Επικαιρότητα

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και στις πορείες

Με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα κορυφώθηκε η σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κατά των οικονομικών μέτρων και του νέου ασφαλιστικού. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων από το Πεδίον του Άρεως στη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των θυμάτων στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ στις 5 Μαΐου. Κλειστά είναι σήμερα τα καταστήματα κατά μήκος της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές στα Εξάρχεια. Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τον ΟΛΠ, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στον Πειραιά. Δύο συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον ηλεκτρικό και το τραμ που θα λειτουργήσουν μέχρι τις 4 το απόγευμα.

“Όχι” στο ασφαλιστικό από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

Με την πορεία στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκε η σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, για το ασφαλιστικό. Η πορεία, σε μία σιωπηλή εκδήλωση μνήμης, σταμάτησε μπροστά στο κτήριο της ΜΑΡΦΙΝ της οδού Σταδίου όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι στις 5 Μαΐου. Στο Θησείο κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε και συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας.

Κλειστά είναι σήμερα τα καταστήματα κατά μήκος της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ενώ ανοιχτοί είναι όλοι οι χώροι εργασίας και καταστήματα στην περιοχή της Ομόνοιας προς το Μοναστηράκι (οδός Αθηνάς, κλπ) καθώς και στη Βουκουρεστίου προς το Κολωνάκι.

Η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους και είκοσι προσαγωγές στα Εξάρχεια. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, για τις σημερινές εργατικές κινητοποιήσεις έχουν διατεθεί 1.500 αστυνομικοί με εντολές σε περίπτωση επεισοδίων, να συλλαμβάνονται αμέσως οι δράστες.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι Δημόσιες Υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Δήμοι, Νομαρχίες εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και το ΠΑΜΕ. Παράλληλα στην απεργία συμμετέχουν τελωνειακοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία.

Μετ’ εμποδίων διεξάγονται οι μετακινήσεις των πολιτών καθώς μόνο ο ΗΣΑΠ και το τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν για 24 ώρες μετρό, ΟΣΕ, Προαστιακός, τρόλεϊ, λεωφορεία και  πλοία.

Μάλιστα, τρία κρουαζιερόπλοια δεν κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της απεργίας. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο “MUSICA” με 2.600 επιβάτες, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ναυπλίου, το “ARMONIA” με 1.600 επιβάτες που κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυκόνου και το “RUBY PRINCESS” με 3.080 επιβάτες, το οποίο συνέχισε το ταξίδι του για την Τουρκία.

Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία με μοναδική εξαίρεση τις πτήσεις της Olympic Air προς τις άγονες γραμμές της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι προς τα αεροδρόμια: Πάρου, Νάξου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Σύρου, Μήλου, Καρπάθου, Ρόδου, Λέρου, Κάσου, Σητείας.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ενώ ηΠανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει νέα απεργία για τις 30 Μαΐου και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προχωρά σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο.

Δηλώσεις συνδικαλιστών και κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε σήμερα η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων. Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν σήμερα τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών. Τέλος, έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνδικάτων από το υπουργείο Εργασίας και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπουν στο δίλημμα “χρεοκοπία ή θυσίες“.

Ο Στάθης Ανέστης (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έκανε λόγο για “μήνυμα προς την κυβέρνηση, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΔΝΤ” και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα βροντοφώναξαν “κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση“. Ο κ. Ανέστης σημείωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις και ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Ο Θάνος Βασιλόπουλος (στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης) έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ προέβλεψε ότι τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της είπε: “Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σ’ έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας“.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανόλη Γλέζο.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι “οι απεργίες και οι αποκλεισμοί κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείων εάν -τουλάχιστον- δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις απόδρασης από την κρίση δεν προσφέρουν αλλά, αντίθετα, επιβαρύνουν την κατάσταση. Για άλλη μια φορά επιμένουμε στην ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία δυστυχώς φοβάται περισσότερο ο κ. Σαμαράς απ’ τον κ. Παπανδρέου“.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *