Επικαιρότητα

Στο 4,4% ο πληθωρισμός λόγω πετρελαίου και ακρίβειας

“Φωτιά” βάζει στον πληθωρισμό το πετρέλαιο που διεθνώς ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Στη χώρα μας τον Απρίλιο διατηρήθηκε -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- στα υψηλά επίπεδα του 4,4%. Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.

Οι καταναλωτές καθημερινά καλούνται να δώσουν την δική τους μάχη με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Αυξήσεις “φωτιά” στα προϊόντα

Όλο και πιο βαθιά θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές, μετά τις αυξήσεις χωρίς τέλος σε δεκάδες είδη καθημερινής χρήσης.

Η ξέφρενη κούρσα των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού, αποτελεί βόμβα για τον πληθωρισμό, καθώς μέσα σ’ ένα χρόνο αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής προϊόντα :

– το σπορέλαιο 35,4%
– το βούτυρο γάλακτος 31,5%
– τα ζυμαρικά 22,4%
– το αλεύρι 19%
– το ψωμί 17,3%
– τα όσπρια και τα’ αυγά 14,2%
– τα νωπά πουλερικά και φρούτα 12,2% και
– το ρύζι 9,11%

Την ίδια ώρα τα οικονομικά των νοικοκυριών χτύπησαν κόκκινο με αυξήσεις
-στο φυσικό αέριο 45%
-στο πετρέλαιο θέρμανσης 38,6% και
-στην βενζίνη 11,6%

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με 41 μέτρα η πολιτεία επιχειρεί την ανάσχεση του κύματος της ακριβείας.

“Σταδιακά εφαρμόζονται στην πράξη και στην αγορά αποδίδοντας καρπούς”, τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Την ίδια ώρα επικαλούμενος την σημερινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για παγίωσή του σ’ εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, και απαντώντας στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για την απόδοση των 41 μέτρων, επικαλέστηκε την φράση του Αμερικανού οικονομολόγου, Τζών Μέϋναρντ Κέϋνς ότι “μακροπρόθεσμα θα έχουμε πεθάνει όλοι”.

Ο εισαγόμενος μόνιμος πληθωρισμός θα πυροδοτεί το μέτωπο του δημοσίου χρέους και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *