Επικαιρότητα

Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητές

 

episosdia_mat_mathitonΣε αποκλεισμούς δρόμων ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και σήμερα μαθητές από σχολεία της Αττικής. Ήδη έχουν κλείσει από ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε Θηβών και Βουλιαγμένης. 

Στο μεταξύ σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέκου Αλαβάνου και του Σπύρου Χαλβατζή για το φόνο του 15χρονου στα Εξάρχεια θα απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. 

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ ο 15χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδι που σημειώνονταν σχεδόν όλη τη νύχτα βγήκε από τον Ευαγγελισμό. Ομάδες μέσα από το Ίδρυμα πέταγαν μολότοφ και οι δυνάμεις της αστυνομίας απαντούσαν με δακρυγόνα. 

Ηρεμία επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη μετά την παρέμβαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου. 

Στη Λάρισα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους, 11 μαθητές Λυκείου, οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας. 

Σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή ακόμη οκτώ από τους συλληφθέντες.

 

Υπό κατάληψη βρίσκεται η Νομαρχία Ηρακλείου από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Οι φοιτητές που έχουν καταλάβει τη Νομαρχία ζητούν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ως βασικό του αίτημα να “φύγει η Κυβέρνηση” την οποία “θεωρούν υπεύθυνη για τον θάνατο του 15 χρόνου Γρηγορόπουλου”. Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλουν είναι και η απελευθέρωση των 15 νεαρών συλληφθέντων στα επεισόδια της Τρίτης στο Ηράκλειο αλλά και συνολικά στην χώρα καθώς και η πραγματοποίηση νέας απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα. Ομάδα φοιτητών έχει αποκλείσει και το αστυνομικό τμήμα στην Κέρκυρα.

Απολογήθηκαν οι συλληφθέντες των επεισοδίων της Δευτέρας

Μετά από μαραθώνια απολογία που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ – αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, 11 ανήλικοι μαθητές Λυκείου, οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Λάρισα. Οι 11 μαθητές ανήκουν στο σύνολο 19 ατόμων που συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά οι υπόλοιποι 8 είναι ενήλικοι γι’ αυτό και διαχωρίστηκε η ανακριτική διαδικασία, καθώς οι ανήλικοι δικάζονται με διαφορετικές διατάξεις. Συγκεκριμένα οι 11 μαθητές αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών με σοβαρότερη (κάποιοι από αυτούς) εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορούνται ακόμη για στάση, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμούς, εξυβρίσεις, κλοπές και παράβαση του νόμου περί όπλων. Μετά τις πολύωρες απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους που αφορούν: στην απαγόρευση εξόδου από την χώρα αλλά και στην υποχρέωση τους να παρουσιάζονται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα για τους 9 από αυτούς, ενώ για δύο ανήλικες μαθήτριες δεν κρίθηκε αναγκαία η παρουσία τους στο τμήμα. Και οι 11 κατηγορούμενοι θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Στο μεταξύ στην διάρκεια της ημέρας συγκροτήθηκε Επιτροπή αλληλεγγύης και συμπαράστασής προς τους συλληφθέντες μαθητές, η οποία σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ζήτησε να μην απαγγελθεί καμία κατηγορία εις βάρος τους. Την Πέμπτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι υπόλοιποι 8 από τους συλληφθέντες της Δευτέρας ενώ από τα επεισόδια της Τρίτης συνελήφθησαν ακόμη 6 άτομα.

Αμείωτο το διεθνές ενδιαφέρον

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θάνατο του 15χρονου και εκτός συνόρων. Μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή 18 ατόμων, πραγματοποιήθηκε έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στοΜανχάταν. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν μαύρη σημαία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους “εξεγερθέντες”, όπως ανέφεραν, πολίτες της Ελλάδας, κατά της αστυνομικής βίας. Οι συγκεντρωθέντες, που διαλύθηκαν χωρίς κανένα επεισόδιο, δεν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, όπως είπαν. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβανόταν και άτομα μη ελληνικής καταγωγής. Σήμερα, γύρω στις 5 το πρωί (τοπική ώρα), άγνωστος ή άγνωστοι προκάλεσαν μικρές ζημιές στην είσοδο του Προξενείου. Για λόγους ασφαλείας το προξενείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης, μετά το γεγονός, έλαβαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας και δύναμη αστυνομικών βρίσκεται γύρω από το χώρο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου. Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης για το συμβάν διενεργεί ανακρίσεις. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν εκτενή κάλυψη στα βία επεισόδια που συμβαίνουν στην χώρα μας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 30 Έλληνες φοιτητές για το θάνατο του 15χρονου έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού προξενείου στο Λονδίνο.

Ομάδα περίπου 20 ατόμων εκτόξευσε μπουκάλια με κόκκινη μπογιά κατά του ελληνικού προξενείου στηνΚωνσταντινούπολη. Οι νεαροί, οι οποίοι σύμφωνα με το CNN Τurk, είναι μέλη αριστερής κίνησης μαθητών λυκείου έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, ενώ ανάρτησαν πανό που ανέγραφε: “Η αστυνομία σκοτώνει παντού, είμαστε και εμείς 16 χρονών” Επί τόπου έσπευσαν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη οργανώθηκε από το κόμμα της Ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, το Συνδικάτο CGL, το Συνασπισμό και φοιτητικούς συλλόγους για να ζητηθεί η πλήρης εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και η πλήρης απόδοση ευθυνών. Όπως δήλωσε το μέλος της διεύθυνσης του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ρούσο Σπένα, “βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε εμπράκτως τη συμπαράστασή μας στους Έλληνες που διαδηλώνουν ειρηνικά και στους φοιτητές που εναντιώνονται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”. Στην ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία προστέθηκε πριν λίγο και ομάδα αναρχικών με συνθήματα κατά της Αστυνομίας, μαύρες σημαίες και πανό με φράσεις κατά της αστυνομίας . Νωρίτερα ομάδα φοιτητών είχε προσπαθήσει να καταλάβει το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, είκοσι λεπτά όμως μετά την είσοδό τους στα γραφεία του Ινστιτούτου και αφού προσπάθησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία οι καραμπινιέροι τους έπεισαν να εξέλθουν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Τέλος, στη Νάπολι 50 Ιταλοί φοιτητές επέδωσαν επιστολή στον Έλληνα πρόξενο Ιωάννη Θάνου, στην οποία καταδικάζουν τη βία και ζητούν να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου με άμεση και απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών.

Βέλγιο -Τύπος -Ταραχές στην Ελλάδα

Οι ταραχές στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις απασχόλησαν την Τετάρτη το Βελγικό Τύπο. Η γαλλόφωνη “Λε Σουάρ” με τίτλο: “Η οργή δεν έχει καταλαγιάσει”, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και τις εικόνες καταστροφής που θυμίζουν πεδίο μάχης. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Τρίτη, ημέρα της κηδείας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, αν και ήταν λιγότερο βίαιη από τις προηγούμενες ημέρες χαρακτηρίστηκε από νέα επεισόδια, κοντά στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Στη “Λα Λιμπρ Μπελζίκ” αναφέρεται ότι η παρούσα κρίση λαμβάνει μέρα με τη μέρα μια ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική τροπή και γίνεται λόγος για κατάρριψη των παραδοσιακών αξιών και των ιδεολογικών αναφορών του παρελθόντος.

Στη “Λ’ Εκο” με τίτλο: “Η ελληνική νεολαία μεταξύ συγκίνησης και εξέγερσης”, γίνεται μνεία στην κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει, με την οικονομική ανάπτυξη να μειώνεται και τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται. Εξάλλου, εκτενές ρεπορτάζ για τις ταραχές στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου RTF με σκηνές από την κηδεία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς και από την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας στην οποία, όπως αναφέρθηκε, συμμετείχαν εκτός από μαθητές, γονείς και καθηγητές. Στο ρεπορτάζ έγινε αναφορά σε μια γενικευμένη αντίδραση την οποία πυροδότησε ο θάνατος του νεαρού μαθητή, ωστόσο όπως επισημάνθηκε η έκτασή της τροφοδοτείται από ευρύτερα αίτια που σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση, την ανεργία των νέων και την πολιτική επικαιρότητα. Στη συνέχεια επιχειρείται να δοθεί η διάσταση των Ελλήνων που κατοικούν στις Βρυξέλλες, μέσα από συνεντεύξεις τριών νεαρών κοριτσιών τα οποία γενικά ταυτίζονται με τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, απορρίπτοντας ωστόσο τις ακραίες βίαιες εκδηλώσεις τους. Η έμφαση δίνεται στην ανεργία των νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα ως κύρια πηγή τροφοδότησης της αγανάκτησης. Τέλος, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτήριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ οι διαδηλωτές επέδωσαν ψήφισμα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία.

Στη Γερμανία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα επτά διαδηλωτές στη Φρανκφούρτη, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα εις ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς της Ελλάδας. Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης πριν διασκορπιστούν στην πόλη σε μικρότερες ομάδες. Μερικοί έσπασαν τη βιτρίνα μιας τράπεζας, σκόρπισαν σκουπίδια από δοχεία απορριμμάτων και αναποδογύρισαν τον φράκτη ενός εργοταξίου, δήλωσε η αστυνομία.

Επίθεση με τρεις βόμβες μολότωφ δέχθηκε και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις αυτοσχέδιες βόμβες εκτόξευσαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου και πάνω από το κιγκλίδωμα της περιβόλου τουλάχιστον δύο νεαροί, που απομακρύνθηκαν τρέχοντας.Οι βόμβες προκάλεσαν μικρή εστία πυρκαγιάς στην αυλή του προξενείου, που σβήστηκε αμέσως από το προσωπικό, καθώς και μικρές υλικές ζημιές, αλλά και αναστάτωση σε υπαλλήλους των γραφείων ΟΕΥ, Τύπου και ΕΟΤ, που συστεγάζονται με το προξενείο και εργάζονταν έως εργά στο κτίριο.

H βαλλιστική εξέταση

Στο κέντρο πυρηνικών ερευνών “Δημόκριτος” και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο θα γίνει η ανίχνευση στα μόρια της βολίδας που στοίχισε τη ζωή του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου, για να διαπιστωθεί πού χτύπησε. 
Επίσης θα ληφθούν δείγματα με χημική ανάλυση και φασματογράφο μάζας, ενώ θα ακολουθήσει αυτοψία στο μέρος που χτύπησε η βολίδα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου επέτρεψε να παρευρίσκονται οι τεχνικοί σύμβουλοι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής κατά την αποσφράγιση των πειστηρίων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά. 
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών, ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι ο νεαρός εβλήθη από τον εξοστρακισμό της βολίδας του όπλου του αστυνομικού. O ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στην αλλοίωση της μίας πλευράς της σφαίρας, εκφράζει την άποψη ότι δεν μπορεί αυτή η παραμόρφωση να προήλθε από τη διέλευσή της μέσω του σώματος του θωρακικού σπονδύλου. Κράτησε, όμως, μία επιφύλαξη μέχρι την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *