Επικαιρότητα

Στο 3,0% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο (γράφημα)


Γιώργος Πριμέντας-ANTIFORMA DESIGN

Πριν από περίπου δύο ώρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε Έρευνα για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός) το μήνα Οκτώβριο (2011).

Τo γράφημα που παρουσιάζουμε δείχνει την αύξηση/μείωση των τιμών ανά ομάδα αγαθών. Η αριστερή μπάρα σε κάθε ομάδα δείχνει τη μεταβολή των τιμών σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010. Η μπάρα δεξιά σε κάθε ομάδα δείχνει τη μεταβολή των τιμών σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011.

Ο πληθωρισμός 3,0% (αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) τον Οκτώβριο του 2011 οφείλεται κυρίως στις ακόλουθες (σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010) μεταβολές τιμών:

  • 9,2% Στέγαση (κυρίως αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
  • 5,2% Αλκοολούχα ποτά και καπνός (κυρίως αύξηση στις τιμές των τσιγάρων)

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 προέρχεται κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές τιμών:

  • 0,8% Ένδυση και Υπόδηση (αύξηση στις τιμές χειμερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης)
  • 0,7% Στέγαση (αύξηση στην τιμή πετρελαίου θέρμανσης)

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 υπήρξε μείωση κατά 0,8% στις τιμές του δείκτη των Μεταφορών (μείωση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και των τιμών των αυτοκινήτων).

Τέλος στο κυκλικό γράφημα κάτω αριστερά παρουσιάζουμε τη συμμετοχή (ποσοστό) της κάθε ομάδας αγαθών στον υπολογισμό του γενικού δείκτη. Αυτή έχει καθοριστεί από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) κι έχει υπολογιστεί ως ποσοστό συμμετοχής των δαπανών για κάθε ομάδα στο σύνολο των δαπανών του μέσου νοικοκυριού.

 

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, θα δημοσιεύσουμε το γράφημα για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου του 2011.

Πηγή:Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ευχαριστούμε πολύ την Ιωάννα Φιλιππίδου για το σχεδιασμό των συμβόλων και τη γενικότερη συμμετοχή της στη δημιουργία του γραφήματος.

[info] Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο/γράφημα μπορείτε να δείτε κάποια ακόμα γραφήματα που σχετίζονται με την οικονομία κάνοντας κλικ εδώ. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας παρακαλούμε να μας στείλετε ένα e-mail ( the.missing.graph@gmail.com ). [/info]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *