ΑθλητικάΔιάφορα

Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Αθλητισμός

By: RedField
Είμαι άτομο με Ειδικές Ανάγκες εκ γενετής, και πάντα η αρρώστια μου ήταν ο Αθλητισμός. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε, ότι οι ανάπηροι έχουν το προνόμιο της δωρεάν εισόδου σε όλα τα δημόσια θεάματα. Αυτό είναι και το θέμα που θα ασχοληθώ.
Η ομάδα μου είναι ο Ολυμπιακός. Πέρα απ’ αυτό, στους Ολυμπιακούς του 2004 ήταν η πρώτη διοργάνωση που δεν επιτράπηκε η ελεύθερη είσοδος, και το χειρότερο ούτε καν στους Παραολυμπιακούς. Και εντάξει, εμένα άσε με… Στους ίδιους τους Παραολυμπιονίκες δεν είναι παράλογο να μην τους επιτραπεί;

Το επόμενο γεγονός που δεν άφησαν να μπούμε ήταν ο τελικός του Champions League της Αθήνας. Ένα γεγονός που δεν ξέρω αν θα ξανάρθει (έπαιζε και η Μίλαν). Και εντάξει, ας πούμε πως εκεί έκαναν κουμάντο οι Ευρωπαίοι.

Ξεκινάει η χρονιά και ήθελα να πάω στο ματς Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Στην αρχή είπαν οι εκπρόσωποι της πράσινης ΠΑΕ πως δεν υπήρχαν θέσεις. Μετά είπαν πως πρέπει να γραφτούμε ticket club, και να πάρουμε εισιτήρια 20€ ο ανάπηρος και 20€ ο συνοδός. ΟΚ δεκτό. Και μετά ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία πως επειδή εκδώσαν παραπάνω εισιτήρια και θέλει πολύς κόσμος να πάει, αποφάσισαν να μην βάλουν τα καρότσια. Με όλες αυτές τις διαδικασίες τσαντίστηκα και δεν πήγα, όλοι είδαμε πως η Λεωφόρος δεν ήταν ούτε κατά διάνοια γεμάτη, και επίσης δεν ξέρω αν τελικά έβαλαν καρότσια ή όχι.

Και φτάνουμε στην αφορμή που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο και να μην ασχοληθώ με την πρόκριση.

Το πιο σημαντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, παίζεται η πρόκριση, και όλοι ξέρουμε από πριν πως το γήπεδο θα ‘ναι τίγκα και πως ο κόσμος θα δώσει την ώθηση για τη νίκη. Υποψιασμένος απ’ τον αγώνα με τη Ρεάλ που πήγαμε 19.30 η ώρα, κι είχε γεμίσει η Α1 και στο παρατσάκ μπήκα στην Α2 κι αυτό στο κόρνερ, αποφάσισα με το συνοδό μου, να πάμε ακόμα πιο νωρίς γήπεδο.

Φτάσαμε λοιπόν στις 18.30. Ήταν κάνα-δυο καρότσια πριν από μας που δεν είχαν μπει. Λέω εντάξει, δεν θα ανοίξαν τις θύρες. Παρεμπιπτόντως η μία κοπελιά ήταν αθλήτρια με τον άντρα της. Μας ρωτάει τότε λοιπόν ο προϊστάμενος των σεκιούριτι ποιο είναι το επίθετό μου, και αφού δεν το βρήκε στη λίστα του, μου είπε πως δεν θα μπω, όπως και οι άλλοι που περίμεναν έξω. Ρώτησα για ποια λίστα μίλαγε και μου είπε πως η ΠΕΦΟ Αναπήρων του Ολυμπιακού συνέταξε μία λίστα και πως θα έμπαιναν 25 ανάπηροι στην Α1 και 25 στην Α2.

Πρώτον: Είμαι γραμμένος στην ΠΕΦΟ Αναπήρων εδώ και δύο χρόνια περίπου, που μας γράψανε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όταν είχε παρουσιαστεί το φαινόμενο ανάπηροι να σηκώνονται από τα καρότσια και να πανηγυρίζουν! Προσωπικά εμένα ο διπλανός μου, στο ημίχρονο πήγε στην τουαλέτα περπατώντας. Δεν τους κατηγορώ και πρέπει να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα απατεωνιάς, αλλά γιατί δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Συνδέσμου για να ξέρουμε τι να πράξουμε. Βέβαια όλως τυχαίως αργότερα «εμφανίζονταν» ονόματα στη λίστα. Και δεν θέλω να είμαι παράλογος, της ΠΑΕ μαγαζί και μάλιστα γωνιακό είναι ο Ολυμπιακός και φυσικά κάνει ότι θέλει και ούτε υποχρεούται να με ενημερώσει. Αλλά ξαναλέω…. Άσε με εμένα. Αυτός που ήρθε από Θεσσαλονίκη δίπλα μου κι άλλος ένας από Γιάννενα τι να κάνουν; Κρίμα δεν είναι;
Δεύτερον: Στο ματς με τη Βαλένθια πέρσι ήμασταν 60 καρότσια στη μία θύρα και 60 καρότσια στην άλλη. Συν τους συνοδούς. Τώρα γιατί αποφάσισαν να μπουν μόνο 25 στην κάθε θύρα; Ομολογώ πως με τη Βαλένθια αγώνα δεν είδα, αλλά το προτιμώ απ’ το να μείνω έξω ή να είμαι σπίτι μου μακριά απ’ την ομάδα μου. Και μην ακούσω ότι υπήρχε θέμα για τη σωματική ακεραιότητά μας γιατί εκεί όλα τα ΑμΕΑ γνωριζόμαστε και πανηγυρίζουμε σαν μία παρέα. Και έχει τύχει να φιλοξενήσουμε στην κερκίδα μας και Παοκτσήδες όταν παίζαμε με τον Πάοκ και στα ματς της Εθνικής παιδιά απ’ όλες τις ομάδες και ήταν χαρά μου όταν τα λέγαμε με τον Νίκο τον Ξηροκώστα.
Τρίτον: Είπανε πως ανακοίνωσαν την απόφαση για τη λίστα σε εφημερίδες και στο Ιντερνετ. Στο Ιντερνετ σερφάρω όλη μέρα και δεν το είχα δει πουθενά. Αν το είχα δει φυσικά και θα φρόντιζα να μπω σ’ αυτή τη λίστα. Αλλά θέλω να καταγγείλω πως κάποια παιδιά που ήταν εκεί και δεν χάνουν αγώνα, είχαν δει την ανακοίνωση και φρόντισαν να πάρουν την ΠΑΕ και την ΠΕΦΟ και τους είπαν να μην αγχώνονται, όλοι θα μπουν, χωρίς φυσικά να τους καταχωρίσουν σε κάποια λίστα και τελικά βρέθηκαν προ εκπλήξεως! Πλήρης ασυνεννοησία δηλαδή. Στο θέμα με τις εφημερίδες τώρα, προσωπικά εγώ δεν αγοράζω, αλλά κανείς δεν είχε διαβάσει την ανακοίνωση σε εφημερίδα. Διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό και δεχτήκαμε την πρώτη βόμβα της βραδιάς. Ένας κύριος που μάλλον τον διακόψαμε από το γεύμα του, μας είπε πως ανάρτησαν την ανακοίνωση ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO! Άκουσον άκουσον! Δεν το ‘ξερα να ενημερώνομαι για τα αθλητικά δρώμενα απ’ την Espresso! Αν θα με ενδιέφερε ποτέ η Show Biz και το ποιος έχει σχέση με ποια ίσως και να την έπαιρνα. Όχι όμως για τον Ολυμπιακό!
Τέταρτον: Αφού ο προϊστάμενος αρνιόταν να μας βάλει μέσα, ζητήσαμε κάποιον υπεύθυνο για να μιλήσουμε και μας έστειλε στον πρόεδρο της ΠΕΦΟ, που δεν τον βρήκαμε φυσικά και ζητήσαμε εκπρόσωπο της ΠΑΕ. Κατά τις 20.00 (δηλαδή μια ώρα μετά) ήρθε ο κ. Τσιρώνης και με ύφος λες και τον ενοχλήσαμε μας είπε πως θα μπουν όσοι είναι στη λίστα και αν υπάρχει χώρος θα μας βάλει και μας. Στις 21.00 (μία ώρα αργότερα) δεν είχε εμφανιστεί κανείς απ’ την ΠΑΕ και η αγωνία ανέβαινε. Επικοινώνησα με έναν φίλο που ήταν μέσα στη θύρα 2 και μου είπε πως η Α1 έχει 10 μετρημένα καρότσια και η Α2 έχει σχεδόν γεμίσει (για τα δικά του στάνταρ φυσικά, γιατί είχε σχεδόν γεμίσει μία σειρά από καρότσια και ακόμα χωρούσε να γεμίσει η πρώτη σειρά κι άλλη μία δεύτερη σειρά από πίσω).

Του είπα πως δεν μας βάζουν μέσα και τότε βγήκε κόσμος απ’ τη θύρα και φώναζε για να μας βάλουν μέσα γιατί ήταν άδεια η θύρα και πήγε να γίνει φασαρία. Το ζόρι όμως βγάζει το λάδι. Αφού ακούσαμε τη δεύτερη βόμβα της βραδιάς «Τι το περάσατε εδώ; Γήπεδο;» και απαντήσαμε: «Όχι, όπερα» είδαν πως έχουν άδικο, αφού πριν μας είχαν πει πως αν δεν αδειάσουμε τον χώρο όσοι δεν είμαστε στη λίστα, θα φώναζαν την Αστυνομία (να διαλύσει να ανάπηρα χουλιγκάνια) και μετά ω τι σύμπτωση, τα ΜΑΤ μας λέγανε να φύγουμε γιατί δεν θα μπαίναμε μέσα, άρχισαν να μας ρωτάνε πόσοι είμαστε για να αποφασίσουν αν θα μπούμε. Ήταν μεγάλος όμως ο αριθμός των 14 καροτσιών και σημαντικότατη η δουλιά του κ. Τσιρώνη που μας έκανε την τιμή να έρθει να επιβεβαιώσει πως η θύρα ήταν άδεια στις 21.55, δηλαδή 10 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. Ίσα-ίσα προλάβαμε το γκολ! Μπήκαμε μέσα σαν πραγματικοί χούλιγκαν, μετά από τρεις και ώρες στο κρύο και στην αναμονή.

Δεν ξέρω πιο θα ήταν το πιο σωστό… Να υπάρχουν εισιτήρια για μας και να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Προσωπικά εγώ και πιστεύω όλοι δεν θέλω την ελεημοσύνη κανενός και να παρακαλάω για να παρευρεθώ κάπου ή να κάνω κάτι!

Να υπάρχει στην αρχή της χρονιάς εισιτήριο διαρκείας για ΑμΕΑ;

Να ισχύσει ο άγραφος νόμος που ίσχυε πάντα και λέει ότι όποιος έρχεται πιο νωρίς μπαίνει και σίγουρα μέσα, και παίρνει και καλύτερη θέση; Και ίσως αν γεμίζει να μας βάζουν και στον αγωνιστικό χώρο όπως έκαναν στη Ριζούπολη και όπως έκανε ο ίδιος ο Πέτρος Κόκκαλης στο ματς με τη Μονακό;

Να θεσμοθετηθεί η λίστα; Και ποιος θα πρωτομπεί στα ντέρμπι, τώρα που περάσαμε ποιος θα πρωτομπεί στους 16 ή στους 8 ή στον ημιτελικό;

Να μπούνε όσοι είναι στα περισσότερα ματς; Και τι θα πεις σ’ αυτόν που έκανε ταξίδι για να έρθει;

Να μπούνε όσοι έρχονται από πιο μακριά; Και τι θα πεις σ’ αυτόν που δεν χάνει ματς;

Να μη μπει κανείς;

Με αφορμή τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού με την Βερντερ Βρεμης δημοσιευθηκε στην σελίδα μας www.opadoi.gr το παραπάνω άρθρο. Ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή διαμαρτυρίας του φίλου μας και admin της σελίδας αυτής και ελπίζουμε στο μέλλον κανένα άτομο με ειδικές ανάγκες να μην έχει την ίδια μεταχείριση.”

Με εκτίμηση

http://opadoi.gr/
Σχετικά links:
http://www.disabled.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *