε τους εργαζόμενους από την Τετάρτη να σκεφτούν τα θέματα της δημόσιας υγείας. Ευχαρίστησε εξάλλου τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων γιατί φρόντισαν όπως είπε τουλάχιστον οι δημόσιοι χώροι συνάθροισης να είναι πιο καθαροί.

Στα καμένα της Πάρνηθας βρέθηκε το πρωί η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στα Αγωνιστικά Κούλουμα που διοργάνωσε η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της Δράσης για την Πάρνηθα.

Η κ. Παπαρήγα δήλωσε: “Όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό τον χώρο θυμάται βεβαίως και την αδικοχαμένη Πάρνηθα, θυμάται το έγκλημα που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, εγώ τουλάχιστον, σκέφτομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχουν ελεύθερο χρόνο για αναψυχή και ταυτόχρονα να έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση. Γιατί ο ελεύθερος χρόνος απαιτεί και χρήμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι ούτε ελεύθερο χρόνο έχουν, ούτε χρήματα. Ανασφάλεια νοιώθουν και απελπισία για το μέλλον. Η μόνη ελπίδα είναι να δημιουργηθούν μόνιμες εστίες αντίστασης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που να τα ανατρέψει όλα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εμείς”.

Ξεκίνησε η επιστροφή

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων που είχαν εγκαταλείψει την Αττική για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση σε όλο το εθνικό δίκτυο από Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα και Λαμία προς Αθήνα καθώς επίσης και από Πάτρα, Τρίπολη και Κόρινθο επίσης προς Αθήνα.

Στο ύψος της Λαμίας, η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας προς την Παλιά εθνική προς Μπράλο, Ορχομενό, Κάστρο και από εκεί προς την εθνική οδό για Αθήνα. Αυξημένη είναι η κίνηση στο Αρτεμίσιο στην Πελοπόννησο, καθώς επίσης και στα διόδια Ρίου και Κορίνθου με κατεύθυνση την Αθήνα.

Όλη η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση όσων επιστρέφουν.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *