Κόσμος

Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-διαδηλωτών στη Γαλλία

Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-διαδηλωτών στη Γαλλία, καθώς συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στη Γερουσία.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.400 άτομα και 149 έχουν προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα.Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στην απομάκρυνση των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρία μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, μετά από εντολή για την άρση του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης πετρελαίου έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία αποκλείουν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια. Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

Σε όλη τη Γαλλία εξαπλώθηκαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει αύξηση του κατώτατου ορίου από τα 60 στα 62 έτη.

Απεργοί και διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, έχοντας τη στήριξη του 70% των πολιτών. Το ισχυρό συνδικάτο CGT εκτιμά σε 3,5 εκατ. το πλήθος στη μαζική κινητοποίηση της Τρίτης. Καταγράφηκαν συμπλοκές, πυρπολήσεις οχημάτων και εκατοντάδες συλλήψεις.

Μετά από εντολή του Νικολά Σαρκοζί για άρση αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έσπασαν τα μπλόκα των διαδηλωτών σε τρία διυλιστήρια στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί και απηύθυνε προειδοποίηση για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων” δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν “ατιμώρητους τους αλήτες” για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων.

Ο Ορτεφέ προειδοποίησε “όλους εκείνους που θέλουν να αναζωπυρώσουν το μίσος, να προκαλέσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και να εμποδίσουν την έκφραση της δημοκρατίας ότι δεν τους αφήσαμε και δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν“.

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα στη νότια Γαλλία απέκλεισαν τους δρόμους προς ένα διυλιστήριο πετρελαίου που προμηθεύει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και ένα που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *