Επικαιρότητα

Κυβέρνηση με εντολή ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης

ipourgiko_simvoulio_pasokΤους άξονες και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι “η νέα κυβέρνηση έλαβε από τους πολίτες εντολή ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης” και ζήτησε από Υπουργούς και Υφυπουργούς να φέρουν “την ελπίδα σε μια χώρα μπλοκαρισμένη στην αδιαφάνεια. Την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε, αναμένει καταγεγραμμένα τα προβλήματα του κάθε Υπουργείου αλλά και προτάσεις για την επίλυση τους. Ενδεικτικό των προθέσεών του για άμεση καταγραφή και λύση των δυσλειτουργιών στο δημόσιο, είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε στη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου την τοποθέτηση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ.  Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους Υπουργούς τόνισε ότι ο λαός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ εντολή ανατροπής μιας κατάστασης παρακμής και τέλματος, την οποία βιώνει η χώρα και ζήτησε σεβασμό, σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Επισήμανε  ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

Ζήτησε επίσης από τους Υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση.

Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους Υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους και μέχρι την επόμενη εβδομάδα να του υποβάλλουν τις επισημάνσεις τους αλλά και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση τους.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των Υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.

Επισήμανε εξάλλου στους Υπουργούς ότι δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως μια ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.

Στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως είπε δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά παραμένουν και αυτές είναι, πρώτα ο πολίτης, πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο, όπου θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.

Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, το δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία.

Τόνισε, επίσης, ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

Περιγράφοντας δε τους άξονες της πολιτικής των πρώτων ημερών, μίλησε για νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, μαχαίρι στις σπατάλες, στήριξη των ασθενέστερων, αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με νέο εκλογικό νόμο και πόθεν έσχες.

Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε επίσης αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την επίλυση των προβλημάτων και πρόσθεσε ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους Υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε Υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα αρχίσει συχνές επαφές με όλους τους Υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους Υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα Υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και όσες απ’ αυτές κριθούν απαραίτητες μπορούν να επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε, τόνισε, μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, κατέληξε, ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας.

Ομιλία του Συνήγορου του Πολίτη

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης ότι τα τελευταία 11 χρόνια η αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων” και χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση “ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη”, σημειώνοντας ότι “έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της” και τόνισε ότι “πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση”.

Ο Συνήγορος του Πολίτης κάλεσε τους Υπουργούς να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και όπως είπε σύντομα και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων, και μακροπρόθεσμων στόχων από τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι “οι στόχοι -και η παρακολούθηση τους- πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνητικές αλλαγές”.

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα λήψης αναγκαίων αποφάσεων στο μεταναστευτικό, εκτίμησε ότι παράνομοι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται και τα επόμενα χρόνια  και τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης ενός “ενδιάμεσου σταδίου”, που από την μια θα οριοθετεί την έννοια του πολιτικού ασύλου, αλλά από την άλλη θα στέλνει σαφές μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ, δεν θα νομιμοποιείται.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε και σε καταγραφή των μεταναστών, παροχή δυνατότητας να συναλλάσσονται με τη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σε επίπεδο υγείας και πρόνοιας, και σε άσκηση πίεσης επί των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιμεριστεί το βάρος της μετανάστευσης.

Επιπλέον, πρότεινε τη μετατροπή των ΚΕΠ σε “υπηρεσία μιας στάσης”, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξής τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση πληροφορικής στις διάφορες υπηρεσίες, τόνισε ότι αυτό έχει ως όριο τη «στιγμή», που θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων

Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως είναι στη διάθεση όλων των Υπουργών για επιμέρους και εξειδικευμένη ενημέρωση για τα, ανά υπουργείο, προβλήματα.

Η ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τον Πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον κ. Καμίνη για την ενημέρωση, να επισημαίνει ότι αν και η εισήγησή του ήταν σύντομη, οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες και πολύ χρήσιμες και να υπογραμμίζει ότι ανάλογες ενημερώσεις και διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Αντιδράσεις

“Το σκληρό ταξικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος και καλύτερης λειτουργίας του κράτους. Δεν είναι αυτά οι αιτίες που δημιουργούν τα λαϊκά προβλήματα, είναι η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έμειναν στο απυρόβλητο. Κανένας εφησυχασμός. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους”,
τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Κριτική στη νέα κυβέρνηση για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, άσκησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που δήλωσε επίσης ότι η κατάργηση της λέξης “Εθνική” από τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας και Άμυνας, και ό,τι αυτή σηματοδοτεί, “προσδιορίζουν το στίγμα της νέας εποχής”.

“Η ομιλία του κ. Παπανδρέου στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ελάχιστα διαφωτιστική σχετικά με τις προθέσεις και το σχέδιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Η επτασέλιδη ομιλία του δεν έχει έστω και την παραμικρή αναφορά στην οικονομική κρίση, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο κοινωνικό πρόβλημα.  Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να απέφυγε και σήμερα να ξεκαθαρίσει αν στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι κοινωνικές ανάγκες, ή τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών. Αλλά το ερώτημα αυτό θα τεθεί πολύ σύντομα από την κοινωνία, που σήμερα βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Και τότε η ηθελημένη ασάφεια δεν θα συνιστά επαρκή απάντηση”, σχολίασε ο Συνασπισμός.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *