Κόσμος

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής τουWikiLeaks


Στη βρετανική αστυνομία παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής τουWikiLeaks, η οποία και τον συνέλαβε, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, καθώς εναντίον εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τη Σουηδία, για κατηγορίες που αφορούν βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της WikiLeaks η σύλληψη του Ασάνζ δεν μεταβάλλει τα σχέδια του ιστότοπου για τη δημοσίευση νέου υλικού.

Την πληροφρία για την παράδοση του Ασάνζ ανέφερε σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα The Guardian. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα υποστήριζε ότι ο 39χρονος Αυστραλός μετά τη σύλληψη του είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επίσης τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον. Ο συνήγορος του Ασάνζ, Μαρκ Στέφενς, δεν είχε επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Guardian. “Προς το παρόν δεν έχω καταλήξει σε καμιά συμφωνία με την αστυνομία“, είχε δηλώσει. Ο Στέφενς τόνισε χθες Δευτέρα ότι έχει επαφές με την βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του . Ο ίδιος είχε εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα, αν ο Ασάνζ συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία,έκδοσής του στις ΗΠΑ.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SxFIYxnzCLU&feature=player_embedded[/youtube]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις για κατασκοπεία τον Ασάνζ μετά την σταδιακή δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Ασάνζ για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών τον περασμένο Αύγουστο. Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στην διατύπωσή του.

Εξάλλου η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό τουΑσάνζ λόγω “λανθασμένων στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του“. Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται “για απευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks”.

Την ίδια ώρα βέβαια δε σταματούν οι δημοσιοποιήσεις των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks. Όπως αναδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Guardian το ΝΑΤΟ επεξεργάσθηκε σχέδια για την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) από απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία. Το σχέδιο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την προστασία της Πολωνίας επεκτάθηκε στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν ισχυρές ρωσικές μειονότητες, αφού ζήτησαν να έχουν συμπληρωματική προστασία απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα.

«Τα γεγονότα της Γεωργίας κυριάρχησαν στην επικαιρότητα εδώ, όπως σπάνια έχει συμβεί», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρίγα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επίσης δημοσιεύουν αποσπάσματα.

Ο Πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα χρηματοδοτείται από τους εμπόρους ναρκωτικών και από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με αμερικανικά απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε η WikiLeaks και επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και οι Σαντινίστας λαμβάνουν τακτικά χρήματα από τους διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN)», επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στη Μανάγκουα Πολ Τριβέλι. Σε αντάλλαγμα, ο Πρόεδρος Ορτέγκα ζητάει από τους δικαστές να αφήνουν ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών που συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το 1984 (στη διάρκεια της πρώτης του θητείας) ο Ντανιέλ Ορτέγκα διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον κολομβιανό λαθρέμπορο Πάμπλο Εσκομπάρ και του παρείχε άσυλο για πολλούς μήνες στη Νικαράγουα όταν ο Εσκομπάρ διέταξε την δολοφονία του κολομβιανού υπουργού Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο πρώην πρεσβευτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ορτέγκα και το FSLN έχουν λάβει πολλά χρήματα σε μετρητά από τον Εσκομπάρ».

Σε άλλο διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2008 επισημαίνεται πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Νικαράγουα έπαιρναν «βαλίτσες γεμάτες χρήματα» στα επίσημα ταξίδια τους στη Βενεζουέλα.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ευελπιστεί πως οι αποκαλύψεις των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο WikiLeaks δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ζιάνγκ Γιου, έκανε το παραπάνω σχόλιο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Μεταξύ των δημοσιοποιημένων τηλεγραφημάτων είναι και ένα στο οποίο ανώνυμη κινεζική πηγή ισχυρίζεται ότι το Politburo της Κίνας ενορχήστρωσε κυβερνοεπιθέσεις κατά της Google.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *