Επικαιρότητα

Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για “ΝΑΙ” ή “ΟΧΙ” στην πρόταση των θεσμών

CbsbeeE005022_20150430_BSMFN0A001_11n
PHOTO: MARIOS LOLOS

Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος οδηγείται η χώρα, όπως αποφασίστηκε  στη σύσκεψη του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, πριν προχωρήσει στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, με ερώτημα «δέχεστε ή όχι τη συμφωνία» (που αναμένεται να προκύψει από το αυριανό Eurogroup). Στον αέρα βρίσκεται το τι θα γίνει με τις τράπεζες, αφού πληροφορίες ανέφεραν πως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα επιβληθεί capital control, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο bank run.

Λίγο μετά από τις 11.00 μ.μ. η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μετατράπηκε σε διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των αναπληρωτών υπουργών, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να καταφθάνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ.Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ.Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ελ.Κουντουρά.

https://www.youtube.com/watch?v=hb9kO_v1aL0

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου πως πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος.

Κατά την έναρξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στις 20:30, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «το επικοινωνιακό game, is over» και ότι «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

«Χθες στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των Θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα και υψηλό ΦΠΑ. Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι αναφορές αυτές γίνονται εν μέσω πληροφοριών περί υπαναχώρησης των θεσμών για το ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και νησιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, αντί του 23%, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Πάνος Κουρουμπλής, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν τεχνοκράτες και κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να αναζητήσουν τη μέγιστη δυνατή σύνθεση των προτάσεων των δύο πλευρών.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Μια σκέψη για το “Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για “ΝΑΙ” ή “ΟΧΙ” στην πρόταση των θεσμών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *