Επικαιρότητα

Siemens:Δημοσιεύματα και διαψεύσεις για το σκάνδαλο

Καμία παράνομη πράξη από πολιτικά πρόσωπα δεν έχει διαπιστωθεί από την ηγεσία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Siemens κι έτσι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος να διαβιβασθεί η δικογραφία στη Βουλή. Ο φάκελος της διερεύνησης ανατίθεται σε εφέτη ανακριτή που θα οριστεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις αρχές Ιουλίου. Το ζήτημα με τις διαστάσεις που έχει λάβει με δημοσιεύματα και φήμες στον Τύπο έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκ νέου εξεταστική επιτροπή ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δηλώνει ότι αν είχε γίνει εξεταστική θα είχε χαθεί, ωστόσο δεν απέκλεισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως ζητάνε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και θα υπάρχουν έστω και σκιές για πολιτικά πρόσωπα.. Για τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι με φήμες και πληροφορίες οι οποίες διαχέονται χωρίς δικαστική απόφαση δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Ο βουλευτής της ΝΔ συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε από τη Siemens, ενώ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ υποστηρίζει πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται κάποιοι πραγματικά εμπλεκόμενοι που θέλουν να στρέψουν αλλού την προσοχή. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα καταθέσει στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή του με την εταιρεία.

Θα ευχόμουν όσοι έχουν φταίξει να τιμωρηθούν, όχι μόνο για να υπάρξει κάθαρση αλλά και παραδειγματισμός, τονίζει στην Ελευθεροτυπία ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΝΔ δεν έχει εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, ωστόσο δεν μπορώ να πω το ίδιο και για πρόσωπα γιατί δεν γνωρίζω, δηλώνει ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης στον Ελεύθερο Τύπο.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ότι το Ίδρυμα ανέθεσε στην εταιρία Siemens την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου και τη δημιουργία ιστοσελίδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”, του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το Νοέμβριο του 2004, -το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 450.000 ευρώ- υποστηρίζοντας ότι έγιναν δύο ανοιχτοί διαγωνισμοί, με τον πρώτο να κατακυρώνεται στη Siemens και τον δεύτερο στην εταιρεία Hyper Tech.

“Είναι προφανές ότι η αδικαιολόγητη αυτή επίθεση στηρίζεται σε επιλεκτική διοχέτευση πληροφοριών, ανακριβειών και φημών και εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση αποπροσανατολισμού με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακόμη προστίθεται ότι:

“Το Ίδρυμα δεν ανέθεσε το έργο (όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα) αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προχώρησε στην προκήρυξη δύο ανοικτών διαγωνισμών οι οποίοι δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο και στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο πρώτος διαγωνισμός κατακυρώθηκε έναντι 309.500 Ευρώ για προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου. Ο δεύτερος διαγωνισμός, αφορούσε τη δημιουργία και τεχνική υποστήριξη νέας ιστοσελίδας. Στους διαγωνισμούς προσήλθαν πέντε (5) εταιρείες. Στον πρώτο δύο εταιρείες μεταξύ αυτών και η Siemens και στον δεύτερο τρεις. Οι προσφορές των εταιρειών αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίoι βαθμολόγησαν ως συμφερότερη προσφορά και κατακύρωσαν τον μεν πρώτο διαγωνισμό στην εταιρεία Siemens και τον δεύτερο στην εταιρεία Hypertech”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *