ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 τρόποι για να προφυλάξεις το laptop σου από κλοπή

Σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσα να ξεκινήσω κάπως έτσι :

“Τις δύσκολες στιγμές που περνάμε στην Ελλάδα, με τις κλοπές να αυξάνονται κατακόρυφα…μπλά μπλά μπλά..”

…αλλα δεν θα το κάνω. Κλοπές πάντα γίνονταν, πάντα θα γίνονται. Είναι γραμμένο στο ανθρώπινο DNA έτσι κι αλλιώς…εμείς πάντως δεν θα μιζεριάσουμε. Εμείς θα επικεντρωθούμε απλά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε απο μία κλοπή και ειδικότερα, την κλοπή ενός αγαπημένου μας εργαλείου, του Laptop. Θα μιλήσουμε για τους 10 απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε τον φορητό υπολογιστή μας και τα προσωπικά μας δεδομένα απο κλοπή. Ξεκινάμε λοιπόν :

1. Μην αγοράζετε τσάντα για Laptop.
Υπάρχουν πολλών ειδών τσάντες στις οποίες χωράει ένα laptop και δεν τραβάει τα βλέμματα των επίδοξων ληστών.

2. Χρησιμοποίησε δυνατά passwords στον υπολογιστή σου.
Δυνατό είναι ένα password όταν μέσα του περιέχει αλφαριθμητικούς χαρακτήρες (κεφαλαία και μικρά), σύμβολα και αριθμούς. Έτσι είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για κάποια πολύ καλά hacking tools να σπάσουν τον κωδικό σου σε περίπτωση που το laptop σου βρεθεί σε ξένα χέρια.

3. Κρυπτογράφησε τα δεδομένα σου. (Windows)
Το λειτουργικό της Microsoft μας δίνει την δυνατότητα ωστε ακόμα και να κλαπεί το laptop μας εμείς να έχουμε ακόμα ένα στρώμα ασφάλειας στον υπολογιστή μας, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα μας. Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλίκ εδώ για τα Windows XP και εδώ για Windows 7.

4. Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Τα φίλτρα αυτά κολλάνε επάνω στην οθόνη του laptop και κάνουν δύσκολο έως και ακατόρθωτο το έργο των “περίεργων” τριγύρω σας, ειδικά εαν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και πληκτρολογείτε ευαίσθητες πληροφορίες. Ένα απο αυτά είναι το Secure-It της 3M.

5. Παίρνετε πάντα το laptop μαζί σας.
Πάντα να παίρνετε το Laptop μαζί σας όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο ή το τρένο. Μην το κάνετε check-in με τις υπόλοιπες αποσκευές σας. Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο κλειδώστε το laptop στο πορτ-μπαγκάζ.

6. Μην χάνεις το laptop απο τα μάτια σου.
Σε περίπτωση που περιμένεις στον έλεγχο του αεροδρομίου, περίμενε ωστε να φύγει ο μπροστά σου αφού ελεγχθεί και η τσάντα σου. Μέχρι τότε κράτα την τσάντα με το laptop πάνω σου. Πολλές τσάντες μοιάζουν μεταξύ τους και πολλές φορές sh*t happens.

7. Προσπάθησε να μην αφήνεις την τσάντα με το laptop στο δάπεδο.
Έτσι είναι εύκολο για κάποιον να σου την αρπάξει ή απλά να την ξεχάσεις. Γι’αυτό έχε την τσάντα να στερεώνεται στα πόδια σου ή ακόμα καλύτερα έχε την τσάντα σου ανάμεσα απο τα πόδια σου.

8. Αγόρασε συσκευές ή λογισμικό προστασίας κλοπής.
Υπάρχουν στο εμπόριο καλώδια που κλειδώνουν το laptop σε περίπτωση που το αφήσετε σε δημόσιο χώρο. Μπορείς να το κλειδώσεις σε ένα πολύ βαρύ αντικείμενο ή κάπου αλλού. Επίσης υπάρχει σχετικό λογισμικό το οποίο σε περίπτωση κλοπής του laptop και όταν το laptop συνδεθεί στο Internet να μπορείς να βρείς τα ίχνη του (την τοποθεσία που βρίσκεται) ή να σβήσεις προσωπικά δεδομένα, να απενεργοποιήσεις τον φορητό σου υπολογιστή κ.α. Ένα απο αυτά τα πακέτα είναι το LoJack.

9. Προσπάθησε να μην αφήνεις το laptop σου στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όταν λείπεις.
Πολλά γίνονται στα δωμάτια ξενοδοχείου και πολλά αντικείμενα έχουν κλαπεί κατα καιρούς. Σε περίπτωση που το αφήσετε όμως, φροντίστε να κρεμάσετε το καρτελάκι “Μην ενοχλείτε” έξω απο την πόρτα ωστε να κρατήσετε μακριά το προσωπικό του ξενοδοχείου απο το να μπεί στο δωμάτιό σας.

10. Κολλήστε ένα καρτελάκι με τα στοιχεία σας επάνω στο laptop.
Ακόμη μπορείτε να γράψετε επάνω στο καρτελάκι την φράση “Σε περίπτωση κλοπής δίνεται αμοιβή εύρεσης”. Έτσι, αυξάνετε τις πιθανότητες να βρείτε το laptop σας σε περίπτωση που σας το κλέψουν.

[DAILYFIX.GR @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *