Επικαιρότητα

Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Με τη συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ξεκίνησε ο διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, η μισθολογική δαπάνη για το δημόσιο τομέα, φθάνει στο 32% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού ενώ τα επιδόματα καλύπτουν το 40%.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το αλαλούμ στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Ο Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέδωσαν στην ΑΔΕΔΥ το πλαίσιο του διαλόγου με τις βασικές αρχές για το νέο σύστημα αμοιβών.

Οι βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου, θα είναι η άσκηση μισθολογικής πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια, ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού.

Στη συνάντηση πάντως με την ΑΔΕΔΥ οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών έδωσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει πλήθος επιδομάτων που κοστίζουν τουλάχιστον 7 δισ. Ευρώτο χρόνο, ενώ διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων αλλά και στις αποδοχές από υπουργείο σε υπουργείο.

Η κυβέρνηση στις προτάσεις που μελετά περιλαμβάνει:

  • την ενσωμάτωση οικογενειακού επιδόματος και επιδόματος θέσης ευθύνης στο βασικό μισθό
  • την κατάργηση επιδομάτων (ειδικά επιδόματα, αμοιβές επιτροπών και πλασματικές υπερωρίες)

Περίπου 40 επιδόματα καταβάλλονται σε 26 κατηγορίες υπαλλήλων ανάλογα με τη θέση, την ειδικότητα και την περιοχή που υπηρετούν με κόστος 7,1 δισ. ευρώ όταν ολόκληρη η δαπάνη μισθοδοσίας είναι 18,6 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο κόστος έχουν τα επιδόματα:

  • στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ
  • γιατρών του ΕΣΥ ύψους 735 εκατ. ευρώ
  • μελών ΑΕΙ-ΤΕΙ : 276 εκατ. ευρώ

Χαρακτηριστικό των μισθολογικών ανισοτήτων που υπάρχουν στο δημόσιο είναι
νεοπροσλαμβανόμενος με πτυχίο ΑΕΙ ο βασικός μισθός είναι 984 ευρώ. Αν είναι στο υπουργείο Άμυνας εισπράττει 1.260 ευρώ, στο Εσωτερικών 1.660 ευρώ και στο Οικονομικών 2.309 ευρώ.

Απάντηση της ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη του διαλόγου είναι το ύψος του βασικού μισθού, το ύψος της χρηματοδότησης του νέου μισθολογίου και η αναπλήρωση των απωλειών από το 13ο και 14ο μισθό.

Η ΑΔΕΔΥ θα παρουσιάσει τις θέσεις της και για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2010. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, απαίτησή της είναι «να γίνει διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι διαδικασία διαβούλευσης και διαλόγου, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

Επιπλέον τονίζει ότι:

  • Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.
  • Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.


Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου τοποθετείται το 2011 σε συνδυασμό με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *