Επικαιρότητα

Τρισέ: Παραλογισμός τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε παράλογες τις υποθέσεις για έξοδο ή έξωση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την 16μελή ζώνη των χωρών του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

“Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις”, απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πιθανότητα εξόδου ή έξωσης της Ελλάδας ή άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές δυσκολίες.

Καμία κυβέρνηση, κανένα κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση. Το θέμα δεν είναι η αναζήτηση βοήθειας, αλλά να βοηθήσει κανείς τον εαυτό του

Ζαν Κλοντ Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες “θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις”, συνέχισε, επαινώντας το πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας.
“Είναι πολύ σημαντικό για μερικά κράτη, για την ευημερία και την ανάκαμψή τους να πάρουν τα δικά τους τολμηρά μέτρα για να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη”, σημείωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ.Τρισέ είπε ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Επομένως παραμένει στο 1%, που είναι το πιο χαμηλό ιστορικά επίπεδό του.

Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται ότι θα είναι μέτρια τους ερχόμενους μήνες, προσέθεσε επίσης ο Τρισέ, σημειώνοντας ότι θα διέπεται από αυξημένες αβεβαιότητες.

S&P: “Καμιά χώρα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη”

Στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν σε καθεστώς “junk”, σύμφωνα με άρθρο του διαχειριστικού διευθυντή της Standard and Poor’s κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.

Ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.

Εάν η Ελλάδα – της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2009 από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης – αποχωρούσε από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, τότε το κρατικό χρέος της θα υποβαθμιζόταν περαιτέρω.

Στην παρούσα φάση, η S&P αξιολογεί το ελληνικό κρατικό χρέος ως BBB+ (κλιμάκιο “investment grade”). “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αξιολόγηση του χρέους της θα υποβαθμιζόταν κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες στο κλιμάκιο ‘speculative grade’ (στο ΒΒ+ ή και χαμηλότερα)”, υπογραμμίζει ο κ. Κρέμερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, οι αξιολογήσεις του κρατικού χρέους τους “θα υποβαθμίζονταν, ενδεχομένως, κατά δύο με τρεις βαθμίδες. Και αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές σοβαρές ή πολιτικές κρίσεις”.

Ο διαχειριστικός διευθυντής της Standard and Poor’s είπε επίσης ότι αν μια χώρα που αποχωρήσει από την ευρωζώνη “μετέφραζε” το δημόσιο χρέος της στο νέο εθνικό νόμισμα, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο και θα οδηγούσε τη χώρα αυτή σε πτώχευση.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *