ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το YouTube αντικαθιστά τον Flash με HTML5 videos

youtube-logo-600x250

Πριν 4 περίπου χρόνια, το Youtube έκανε διαθέσιμη στο κοινό την προβολή βίντεο χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες video της HTML5 πειραματικά. Τώρα, το site αλλάζει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του, καταργώντας έτσι σταδιακά τον Flash Player.

Όπως αναφέρεται στο blog post του Youtube σχετικά με την νέα αλλαγή, η τεχνολογία βίντεο της τελευταίας έκδοσης HTML έχει ωριμάσει αρκετά για να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Άλλωστε, για πολύ καιρό οι κυρίαρχοι browser δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία παγκόσμια μορφή βίντεο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ιστοσελίδες χωρίς προβλήματα συμβατότητας. Τώρα όμως, εκμεταλλευόμενοι τον VP9 codec, όχι μόνο ξεφορτώνονται το Flash αλλά πετυχαίνουν και καλύτερη συμπίεση.

Παράλληλα το Youtube από εδώ και μπρος θα χρησιμοποιεί iframe και όχι objects για τα embedded βίντεο και προτρέπει στους bloggers και developers να το υιοθετήσουν και αυτοί.

Και φυσικά, με την εδραίωση των σύγχρονων τεχνολογιών της HTML, ο Flash Player βλέπει την ώρα της εγκατάλειψης να πλησιάζει. Αυτό είχε γίνει φανερό ακόμα ήδη από τα online games που αργά αλλά σταθερά μετακόμισαν στο canvas και στο Unity WebPlayer. Από ότι φαίνεται αφού η αλλαγή ήρθε και στο γίγαντα των online video, δεν θα αργήσει να γίνει το νέο πρότυπο.

H νέα ρύθμιση είναι διαθέσιμη για Chrome, Safari 8, IE 11 τις beta εκδόσεις του Firefox.

Διαβάστε το επίσημο blog post του Youtube εδώ.
[του συνεργάτη μας DAILYFIX.GR]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *