Επικαιρότητα

Εγγυήσεις για τις καταθέσεις από Καραμανλή και Αλογοσκούφη

Εγγυήσεις στους πολίτες για την ασφάλεια των καταθέσεών τους έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε πάλι, αυτή τη φορά από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο, μίλησε ωστόσο για παγκόσμια κρίση που χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, επανέλαβε κατά την παρουσίαση των στοιχείων του νέου προϋπολογισμού, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.


Τι ζητά η αντιπολίτευση

“Οι καταθέσεις είναι απολύτως εγγυημένες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε ότι εν μέσω της διεθνούς κρίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ο Πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζητούσε να καταργηθεί αμέσως ο νόμος 2232/2000 και να υπάρξει, μέσα από νομοθετική πράξη, άμεση εγγύηση του κράτους στις λαϊκές καταθέσεις, σε αυτές που διεθνώς καλούνται «retails saving deposits», χωρίς το σημερινό όριο”.

“Μόνο έτσι θα υπάρξει και μια ασφάλεια στον κόσμο αλλά και το κράτος θα ανακτήσει τον ελεγκτικό του ρόλο στον τραπεζικό τομέα”, πρόσθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα είχε την πρόνοια να μην εμπλακεί σε παρόμοιους τυχοδιωκτισμούς.

Οι δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή, συνέχισε, αποσκοπούσαν στο να διαβεβαιώσει, ως υπεύθυνος ηγέτης, ότι εάν χρειαστεί και εφόσον χρειαστεί, η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της. Και κάλεσε το κοινό να αναλογιστεί τί επρόκειτο να του προσάψουν αν δεν είχε κάνει αυτή τη δήλωση.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την νομοθέτηση κρατικών εγγυήσεων για τις καταθέσεις και να μην αφεθεί καμιά ελληνική τράπεζα να καταρρεύσει.


Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία

Κατά τα άλλα ο κ. Καραμανλής κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, τόνισε ότι προκαλεί σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης, δημιουργεί το μεγαλύτερο πληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας, προκαλεί αύξηση των επιτοκίων, καθώς και της ανεργίας.

Ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές παθογένειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας επιβεβαιώνουν την ορθότητά της και επιβάλλουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η πρώτη είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ο κ. Καραμανλής, ανταποκρίνεται σε ανάγκες. Γιατί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, όταν αυτά τα ποσά μπορούν να διατεθούν για να αναβαθμιστεί η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο παραγόμενος πλούτος και το κοινωνικό μέρισμα ;

Ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε πως υπήρχε χαλάρωση της ομαδικότητας και ότι είχε ατονήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα και προανήγγειλε τακτικές συνεδριάσεις με ειδικό θεματολόγιο ενώ κάλεσε τους βουλευτές να καταγράφουν και να αποστέλλουν στον ίδιο προτάσεις και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Επανέλαβε δε και όσα είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο για στενή συνεργασία και ανοικτή υπουργικά γραφεία ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρχει καμιά ανοχή σε κλειστές πόρτες όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και τους Γ.Γ. των Υπουργείων.

Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα και αναξιοπιστία ενώ ειδικά για την οικονομική κρίση σημείωσε πως ακόμα και οι ίδιοι δεν βλέπουν τα μεγάλα προβλήματα. “Ένας δρόμος, ένας στόχος κι ένας γνώμονας υπάρχει για μας: το δημόσιο συμφέρον”, κατέληξε ο κ. Καραμανλής δηλώνοντας κατηγορηματικά πως με τα κάθε είδους συμφέροντα δεν θα υπάρχει συμβιβασμός σε βάρος του μέλλοντος της χώρας.

Σχόλια της αντιπολίτευσης

Έχουμε ένα πρωθυπουργό εσωτερικής κατανάλωσης ένα πρωθυπουργό που εδώ και αρκετό καιρό έχει εγκαταλείψει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός της χώρας. Τον απασχολεί μόνο το πως θα καλύψει ένοχους υπουργούς και πως θα χειρίζεται ενοχλητικούς βουλευτές, για τα προβλήματα του πολίτη δεν έχει να πει τίποτα, τίποτα από αυτά που λέει δεν αγγίζουν την κοινωνία για αυτό και η Ελληνική κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη της σε αυτή την κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Καραμανλή υπογράμμισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε παρέμβαση του κ. Παπανδρέου την Τρίτη στην ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα για το θέμα των καταθέσεων.

Ο Πρωθυπουργός μου θυμίζει τον Εφραίμ και κάθε Εφραίμ που καταληστεύουν την ελληνική περιουσία και ένα μέρος το δίνουν στους φτωχούς, σχολίασε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την ομιλία Καραμανλη στην ΚΟ της ΝΔ

“Σήμερα το πρωί παρακολουθήσαμε μια δημοσιογραφικού τύπου καταγραφή της πραγματικότητας από τον Πρωθυπουργό. Εκείνο που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά είναι η απουσία πολιτικής διεξόδου από την κρίση. Ο κ. Καραμανλής, ,δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών του, καταρρέει μαζί με την πολιτική του”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, να σχολιάσει την σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της Ν.Δ, δήλωσε:

“Χαιρόμαστε, που επιτέλους ο Πρωθυπουργός, ανακάλυψε την έννοια Πατρίδα και την χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα. Είναι θέμα χρόνου, να ασπαστεί πλήρως, την ιδεολογία και τις αρχές του ΛΑ.Ο.Σ. Κατά τ΄ άλλα, αγόρασε επί πιστώσει χρόνο, τη στιγμή, που η κοινωνία δεν τον παίρνει τοις μετρητοίς”.

Απάντηση Ρουσόπουλου στον Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει τη δική του πλήρη απουσία πολιτικών προτάσεων, κάτω από το μανδύα του μηδενισμού και της άκρατης υποσχεσιολογίας. Δεν πείθει κανέναν”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *