Επικαιρότητα

Αλαβάνος: Εξοπλίζουν το στρατό για αντιμετώπιση διαδηλωτών

alavanosΠροκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την προμήθεια υλικού όπως μη βαλλιστικών ασπίδων, κλομπ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης παρουσίασε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία, ο Αλέκος Αλαβάνος με το ερώτημα μήπως το υλικό αυτό χρησιμοποιηθεί και από την Αστυνομία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου απάντησε ότι η αποστολή του στρατού είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από το Σύνταγμα. Με ανακοίνωσή του το ΓΕΣ διευκρίνισε ότι ο εξοπλισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προορίζεται για την ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στη χρήση ασφυξιογόνων χημικών εκ μέρους της αστυνομίας ενάντια σε διαδηλωτές.
Χημικές ουσίες που κρύβουν κινδύνους

“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία από την χρήση όλων αυτών των χημικών ουσιών οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μελέτες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την υγεία (…) Με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1925, που το πόρισμα που βγήκε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι τα χημικά όταν η μια χώρα πολεμάει ενάντια στην άλλη να μην επιτρέπονται και τώρα βλέπουμε να επιτρέπονται ακόμη και για εσωτερική χρήση” είπε ο κ. Αλαβάνος.

“Είναι διατεθειμένο το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από τους πανεπιστημιακούς, μία μελέτη και ορισμένες υποδείξεις σχετικά με το αν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρακτική χρήσης, των χημικών που είδαμε να παίρνει μια τεράστια έκταση, που αφορά πλέον όλους τους κατοίκους της πόλης;”, ρώτησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ .

Αντίστοιχα, ο βουλευτής Θ. Λεβέντης, επικαλέστηκε την ύπαρξη μελετών για την επικινδυνότητα των ουσιών που περιλαμβάνουν τα εν λόγω χημικά απωθητικά, τα οποία εκτός από αναπνευστικά προβλήματα “σε συνδυασμό με συγκεκριμένους χημικούς διαλύτες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα, να έχουν ισχυρή τοξική δράση στα νεφρά, στο ήπαρ και να επιφέρουν καρκινογενέσεις”.

Ο στρατός είναι προσηλωμένος στα καθήκοντά του και θεωρώ πως ό,τι προμήθεια κάνει είναι για τις δικές του και μόνον αποστολές”,απάντησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου και συνέχισε:

“Εγώ δεν θέλω τα δακρυγόνα να στρέφεται εναντίον κανενός – αλλά δεν επικροτώ και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροπές και φθορά ξένης περιουσίας (…) εγώ δεν θα τα χαρακτήριζα χημικά – δεν θεωρώ πως μπορεί να έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Είμαι όμως ανοικτός και διατεθειμένος, εάν τίθεται τέτοιο θέμα, να ερευνηθεί. Αυτό το ρόλο και την υποχρέωση που έχουμε, θα τον τηρήσουμε, θα τον εφαρμόσουμε”, δεσμεύθηκε ο υφυπουργός.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί το θέμα ως φύλο συκής για τον πλήρη αφοπλισμό της ΕΛΑΣ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *