Επικαιρότητα

Νοθεύουν το ελαιόλαδο με μολυσμένο ηλιέλαιο!

Η υπόθεση εντοπισμού επιμολυσμένου ηλιελαίου από την Ουκρανία σε αποθήκες της Καλαμάτας, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ελεγκτικές αρχές που επιχειρούν με κάθε τρόπο να εντοπίσουν το πως και το γιατί κατέληξε εκεί η νοθευμένη παρτίδα.
Ωστόσο, προκαλεί και αγωνία στους παραγωγούς της περιοχής που βλέπουν ότι η υπόθεση θίγει άμεσα την εμπορική τους δραστηριότητα για το καλύτερό τους προϊόν, το λάδι.

Μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. με αφορμή το θέμα του μολυσμένου ηλιελαίου, ενώ
Νέο σκάνδαλο νοθείας ελαιολάδου είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στη Μεσσηνία, όπου σε 6 εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν 120 τόνοι ηλιέλαιου, το οποίο δεν είναι μολυσμένο με ορυκτέλαιο, αλλά, εκτιμάται πως θα χρησιμοποιούνταν για νόθευση ελαιόλαδου. Εν τω μεταξύ, στις 13 Μαΐου βρέθηκαν και δεσμεύθηκαν στην περιοχή 20 τόνοι επιμολυσμένο ηλιελαίου.

Διατίμηση σε όλα τα έλαια επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, για να προλάβει φαινόμενα αισχροκέρδειας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοστίζουν ακριβότερα από ό,τι στις 20 Μαΐου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό και την απόσυρση όλων των μολυσμένων παρτίδων ηλιελαίου, αλλά και των προϊόντων, στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη, σε ποσοστό άνω του 10%.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ηλιελαίου από την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνεται καμία εισαγωγή αν δεν συνοδεύεται από έγκυρο πιστοποιητικό, το οποίο θα διασταυρώνεται από αναλύσεις για την παρουσία ορυκτελαίου.


Αντιδράσεις

Ευθύνες επιρρίπτουν τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Ε.Ε., τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην χώρα μας. Για το θέμα εξέφρασαν τις απόψεις τους στελέχη των κομμάτων.

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, κάνοντας λόγο για καθυστερημένη αντίδραση και έλλειψη σχεδίου εκτάκτων αναγκών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι απαιτείται θωράκιση της χώρας με ουσιαστικό δίκτυο ελέγχων, ενώ διαπίστωσε έλλειμμα και στους μηχανισμούς της Ε.Ε..

“Πρέπει να υπάρξει καθετοποίηση των ελέγχων και άμεση συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα λάβει νέες πρωτοβουλίες γιατί το σύστημα ελέγχου τροφίμων δεν λειτούργησε, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *