Επικαιρότητα

Έξι συστάσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

almounia457Αποτελεσματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα έως τις 24 Οκτωβρίου. Ειδικότερα η Κομισιόν απευθύνει έξι συστάσεις προς τη χώρα μας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2010, την περιστολή των τρεχουσών δαπανών και τη συνετή μισθολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Όπως επισημαίνει η επιτροπή σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής τότε αναμένεται επιδείνωση του ελλείμματος που το 2010 θα φτάσει το 4,25%.

Μόνιμα μέτρα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010 ζητά η Κομισιόν.

Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει τις κάτωθι έξι συστάσεις:

Βάσει των μακροοικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:

Πρώτον, να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009, μέσω μόνιμων μέτρων για την περικοπή των δαπανών.

Δεύτερον, να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, εντός του 2010, ούτως ώστε να επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εμφανώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως το τέλος του χρόνου, και με στόχο να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να διευθετηθούν οι υπάρχουσες ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίβλεψης των συντελεστών εκείνων (εκτός από τον καθαρό δανεισμό), που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί τόσο, ώστε να πλησιάσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τιμή αναφοράς (60% του εθνικού ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος

Τέλος οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων και ειδικότερα των δημοσιονομικών στοιχείων. Ενισχύοντας, δηλαδή, τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ταχεία και σωστή παροχή των δημοσιονομικών στοιχείων που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ύψος του δημόσιου χρέους που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αναμένεται να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών έχει επείγοντα χαρακτήρα ενώ επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους.

Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς όπως δηλώνει ο Γιάννης Παπαθανασίου με συνέντευξη του στον “Ελεύθερο Τύπο”:

“Παρακολουθούμε την κατάσταση που μεταβάλλεται γρήγορα και, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε των δαπανών, είτε στο ρυθμό ανάπτυξης, προφανώς πρέπει να παρέμβουμε”

Το βάρος δίνεται πλέον στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για μείωση των κρατικών δαπανών και ενίσχυση των εσόδων όπως :

-νέο μισθολόγιο σε όσους προσληφτούν από το 2010
-συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών
-πληρωμή μισθών και συντάξεων από μία μόνο υπηρεσία
-πλήρης αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών και υποστηρίζει ότι μια τέτοια πολιτική θα βύθιζε τη χώρα σε ύφεση και θα οδηγούσε σε έκρηξη της ανεργίας.

Διπλή επίθεση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση με την Λούκα Κατσέλη να δηλώνει ότι το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι να μπει η χώρα μας σε επιτήρηση δυο φορές μέσα σε μια πενταετία.

Για “ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αγγίξει τους έχοντες και τους κατέχοντες”, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
“Αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στο να έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, είναι σαφές και από αυτή την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ότι αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Να είστε σίγουροι ότι η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το πράξει”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

“Η απόφαση της Κομισιόν για δραστική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στη χώρα μας ως το 2010 θα επιτείνει την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και θα οδηγήσει στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων λεηλασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συνυπεύθυνη κυβέρνηση άφωνη ακολουθεί και αποδέχεται τις ακραίες νεοφιλελεύθερες μονεταριστικές συνταγές της Ε.Ε., τις οποίες χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις εξίσου ακραίες ταξικές επιλογές της”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“O κ. Καραμανλής μετά την επιτήρηση στο κόμμα του από την κ. Μπακογιάννη, οδηγεί σε επιτήρηση και την χώρα υπό τον κ. Αλμούνια. Δεν ξέρουμε πόσο απαραίτητη του ήταν η επιτήρηση στο κόμμα του, αλλά για τους Έλληνες εργαζόμενους, η νέα αυτή επιτήρηση, είναι δυσβάστακτη και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σημειώνεται ότι η πρότασή σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

Το Συμβούλιο δίνει προθεσμία ως τις 24 Οκτωβρίου 2009, πριν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την δημοσιονομική σταθεροποίηση, εντός του 2009, και καθορίσει τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως το 2010. Στην αξιολόγηση των αποτελεσματικών μέτρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν κάνει, σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, σε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα προετοιμάσει η Ελλάδα για την περίοδο 2009-2010.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *