Επικαιρότητα

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού φέρνει εκλογικές συνεργασίες

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, διατηρεί στο προσκήνιο τις συζητήσεις περί ενδεχόμενων συνεργασιών. Κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν πλέον δημοσίως τις απόψεις τους για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν τα κόμματά τους, άλλοτε υπερθεματίζοντας για την ανάγκη συνεργασίας και άλλοτε αποκηρύσσοντάς την. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ο ΛΑΟΣ μιλάει για στήριξη υπό προϋποθέσεις και το ΚΚΕ βλέπει σε όλα αυτά προσπάθειες παγίδευσης ψηφοφόρων.


Απόψεις και αντιγνωμίες

Η συζήτηση για τις προεκλογικές η μετεκλογικές συνεργασίες συνεχίζεται με πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη και βουλευτές να καταθέτουν ευθέως τις απόψεις τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ζητά να μην υποτιμούν τον Κώστα Καραμανλή και τονίζει ότι η αυτοδυναμία είναι εγγύηση, δεν φτάνει όμως για να κυβερνηθεί ο τόπος. “Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ως στόχο την αυτοδυναμία και την κατάκτηση της πρώτης θέσης προκειμένου κοινοβουλευτικά αυτοδύναμο να διασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες με πρώτο αποδεκτη τον Συνασπισμό, χωρίς όμως παρακλήσεις ή πιέσεις”, έπισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

“Δεν μπορούν να επαναληφθούν παλαιοκομματικές και μονοκομματικές πρακτικές των αυτοδύναμων κυβερνήσεων προηγούμενων εποχών. Χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση της νομιμοποίησης μίας κυβέρνησης και άρα χρειάζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες”, αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος

“Δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίες ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής ζωής” επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος σημείωσε ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται ευρύτερες συμφωνίες και κοινές δράσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος διευκρινίζοντας ότι η επιτροπή διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι “οι συζητήσεις που γίνονται για συνεργασία ανάμεσα σε άλλα κόμματα αποβλέπουν στην παγίδευση ψήφων των ανθρώπων, που επιδιώκουν μια συνεργασία. Το ΚΚΕ είναι από χτες έτοιμο να κάνει συνεργασία που κατευθύνεται όμως σε ρήξη με τα μονοπώλια, τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού, για μια εξουσία λαϊκή”.

“Επομένως”, συνέχισε η κ. Παπαρήγα, “οι άλλοι μπορούν να συζητήσουν στο δικό τους τραπέζι. Εμείς συζητάμε με το λαό και με αλλαγές και ανακατατάξεις στη συνείδηση του λαού θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας”.

Για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα συνεργασιών δεν συζητείται, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλά μονομερώς για προϋποθέσεις στήριξης πολιτικών της Κυβέρνησης και όχι για επίσημη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *