Επικαιρότητα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου η νέα ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τη σύνταξη θα την δίνει ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας ή το ταμείο στο οποίο ο ασφαλισμένος διήνυσε τα περισσότερα έτη ασφάλισης. Ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν ασφαλισταίο χρόνο σε προηγούμενα ταμεία μισθωτών, με τις συντάξεις να είναι κατά 8% υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν. Αντιθέτως, αν κάποιος επιλέξει να πάρει τη σύνταξη με βάση τις προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου, αλλά το προηγούμενο προβλέπει διαφορετικά όρια ηλικίας, όπως συμβαίνει με τον ΟΑΕΕ, το ποσό συμμετοχής θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Αύξηση των συντάξεων προκύπτει με το νέο ασφαλιστικό σε όσους καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τη σύνταξη θα την δίνει ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας ή το ταμείο στο οποίο ο ασφαλισμένος διήνυσε τα περισσότερα έτη ασφάλισης. Όπως προκύπτει από ερμηνευτική εγκύκλιο του υπ. Εργασίας κερδισμένοι είναι όσοι έχουν ασφαλισταίο χρόνο σε προηγούμενα ταμεία μισθωτών. Σε αυτή την περίπτωση οι συντάξεις αναμένεται να είναι κατά 8% υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Αντιθέτως, αν κάποιος επιλέξει να πάρει τη σύνταξη με βάση τις προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου αλλά το προηγούμενο προβλέπει διαφορετικά όρια ηλικίας, όπως συμβαίνει με τον ΟΑΕΕ, το ποσό συμμετοχής θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με θέματα διαδοχικής ασφάλισης απέστειλε σήμερα προς τα ασφαλιστικά ταμεία το υπουργείο εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αλλά και τον νόμο 3863/2010, η απονομή της σύνταξης θα παρέχεται στον ασφαλισμένο από τον τελευταίο οργανισμό εφόσον ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του 1.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία 5ετία.

Για το δικαίωμα σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 40 μηνών ή 100 ημερών εκ των οποίων οι 12 μήνες ή οι 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία 5ετία. Διατηρείται το δικαίωμα του ασφαλισμένου να κριθεί η σύνταξη του από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης στον οποίον δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος, εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: – ο ασφαλισμένος συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού αυτού.

Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού.

Παραδείγματα

Διαφωτιστικά για το πολύπλοκο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης είναι τα παραδείγματα που δίνει το τμήμα διαδοχικής ασφάλισης του υπουργείου με την μορφή συγκεκριμένων ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ερώτηση: Ποιους αφορούν οι νέες ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση;

Απάντηση: Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά, και εφόσον φυσικά έχουν ασφαλισθεί διαδοχικά σε δύο ή περισσότερα ταμεία.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με το φορέα που απονέμει τη σύνταξη;

Απάντηση: Καμία αλλαγή δεν υπάρχει για τις περιπτώσεις σύνταξης γήρατος. Προβλέπονται όμως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και συντάξεις λόγω θανάτου. Για να απονεμηθεί σύνταξη από τον τελευταίο φορέα αρκούν 1000 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία (από 1500 και 500 αντίστοιχα που απαιτούντο με το σημερινό καθεστώς στην πρώτη εξέταση του αιτήματος).

Ειδικά όμως για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου και εφόσον έχει απορριφθεί το αίτημα από όλους τους φορείς ο τελευταίος φορέας απονέμει σύνταξη εφόσον πληρούνται βέβαια οι γενικές και ειδικές προϋποθέσεις, αλλά αρκούν 300 ημέρες ασφάλισης στον φορέα αυτό.

Ερώτηση: Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση και ποιοι ωφελούνται;

Απάντηση: Στην πραγματικότητα πρόκειται για θεραπεία μίας αδικίας πολλών ετών. Οι χαμένοι των μέχρι τώρα διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης ήταν κυρίως όσοι ασφαλίστηκαν σε ταμεία μισθωτών αρχικά (ΙΚΑ, ΝΑΤ, κ.λ.π.) και συνέχισαν την ασφάλιση τους σε ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, το Δημόσιο ή ειδικά ταμεία. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 31/12/2010, οι αποδοχές των εργαζομένων επικαιροποιούνται μόνο με τις μεταβολές του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με το νέο νόμο οι αποδοχές επικαιροποιούνται και με το συντελεστή ωρίμανσης που φθάνει μέχρι και υπερδιπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών.

Επομένως οι ασφαλισμένοι που θα έχουν βελτίωση στο ποσό της σύνταξης τους είναι κυρίως όσοι έχουν την παραπάνω πορεία, δηλαδή ξεκίνησαν την ασφάλιση τους σε ταμεία μισθωτών και συνταξιοδοτούνται από τον ΟΑΕΕ, Δημόσιο, πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών που είναι ενταγμένα στο ΙΚΑ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Εάν έχει προηγηθεί ασφάλιση σε ταμείο αυτοαπασχολουμένων και στη συνέχεια σε ταμείο μισθωτών δεν προκύπτει διαφορά.

Ερώτηση: Τι προβλέπεται στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφορετικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα ταμεία στα οποία έχει ασφαλισθεί ο εργαζόμενος;

Απάντηση: Όταν ο εργαζόμενος έχει ασφαλισθεί σε ταμεία για τα οποία το όριο ηλικίας είναι διαφορετικό και έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση έχει δύο επιλογές :

α. Να πάρει ταυτόχρονα τη σύνταξη που αντιστοιχεί σε όλα τα ταμεία (η σύνταξη χορηγείται πάντοτε από τον απονέμοντα φορέα). Στην περίπτωση αυτή το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο στο οποίο δεν έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας, είναι μειωμένο κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του 55ου έτους για γυναίκα ασφαλισμένη και του 60ου έτους για άνδρα ασφαλισμένο. Για ασφαλισμένους από 1/1/1993 και μετά, η μείωση γίνεται ενιαία για άνδρα και γυναίκα για το χρόνο που υπολείπεται του 60ου έτους.

β. Να πάρει το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο ταμείο ή στα ταμεία που έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και να περιμένει τη συμπλήρωση των ορίων που αναφέρονται στην περίπτωση (α) για να πάρει σύνταξη χωρίς καμία σημείωση.

Πηγή: ΕΡΤ

13 σκέψεις σχετικά με το “Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδοχική ασφάλιση

  • Γενημένος το 1948 : Ετών 64,5 : Ασφαλ.απο το 1973 -1983 οικοδομικά ένσημα 1946 .Ασφαλ. απο1-10-1983 -31/05/2005 ΤΕΒΕ . Διακοπή εως 30/07/2010 .Ασφαλ.απο 01/08/2010-31/12/2012 ΟΑΕΕ Ήτοι 6 χρόνια ΙΚΑ & 24 χρόνια ΟΑΕΕ με στρατό και πλασματικά βγαίνω μόνο με το ΙΚΑ (10.000 ενσημα ) Ερώτημα :Επειδή δεν βγαίνω απο τον ΟΑΕΕ πόσα χρήματα το μήνα θα χάσω ; εάν χάσω .Ευχαριστώ εκ των προτέρων Καλλές Γιορτές

    Σχολιάστε
  • Καλημέρα σας
    θέλω να μεταφέρω τμήμα και όχι όλο του ασφαλιστικού χρόνου, που δεν είναι παράλληλος, από το ΤΣΜΕΔΕ στον ΟΤΕ για διαδοχική.

    Ερώτηση:
    Από 1/7/1979 έως σήμερα είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ
    Από 23/12/1984 έως σήμερα είμαι ασφαλισμένος στο ΟΤΕ.

    Θέλω να μεταφέρω το τμήμα από 1/7/1979 έως 31/3/1981 στο ΟΤΕ και όχι όλο το διάστημα που προηγήθηκε του ΟΤΕ, δηλ. από 1/7/1979 έως 23/12/1984, γίνεται ή όχι;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    Γιώργος Μαλλιαράκης

    Σχολιάστε
  • ΚΑΛΗΜΕΡΑΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΤΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΝΑΠΡΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Σχολιάστε
  • ειμαι γεννημενη το 1955 εχω ενσημα του ικα 2100 απο το 1973 εως το 1980 απο το 1986 εωσ σημερα ειμαι ασφαλισμενη συνεχως στο ταε . μπορειτε να μου πειτε ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω και απο πιον φορεα΄΄

    Σχολιάστε
  • Έχω 25 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο,5 χρόνια στο ΙΚΑ και & χρόνια στο ΤΕΒΕ και επιπλέον έχω αναγνωρίσει 24 μήνες από την θητεία μου.Είμαι 57 χρονών.Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής δύο:
    1ον μπορώ να βγω στην σύνταξη και
    2ον με συμφέρει να το κάνω?

    Παρακαλώ όποιος μπορεί να με καλύψει με μια υπεύθυνη απάντηση
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Σχολιάστε
  • Σας παρακαλώ…βοηθήστε με!!! Δηλώνω απελπισμένος! Κι αυτό, επειδή δε βρίσκω άκρη…!
    Γεννήθηκα το 1954. Δουλεύω από 16 χρονών. Από το 1970 και πιο συγκεκριμένα από την 01/06/1970 έως τις 31/03/1993 ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (3.611 ένσημα, βαρέα και ανθυγιεινά-επίσημη καταμέτρηση ΙΚΑ).
    Από το 1984 όμως, μέχρι το 1993 ήμουν ταυτόχρονα ασφαλισμένος και στο ΤΕΒΕ ως ιδιοκτήτης και χειριστής εκσκαφτικών μηχανημάτων (βαρέα ΤΕΒΕ).
    Το 1993 διέκοψα οριστικά το ΙΚΑ κι έκτοτε μέχρι δηλ. και σήμερα είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ με την ειδικότητα του χειριστή εκσκαφτικών μηχανημάτων (Βαρέα ΤΕΒΕ).
    Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:
    1). Έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης; Μπορώ δηλ. να καταθέσω τα χαρτιά μου για απονομή σύνταξης άμεσα, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας; (σχεδόν 41 χρόνια συνολικής εργασίας).
    2). Από ποιόν ασφαλιστικό φορέα θα συνταξιοδοτηθώ;
    3). Υπάρχει περίπτωση να δικαιούμαι παράλληλη σύνταξη(ΙΚΑ και ΤΕΒΕ – 2 διαφορετικές συντάξεις) ή μήπως τα χρόνια που διατηρούσα παράλληλη-ταυτόχρονη ασφάλιση μετράνε εις βάρος μου και χάνω τον ένα από τους δύο χρόνους ασφάλισης παρά τις εισφορές που πλήρωνα;
    4). Χρειάζεται στην περίπτωσή μου να μπω στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου στρατού; Κι αν ναι, πόσα περίπου χρήματα θα πληρώσω; Παίζει ρόλο στην προσαύξηση της μετάπειτα σύνταξής μου;
    5). Αν τελικά τα κάνω όλα αυτά…πόσο περίπου σύνταξη θα δικαιούμαι;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Σχολιάστε
  • ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩΘΙ:

    ΕΙΜΑΙ 55 ΕΤΩΝ, ΕΧΩ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ, 7 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ 21 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΒΕ. ΤΟ ΤΕΒΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ. (ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΒΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ)
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠ ΟΙΟ ΤΑΜΕΙΟ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΜΑΡΙΑ ΑΡΙΣΤ. ΣΑΛΒΑΝΟΥ
    ΚΑΣΣΙΟΠΗ – 49081 ΚΕΡΚΥΡΑ
    ΤΗΛ 2661 0 22556

    Σχολιάστε
    • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1979 ΕΩΣ ΤΟ 1995 ΠΕΡΙΠΟΥ 4200,ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ) ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΩΣ ΤΟ 2012 ΠΕΡΙΠΟΥ 1100 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΩΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ.
      ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2012 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ 09-12-1958 ΕΙΝΑΙ 55 ΧΡΟΝΩΝ.
      ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ?
      ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ,ΜΑΛΟΝ ΑΠΟ ΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ 1500 ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ,ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ,ΑΝ ΟΧΙ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

      Σχολιάστε
  • Καλημερα εχω 9 χρονια δουλεμενα στη Τσεχια και 5 στην Ελλαδα.Ειμαι 55 ετων με 2 παιδια.Τι να κανω για να παρω συνταξη και ποτε.
    Ευχαριστω Ν.Παπαδημητριου

    Σχολιάστε
  • -Απο τις 14-11-1973 μέχρι τις 14-6-1998 ήμουν ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. στην κατηγορία ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ με 7.387 περίπου ένσημα.
    -Στις 15-6-1998 μετατάχθηκα στο δημόσιο ( Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας) με ασφάλεια δημοσίου όπου και υπηρετώ μέχρι σήμερα.Υπάγομαι στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.
    – Γεννήθηκα στις 14-1-1946
    – Σύμφωνα με την ηλικία και τον χρόνο ασφάλισης στα δύο ταμεία είναι δυνατόν να συνταξιοδοτηθώ με αυτοτελείς συντάξεις από τα δύο ταμεία κάνοντας χρήση και την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας μου.
    -Πότε είναι ευνοϊκότερα να συνταξιοδοτηθώ κατά την γνώμη σας.
    Σας ευχαριστώ

    Σχολιάστε
  • ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΠΟ 1974-1990 ΚΑΙ ΕΧΩ 4650 ΕΝΣΗΜΑ.ΑΠΟ 1991-2008 ΕΧΩ 3986 ΣΤΟ ΙΚΑ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΩ 8636 ΕΝΣΗΜΑ.ΕΚΤΟΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΣΗΜΩΝ;ΗΛΙΚΙΑ 60 ΕΤΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    Σχολιάστε
  • ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1996. ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ.ΕΙΜΑΙ 59 ΕΤΩΝ .ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ. ΘΑ ΠΑΡΩ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ? Η’ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *