Αθλητικά

Έκανε το 1-0 ο Παναθηναϊκός, νίκησε 83-79 τον Ολυμπιακό

Προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 μπάσκετ των ανδρών πήρε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, νίκησε τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 83-79, στον πρώτο τελικό των πλέι οφ, και έκανε το 1-0 στη σειρά των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Η επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Τρίτη (20:00) στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 17-8, 38-36, 60-58, 83-79.

Η προσωπικότητα ενός μεγάλου παίκτη, του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και η “κακιά στιγμή” του Γιώργου Πρίντεζη 12΄΄ πριν το τέλος έγειραν την πλάστιγγα του πρώτου τελικού των πλέι οφ υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Λιθουανός ήταν “καυτός” σε όλο το παιχνίδι του, αλλά, με το τρίποντο που πέτυχε περίπου μισό λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων στο “τριφύλλι”, ωστόσο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ισοφαρίσει με τον Πρίντεζη, ο οποίος έχασε το λέι απ για το 81-81. Ο ίδιος παίκτης είχε μειώσει σε 81-79 κι έχασε τη βολή που κέρδισε από το φάουλ του Χατζηβρέττα. Ο πρώτος τελικός ανάμεσα στους δύο “αιωνίους” αντιπάλους “έσπασε καρδιές” και θύμισε σε αρκετά διαστήματά του τον τελικό του Κυπέλλου, όπου οι “πράσινοι” πήραν το τρόπαιο χάρη στις χαμένες βολές του Γκριρ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο δυνατά στο ματς και με πιεστική άμυνα κατάφερε να προηγηθεί με 6-0. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 3 λεπτά για να σκοράρει ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη, ο οποίος, όμως, “φορτώθηκε” γρήγορα με 3 φάουλ και κάθισε στον πάγκο. Η άμυνα των “πρασίνων” ήταν πραγματικά για σεμινάριο και περίπου 2.5 λεπτά πριν από το φινάλε της πρώτης περιόδου το συγκρότημα του Ομπράντοβιτς ξέφυγε με 11 πόντους (15-4), ωστόσο, ο Ολυμπιακός στο κλείσιμο του 10λεπτου κατάφερε να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (17-8).

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο δεύτερο 10λεπτο. Με άμυνα ζώνης και σωστές επιλογές στην επίθεση, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατεβάσει τη διαφορά στον ένα πόντο (25-24), χάρη κυρίως στα εύστοχα σουτ έξω από την γραμμή των 6,25μ. (δύο ο Τεόντοσιτς κι ένα ο Μπουρούσης). Οι “πράσινοι” μπλοκαρίστηκαν στην επίθεση και, αν δεν ήταν ο Γιασικεβίτσιους, τότε τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική εξέλιξη νωρίτερα. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους παίκτες του Ομπράντοβιτς και η είσοδος του Τεόντοσιτς άλλαξαν την εικόνα του αγώνα και οι “ερυθρόλευκοι” ισοφάρισαν 28-28 με εύστοχες βολές του Σέρβου γκαρντ.

Το ματς πήγαινε πόντο-πόντο, με τον Σχορτσιανίτη να πετυχαίνει 5/5 βολές και τον Γκριρ να βάζει τον πρώτο πόντο του (με βολή) 1.10΄΄ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ένα τρίποντο του Γιασικεβίτσιους και μία εύστοχη βολή του Γουντς (πρώτος πόντος του) διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου (38-36). Στα αξιοσημείωτα της δεύτερης περιόδου ήταν η άμυνα ζώνης και ο ρυθμός που έδωσε ο Ολυμπιακός, αποδιοργανώνοντας τον αντίπαλό του, ο επιθετικός οίστρος του Γιασικεβίτσιους με 12 πόντους, τα 3 φάουλ του Διαμαντίδη που έμεινε μέσα στο παρκέ όλο το 10λεπτο, καθώς και ο τραυματισμός του Μπουρούση στο γόνατο στα μισά της δεύτερης περιόδου.

Το γρήγορο μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του τρίτου 10λεπτου είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει μία διαφορά 7 πόντων στους γηπεδούχους (45-38), αλλά ένα σερί 5-0 από την πλευρά του Ολυμπιακού έφερε το ματς στο καλάθι (45-43). Στο σημείο εκείνο το ματς διακόπηκε για λίγο, λόγω κάποιων αντικειμένων που έριξαν στον πάγκο του Ολυμπιακού οι οπαδοί των “πρασίνων”. Οι “ερυθρόλευκοι” γύρισαν γρήγορα την άμυνά τους σε ζώνη, αλλά το περίεργο ήταν ότι ο Γιαννάκης είχε ξεχάσει στον πάγκο τον άνθρωπο που ήταν ο “κινητήριος μοχλός” της ανατροπής στο δεύτερο 10λεπτο, τον Μίλος Τεόντοσιτς (μπήκε στο γήπεδο 2.25΄΄ πριν από το τέλος της περιόδου). Η απάντηση στην άμυνα ζώνης των “ερυθρόλευκων” ήταν δύο διαδοχικά τρίποντα του Τσαρτσαρή, που έφεραν τη διαφορά στους 10 πόντους για το “τριφύλλι” (57-47). Δύο βολές του Μπλάκνεϊ και ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη έκαναν το σκορ 57-52. Με τρίποντο του Γουντς ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 58-57, αλλά ο Διαμαντίδης με νέο τρίποντο έκανε το 60-58, σκορ με το οποίο έληξε η τρίτη περίοδος.

Με καλάθι του Μπουρούση, που επανήλθε στον αγώνα, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 60-60. Ο Ολυμπιακός φάνηκε να ελέγχει το ρυθμό, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε συνεχώς το προβάδισμα, το οποίο περίπου 5.5 λεπτά πριν το τέλος έφτασε και τους 7 πόντους (72-65) με τρίποντο του Περπέρογλου, ο οποίος νωρίτερα είχε ευστοχήσει σε νέο σουτ τριών πόντων. Ο Ολυμπιακός δεν το έβαλε κάτω και, με τον Σχορτσιανίτη ασταμάτητο κάτω από το καλάθι, μείωσε στους 3 πόντους (72-69) και το ματς πήρε νέο ενδιαφέρον. Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά, αλλά η προσωπικότητα του Γιασικεβίτσιους έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρώτη νίκη και το προβάδισμα στη σειρά των τελικών (83-79).

Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Μαστραφτσής, Κορομηλάς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 9 (3), Σπανούλης 7, Γιασικεβίτσιους 22 (3), Μπατίστ 17, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 16 (2), Διαμαντίδης 10 (2), Γουίνστον 2, Τομάσεβιτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10, Παπαμακάριος, Γουντς 8 (1), Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Μπουρούσης 11 (1), Γκριρ 8 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Βασιλόπουλος 6 (2), Βασιλειάδης 2, Σχορτσιανίτης 13.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *