Κόσμος

Μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας

Δειλό αλλά πραγματικό πρώτο βήμα έκανε το Ισραήλ, στο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα επετράπη η είσοδος 20 οχημάτων προς πώληση, τα οποία θα παραδοθούν σε εμπόρους για πούλημα στους κατοίκους των παλαιστινιακών εδαφών. Από το 2007 που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, τα μόνα οχήματα που έμπαιναν στην περιοχή, το έκαναν παράνομα μέσω τούνελ ή μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο. Συνολικά η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού της Γάζας διαρκεί εδώ και μία τριετία.

Θα πρέπει να συνδυαστεί η εξέλιξη αυτή, με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Παλαιστινίων – Ισραηλινών, αλλά και με τις ισχυρές διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ισραήλ για να άρει το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, και να διευκολύνει την είσοδο αγαθών για τη χρήση τους από τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.

Αμπάς: «Φρένο στις διαπραγματεύσεις αν επαναληφθεί ο εποικισμός»

Δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί “ούτε μια μέρα” με το Ισραήλ αν η χώρα αυτή επαναλάβει τον εποικισμό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνεύλεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όσο ο εποικισμός είναι παγωμένος, αλλά δεν είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ ούτε μια ημέρα αν ο εποικισμός επαναληφθεί” δήλωσε ο Αμπάς από το αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρόκειται να εκφωνήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μια “σημαντική ομιλία για την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών, που διαρκεί από το 1967, και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ“, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *