Επικαιρότητα

Σε εξέλιξη η δίκη για την απόδραση Παλαιοκώστα, Ριζάι

dikastiria_apodrasi_palaiokosta_rigaiΜε τις καταθέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων συνεχίζεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η δίκη 5 ατόμων μεταξύ των οποίων του εξωτερικού φρουρού και του πιλότου του ελικοπτέρου, για συμμετοχή στην απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι. Νωρίτερα η δίκη διεκόπη προσωρινά, καθώς η υπεράσπιση κατέθεσε αίτηση για ακύρωση του κατηγορητηρίου, αίτηση η οποία απορρίφθηκε από την έδρα. Αιτία της διακοπής ήταν η αίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για ακύρωση του κατηγορητηρίου. Παράλληλα, διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες στα σπίτια σωφρονιστικών υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες χρηματισμού.

Η δίκη των 5 συλληφθέντων για συμμετοχή στην απόδραση, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω αντιδράσεων των συνηγόρων που δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν από την δικογραφία, και συγγενείς των συλληφθέντων να διαμαρτύρονται για τις συλλήψεις.

Στα κενά ασφάλειας -εσκεμμένα ή μη- των φυλακών Κορυδαλλού αναζητά η Αστυνομία την άκρη του νήματος της άνετης απόδρασης των δύο κακοποιών με το ελικόπτερο καθώς υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για επικείμενη διαφυγή τους, οι οποίες όμως, άγνωστο γιατί, αγνοήθηκαν.

Πάντως όπως προκύπτει, τελικά πολλοί γνώριζαν ότι ο Παλαιοκώστας και ο Ριζάϊ σχεδίαζαν να αποδράσουν όμως όχι μόνο δεν απετράπη η διαφυγή τους, αλλά έγινε ανενόχλητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του ο αρχιφύλακας της Γ΄ πτέρυγας όπου κρατούνταν οι δύο κακοποιοί, φέρεται να λέει πως: Στις 18/2 ενημερώθηκε από τον σωφρονιστικό υπάλληλο Β. Λ ότι δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα -πληροφορία ότι επρόκειτο να αποδράσουν ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάι. Πήγε στον Κορυδαλλό, ήρθε και ο δ/ντής και με το κλείσιμο της φυλακής στις 8 το βράδυ, έγινε έρευνα στο χώρο της Γ΄ πτέρυγας χωρίς να βρεθεί τίποτα επιλήψιμο.
Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν ελήφθησαν επιπλέον μέτρα αφού και προειδοποίηση υπήρχε και ανάλογο προηγούμενο με την απόδραση του 2006. Ούτε καν , κατόπιν αυτού, χωρισμός των δύο κακοποιών που προαυλίζονταν μαζί. Όπως λέει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιφύλακας βρίσκονταν μαζί γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος να κρατηθούν, καθώς βρισκόταν πολλοί άλλοι επώνυμοι κρατούμενοι στη φυλακή και οι συγκεκριμένοι θα έπρεπε να είναι ξεχωριστά από τους άλλους.

Όμως η κράτησή τους στην συγκεκριμένη πτέρυγα φαίνεται να ήταν και το διαβατήριο εξόδου από τις Φυλακές, γιατί:
-Επικοινωνούσαν μεταξύ τους λόγω κοινού προαυλισμού.
-Μόνο στην αυλή της απομόνωσης δεν υπήρχαν συρματόσχοινα που να εμποδίζουν προσγείωση ελικοπτέρου.
-Η ταράτσα του διπλανού κτηρίου ήταν χαμηλή για να πεταχτεί ανεμόσκαλα.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δραπέτες Παλαιοκώστας και Ριζάι.

Οκτώ συνολικά υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση της απόδρασης, ενώ παράλληλα, διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες στα σπίτια σωφρονιστικών υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες χρηματισμού.

Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φυλακών προωθεί η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το εγχείρημα των δύο κακοποιών πέτυχε εξαιτίας της διάβρωσης του συστήματος των φυλακών.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *