Επικαιρότητα

Άφησαν ελεύθερους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Μίχο

kasidiaris1

Ελεύθεροι αφέθηκαν, με κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, μετά την απολογία τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Προφυλακιστέος κρίθηκε μόνο ο Γιάννη Λαγός.
Στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ. Στους Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Μάλιστα, οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος έχουν ήδη φύγει από την Ευελπίδων. Στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στη φυλακή θα οδηγηθεί ο Γ. Λαγός.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάσκεψη μεταξύ των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση των απολογιών των τεσσάρων βουλευτών.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, απολογήθηκαν τρία περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Τα δύο αφέθηκαν ελεύθερα με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο τρίτος από τα τρία μέλη του κόμματος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Γ. Λαγού και Ν. Μίχου, που κράτησαν όλο το βράδυ! Χαρακτηριστικό είναι ότι Ηλ. Κασιδιάρης, που απολογήθηκε πρώτος από τους τέσσερις βουλευτές, απαντούσε στις ερωτήσεις του ανακριτή για περίπου 7 ώρες!

Τι μεταδίδει το Reuters για τις εξελίξεις

«Τρεις βουλευτές της ελληνικής ακροδεξιάς, του κόμματος της Χρυσής Αυγής, αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ εκκρεμεί σε βάρος τους δίκη, καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ τέταρτος βουλευτής προφυλακίστηκε», γράφει το πρακτορείο Reuters για την εξέλιξη στην ποινική αντιμετώπιση των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Το Reuters σημειώνει πως για τον Ηλία Κασιδιάρη ορίστηκε εγγύηση 50.000 ευρώ και περιοριστικοί όροι. Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ ο Γιάννης Λαγός προφυλακίστηκε.

Η «απόφαση- έκπληξη», όπως γράφει το Reuters, περιπλέκει τις κυβερνητικές προσπάθειες για πάταξη του κόμματος μετά το φόνο ενός αντιφασίστα μουσικού από «συμπαθούντα» της Χρυσής Αυγής.


Η απολογία Κασιδιάρη

Ο Ηλ. Κασιδιάρης κατά την απολογία του, δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Ο βουλευτής φέρεται να αρνήθηκε τα πάντα και να απάντησε πολιτικά στις περισσότερες ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού.
Φέρεται, μάλιστα, να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες. Ο βουλευτής φέρεται να ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων» από πρόσωπα-μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους. Ο Ηλ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και γι’ αυτό κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.
Επίσης, φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ακόμη ότι το κόμμα χρηματοδοτείται από την κρατική χρηματοδότηση και ότι οι βουλευτές δίνουν το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν «στο κίνημα». Αναφέρθηκε επίσης σε «μαθήματα αυτοάμυνας» που λαμβάνουν τα μέλη του κόμματος και φέρεται να είπε στους ανακριτές: «Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Ρωτήθηκε επίσης από τους ανακριτές και το περίφημο «εγέρθητι» και απάντησε ότι ήταν μια αντίδραση γιατί οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική εκστρατεία είχαν ταπεινώσει τη Χρυσή Αυγή. Φέρεται επίσης να επισήμανε το «οξύμωρο», κατά τον ίδιο, να διώκεται η Χρυσή Αυγή για εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος της είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας.

 

Η απολογία Παναγιώταρου

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στην απολογία του Ηλ. Παναγιώταρου, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 03.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο βουλευτής φέρεται να έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες που στόχο έχουν την πολιτική του δίωξη. Είπε, επίσης, ότι το σε βάρος του κατηγορητήριο είναι αστείο, ενώ χαρακτήρισε τυχαία τα γεγονότα που εμφανίζονται στις δικογραφίες και τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες.
Υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκατηγορούμενό του βουλευτή Γιάννη Λαγό, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν κάτι σύνηθες και στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει με όλους τους συναδέλφους του.

Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνωρίζει τον Γιώργο Ρουπακιά και ότι τον έχει δει σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

O ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως «δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα στις συγκεντρώσεις μας. Έρχονται κάποιοι με σβάστικες στις μπλούζες και άλλοι με τον Τσε Γκεβάρα». Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στη Χρυσή Αυγή. «Είμαι 40 ετών και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία μου», «είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χ.Α.», ήταν ορισμένες από τις φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Σημειώνεται ότι την ώρα που έγινε η προσαγωγή του στο ανακριτικό γραφείο φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα».

 

Η απολογία του Γ. Λαγού

Η απολογία του Γ. Λαγού, ξεκίνησε στις 03.30 (αμέσως μετά την απολογία Παναγιώταρου) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ. Λαγός, δέχθηκε δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.

Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, φαίνεται να είπε πως «είμαστε Έλληνες εθνικιστές και όχι ναζί. Μας ενδιαφέρει το καλό της Ελλάδας» και έκανε λόγο για πολιτική και όχι ποινική δίωξη, ενώ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

 

Η απολογία του Ν. Μίχου

Τελευταίος απολογήθηκε ο Ν. Μίχος, ο οποίος έμεινε και τη λιγότερη ώρα συνολικά στο γραφείο του ανακριτή. Συγκεκριμένα, η απολογία του ξεκίνησε λίγο πριν από τις 08:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 09:30.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *