Επικαιρότητα

Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια στη Τρόικα

Συλλαλητήριο πραγματοποίησε τη Δευτέρα το απόγευμα το ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ακούσει την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που μίλησε στους συγκεντρωμένους για την «αντιμνημονιακή πολιτική που πρεσβεύει το ΚΚΕ» αλλά και «τα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης καθώς και τις αλλαγές που επιφέρει στον λαό τη εφαρμογή του μνημονίου».
Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν την Αλ. Παπαρήγα με πανό που έγραφαν «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» , «στοπ στο μνημόνιο διαρκείας, κυβέρνησης, Ε.Ε. και πλουτοκρατίας» αλλά και «πατριωτισμός για εμάς το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού»

Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος, οι διαδηλωτές αν και κλήθηκαν από τα μεγάφωνα να απομακρυνθούν μόνο από τους σταθμούς του μετρό «Σύνταγμα», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη», κατευθύνθηκαν μπροστά στη Βουλή όπου και παρέμειναν αρκετή ώρα. Δεν δημιουργήθηκαν όμως επεισόδια και μετά από λίγο απομακρύνθηκαν συντεταγμένα μέσω της οδού Πανεπιστημίου

Αλ. Παπαρήγα: «Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η δύναμη του ΚΚΕ»

Τη βεβαιότητα ότι «αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι», εννοώντας ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η δύναμη του ΚΚΕ, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. «Ο λαός πρέπει να διαψεύσει τη λαθροχειρία του πρωθυπουργού που εμφανίζει τη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ ότι ο λαός του έδωσε έγκριση να προχωρήσει στα βάρβαρα μέτρα», ενώ για την ΝΔ είπε ότι «δεν υφίσταται ολική επαναφορά», είπε η κ. Παπαρήγα.Η κ. Παπαρήγα είπε ότι σκληρά μέτρα κατά των εργαζομένων λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία που δεν είναι υπερχρεωμένη, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης «είναι κρεμάλα για τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενη στα εκλογικά αποτελέσματα η κ. Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θέλει και μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για το κοινωνικό λαϊκό μέτωπο, την αντεπίθεση, την λαϊκή αφύπνιση, την ανάπτυξη της λαϊκής αντεπίθεσης και πρόσθεσε ότι «τρέμουν την λαϊκή αντίδραση που θα ξεσπάσει και ετοιμάζουν σενάρια πολιτικής συνεργασίας, το σενάριο της ξεπεσμένης κεντροαριστεράς στην Ευρώπη ή το σενάριο της ξοφλημένης κεντροδεξιάς, επίσης πανευρωπαϊκά».

Καμία συναίνεση, αντίθετα, απεγκλωβισμός, χειραφέτηση και κοινή δράση με το ΚΚΕ, για να γίνει πρωταγωνιστής η κοινωνική λαϊκή συμμαχία, η συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων που παλεύουν με προοπτική την λαϊκή εξουσία , είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα η Τρόικα δεν είναι καλοδεχούμενη». Βέβαια, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, η τρόικα δεν ήλθε στην Ελλάδα απρόσκλητη, ούτε με το έτσι θέλω. Την πόρτα άνοιξε διάπλατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ η τρόικα να απαρτίζεται από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή τράπεζα και το Μνημόνιο έγινε για να βοηθήσει απλόχερα εκείνους που ευθύνονται για την όξυνση της κρίσης, αυτούς που ευθύνονται για τα ελλείμματα και το χρέος.

Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, το Μνημόνιο δεν συνιστά απλά και μόνο μια οικονομική συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους. Είναι και το πολιτικό εργαλείο, το πολιτικό άλλοθι, προκειμένου να προχωρήσουν αντιδραστικά διαρθρωτικά μέτρα, που γράφονταν καθαρά στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με όχημα τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας. Αντιδραστικά διαρθρωτικά μέτρα που σε άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εύκολο να περάσουν. Όπως:

1. Ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και βασικών κατακτήσεων.

2. Γενικευμένη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση του συστήματος παιδείας, υγείας, πρόνοιας,

3. Πωλήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους αιγιαλών, ορεινών όγκων, βασικών λιμανιών και αεροδρομίων, και τόσα άλλα, ατελείωτος κατάλογος.

4. Απαράδεκτη συνδιαχείριση του Αιγαίου που οδηγεί στην αποστρατιωτικοποίηση – νατοποίηση 21 ελληνικών νησιών.

Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την Τρόικα, είπε η κ. Παπαρήγα, πρέπει να βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από την πολιτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και το ΚΚΕ έχει αναλύσει προ πολλού το περιεχόμενο της πρότασης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, ωστόσο πρόσθεσε τώρα επείγει ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος γενικότερα, της ΕΕ, στο όνομα αποτροπής της χρεοκοπίας. Ο τρομοκρατημένος λαός είναι από χέρι χαμένος, είπε η κ. Παπαρήγα και σημείωσε: «Σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια του λαού, που πρέπει να το χρησιμοποιήσει όσο γίνεται πιο μαζικά και πιο γρήγορα. Είναι το μέτωπο κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα σε πρωτοπόρα συνδικάτα και ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές ή και στο πλευρό του ΠΑΜΕ, είναι πρωτοπόρα σωματεία και συνδικαλιστικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Πανελλαδικής Αντιμονωνοπολιακής Συσπείρωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων είναι οι οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στις γραμμές της Πανελλαδικής Συσπείρωσης Αγροτών, είναι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, είναι οι γυναικείες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Η συμμαχία αυτή πρέπει να αποκτήσει ρίζες, πόδια στον τόπο δουλειάς, στο γραφείο, στη γειτονιά, είπε η κ. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων σε φιλομνημονιακές και αντιμνημονιακές είναι κάλπικος.

Και αυτό γιατί, όπως είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, «αντιμνημονιακή δύναμη μπορεί έτσι να θεωρηθεί ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που τάχα με πόνο ψυχής υπέγραψε το Μνημόνιο ως αναγκαίο κακό! Αντιμνημονιακή δύναμη εμφανίζεται και η ΝΔ που θέλει άλλο «μίγμα υλικών», και την ίδια ώρα πιέζει την κυβέρνηση για γρήγορες αποκρατικοποιήσεις, για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για νέες φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια. Αντιμνημονιακές δυνάμεις εμφανίζονται στον πολιτικό χώρο και αυτές που αναγορεύονται σε δημοκρατική, ανανεωτική αριστερά, με ένα πλήθος απόψεων που η μια χτυπάει την άλλη, η μια αντιφάσκει με την άλλη».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *