Επικαιρότητα

Θετικό το τεστ για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της Αγροτικής Τράπεζας

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αναδεικνύει τους αδύναμους κρίκους , αλλά και τους ισχυρούς πυλώνες που αντέχουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Επτά τραπεζικοί όμιλοι της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Αγροτική τράπεζα δεν κατάφεραν να περάσουν το τεστ αντοχής , ωστόσο τα 87 από τα 91 πιστωτικά ιδρύματα που αξιολογηθήκαν, μεταξύ των οποίων και οκτώ ελληνικά, βαθμολογήθηκαν θετικά. Την Ευρώπη απασχολούν όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία, ενώ επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ιταλία η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει συρρικνωθεί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι τα αποτελέσματα των τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων επιβεβαιώνουν την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες»

«Θετικά» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές». Παράλληλα, καλεί εκ νέου τις τράπεζες «να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», επισημαίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικά, πάντως, για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία «κόπηκε» στα συγκεκριμένα τεστ, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το Δημόσιο «ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Από την πλευρά της η ΑΤΕ, πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στα τεστ μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

“Το υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία έγινε με κοινή μεθοδολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αντοχής του τραπεζικού συστήματος σε πιθανή δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών μέσα στο 2010- 2011. Η διαφάνεια που επιτεύχθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι σημαντική.

Στην Ελλάδα, έξι τράπεζες- Εθνική, EFG Eurobank, Άλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι έξι αυτές τράπεζες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου (με εξαίρεση τις ξένες θυγατρικές), ενώ το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής ήταν τουλάχιστον 50% .

Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων είναι απαραίτητο να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων κάτω από τα διαφορετικά σενάρια. Τα αποτελέσματα για το δυσμενές σενάριο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης ή πιθανών άμεσων αναγκών σε κεφάλαια. Η πραγματοποίηση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν αποτελεί πρόβλεψη αποτελεσμάτων, καθώς τα πιθανά δυσμενή σενάρια διαμορφώθηκαν κάτω από την υιοθέτηση ακραίων υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθούν στην πράξη.

Παρόλα αυτά, στοχεύοντας στη διαφύλαξη του υψηλότερου βαθμού ευρωστίας και οικονομικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις συμμετέχουσες τράπεζες για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους, και τυχόν ανάγκες επανακεφαλοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης.

Για τη θωράκιση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά, η Ελλάδα, ήδη διαθέτει τους παρακάτω μηχανισμούς στήριξης οι οποίοι έχουν εγκριθεί, ή τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Με το Ν. 3723/2008, έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα επανακεφαλοποίησης συνολικού ποσού 5 δις ευρώ, στο οποίο υπάρχει υπόλοιπο ύψους 1,2 δις ευρώ. Το πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στο πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στο νόμο.
  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το συνολικό ποσό των 10δις ευρώ. Το Ταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος του Μνημονίου Συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με το νόμο 3864/2010 και έχει ήδη επισήμως κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλίσει ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων».

Δεν πέρασε τα τεστ αντοχής των τραπεζών η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος

Δεν πέρασε τα τεστ αντοχής των τραπεζών η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ και η δίοικησή της συζήτησε διεξοδικά με την Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν η ATEbank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της συζήτησε διεξοδικά με την Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν η ATEbank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων».

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν έλλειμμα ύψους 242,6 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive -CRD).

Η ΑΤΕbank έχοντας ήδη θωρακίσει τον ισολογισμό της με τις απαραίτητες και αναγκαίες προβλέψεις που έλαβε το έτος 2009 στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της, και σε συνεννόηση με τον βασικό της μέτοχο, προτίθεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην αύξηση, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της Τράπεζας, θα συμμετάσχει και το Ελληνικό Δημόσιο.

ΤΤ – Με επιτυχία στο τεστ αντοχής των τραπεζών

Πέρασε το τεστ αντοχής (stress test) των τραπεζών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) στο 15% το 2011 έναντι 17,1% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 4,9% ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου, που λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 10,1% στο τέλος του 2011 συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα, ύψους 285,44 εκατ. ευρώ, επί των κεφαλαίων Tier 1 σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%) ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης, που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive – CRD).

ΕΤΕ – Πέρασε τo τεστ αντοχής (stress test)

Πέρασε τo τεστ αντοχής ( stress test) των τραπεζών η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) στο 9.6% το 2011 έναντι 11.3% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2.2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου, που λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό κίνδυνο των ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 7.4% στο τέλος του 2011 συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα, ύψους 1.009 εκατ. ευρώ, επί των κεφαλαίων Tier 1 σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%) ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης, που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive – CRD).

Eurobank EFG : «Ισχυρή η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, η άσκηση προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης (τεστ αντοχής /stress test) που πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και για 91 τράπεζες από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας (CEBS), επιβεβαίωσε την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Eurobank EFG, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Από τη δοκιμασία αυτή προκύπτει ότι ακόμα και σε αυτό το ακραίο και εξαιρετικά απίθανο σενάριο, η Eurobank EFG διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια υπερδιπλάσια του κατώτατου ρυθμιστικού ορίου (4%).

Σημειώνεται ότι το ακραίο σενάριο, βάσει του οποίου έχουν γίνει οι υπολογισμοί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα επαχθές και δεν είναι ούτε πραγματικό, ούτε καν προσδοκώμενο. Για παράδειγμα, στο σενάριο δημοσιονομικής αναταραχής υπολογίζονται επιπρόσθετες προβλέψεις -πέραν του αρνητικού βασικού σεναρίου- ύψους άνω του 3,2% του δανειακού χαρτοφυλακίου για κάθε τράπεζα στην Ελλάδα. Στις υπόλοιπες χώρες η επιβάρυνση αυτή δεν ξεπερνά το 1% και κυμαίνεται από 0,05% (Γερμανία) έως 0,9% (Πορτογαλία).

Όπως κατέδειξε το τεστ αντοχής, η Eurobank EFG χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια και τα υψηλά προ-προβλέψεων έσοδα, είναι σε θέση να απορροφήσει προβλέψεις, οι οποίες στην εκδοχή του πλέον ακραίου σεναρίου, φθάνουν τα €4 δισ. εντός της επόμενης διετίας, διατηρώντας κεφαλαιακή επάρκεια πρώτης διαβάθμισης (Tier I) άνω του 8%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ προσομοιώσεων ακραίων κινδύνων που επιβεβαιώνουν, όπως αναφέρει, την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Τα τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων είναι πλήρη και αυστηρά. Επιβεβαιώνουν την αντοχή του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και της ευρωζώνης στις μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση της. Επτά από τις 91 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων δεν κατόρθωσαν να το περάσουν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *