ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Windows XP θα έχει σύντομα το laptop των “100 δολαρίων”

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός One Laptop Per Child, ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη και κατασκευή του laptop των 100 δολαρίων” (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί πλέον είναι κάπως ακριβότερο αλλά έτσι έχει μείνει στο μυαλό μας), θα συνεργαστεί με την Microsoft έτσι ώστε ο υπολογιστής να διαθέτει και Windows (και συγκεκριμένα, Windows XP).

Και με αυτή τη συνεργασία, η τιμή μπορεί να ανέβει και άλλο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα $188, μπορεί να προστεθούν άλλα 20 δολαριάκια εξαιτίας των Win. Αρχικά, ο οργανισμός θα παρουσιάσει μια έκδοση του laptop η οποία θα τρέχει μόνο Windows και μετά μια άλλη η οποία θα έχει την δυνατότητα για dual-boot, είτε δηλαδή σε Windows είτε σε Linux.

Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στην αρχή, ο OLPC χλεύαζε την Microsoft. Ο Walter Bender, πρώην επικεφαλής του τομέα λογισμικού του συστήματος, είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ OLPC και Microsoft για να υπάρξουν και Windows πέρα από το Linux. Ήταν μάλιστα εναντίων μιας τέτοιας κίνησης. Για αυτό και μόλις έμαθε τι σχεδιάζει ο Negroponte, παραιτήθηκε. Ψιλουποτιμητικά σχόλια έκανε και ο ίδιος ο Bill Gates για το laptop. Από την άλλη, η Intel, που ήταν μέλος του OLPC, την μια φεύγει, την άλλη έρχεται. Ούτε κι εγώ ξέρω σε τι φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή…

O Negroponte, επικεφαλής του όλου project,περίμενε έως τώρα να έχει πουλήσει ένα μύριο υπολογιστές. Ο αριθμός αυτός όμως δεν έχει ξεπεράσει τις 600000, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε (όπως είπαμε και παραπάνω) ότι το κόστος ανέβηκε από τα 100 στα 180 δολάρια Ο ίδιος λέει τώρα πως βάζει και Windows έτσι ώστε να βοηθήσει όλους αυτούς οι οποίοι δίσταζαν να το αγοράσουν όταν είχε μόνο Linux.

Ναι, αλλά το θέμα είναι πως το “διαφορετικό”, το “επαναστατικό” και ότι άλλο ονειροπόλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για ένα τέτοιο project, δεν έρχεται με συμβιβασμούς…

Πηγή:techGR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *