Επικαιρότητα

Χιλιάδες τα καμμένα στρέμματα δάσους στην Αττική

Κρανίου τόπο θυμίζουν οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν χθες από τις φωτιές. Μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες, όλες οι πυρκαγιές έχουν σβήσει, όμως δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού παραμένουν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις. Προκαταρτική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αίτια των πυρκαγιών διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Έρευνα διεξάγει και η Πυροσβεστική, καθώς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις πυρκαγιές έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών στην Αττική. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κήρυξε άμεσα αναδασωτέες τις εκτάσεις που επλήγησαν από τη πυρκαγιά.

Χιλιάδες στρέμματα καμμένα

Περισσότερα από οκτώ χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ανατολική Αττική, από τις χθεσινές φωτιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν πάνω από 50 πυρκαγιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή Καπανδριτίου, Μικροχωρίου και Βαρνάβα, οι πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για να μην εξαπλωθούν τα μέτωπα της φωτιάς, που απειλούσαν σπίτια και δασικές εκτάσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ. Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Από νωρίς το πρωί ανέλαβαν έργο και τα εναέρια μέσα, μέχρι που οι πύρινες εστίες τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάςαναμένεται έρευνα από την Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

Παράλληλα Προκαταρτική εξέταση για να διαπιστωθούν τα αίτια των πυρκαγιών διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή, σε Αττική και Εύβοια, καθώς οι χάρτες δίνουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (4) και για τη σημερινή μέρα.

Δηλώσεις

“Η εντιμότητα και η ετοιμότητα των Ελλήνων πυροσβεστών δε νομίζω ότι αρκεί. Πρέπει η Πολιτεία να καταστρώσει όλα εκείνα τα σχέδια για να μην έχουμε το κακό προηγούμενο των άλλων ετών. Τα πυροσβεστικά μας είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πέρυσι και πρόπερσι. Ας προσπαθήσουμε πολύ για να μην θρηνήσουμε και πάλι”, δήλωσε Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

“Οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια αποτελούν τον καθημερινό μας εφιάλτη. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και κομμάτι της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας. Η πρόληψη και η προστασία είναι υπόθεση όλου του χρόνου αλλά οι ελλείψεις στον τομέα αυτό είναι γνωστές και χρόνιες”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΝ Βόρειας Αθήνας.

“Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το έλλειμμα πολιτικής βούλησης να προστατευθούν αποτελεσματικά όσα δάση μας έχουν απομείνει. Τα μέτρα πρόληψης, αντί να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, αφήνονται τελευταία σε προτεραιότητα, με ό,τι απομένει από τις περικοπές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προειδοποιούσαμε από το Μάρτιο σε ώτα μη ακουόντων”, τονίζουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι.

Τρισάγιο στον Καρέα

Το πρωί τελέσθηκε τρισάγιο στον Υμηττό, στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών και του εθελοντή δασοπυροσβέστη που έχασαν τη ζωή τους στην φωτιά του Καρέα το 1998. Παρών και ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, εκπροσωπώντας την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βούγια τόνισε ότι: “Βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε δύναμη από την αυτοθυσία τους και το παράδειγμά τους να γίνει το καλύτερο όπλο για την προσπάθειά μας”.

Οι τρεις πυροσβέστες, ο Δημήτρςη Μαλούκος, ο Θεμιστοκλής Μαυροειδής και ο Αλέξανδρος Διαβολής καθώς και ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Δημήτρης Καραμολέγκος, επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε στις φλόγες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *