Ελληνική μουσικήΤΕΧΝΕΣ

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής της εθνικής αντίστασης Πάνος Τζαβέλας

tzavelasΉταν ίσως η πιο χαρακτηριστική φωνή που τραγούδησε τα τραγούδια της εθνικής αντίστασης, κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο Πάνος Τζαβέλας έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη και μαθητή του γυμνασίου τον βρίσκει ο παγκόσμιος πόλεμος, όπου και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Δικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο κατά τη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου, πήγε από το 1959 έως το 1965 στη Σοβιετική ¨Ένωση για θεραπεία από τη νόσο του Burgen, ενώ παράλληλα σπουδάζει και μουσική. Φυλακίζεται το 1968 στην Ελλάδα από το δικτατορικό καθεστώς για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.

Αποφυλακίζεται το 1971 με “ανήκεστο βλάβη” και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού.

Σελίδα αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλα με τραγούδια του

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για το θάνατο του Πάνου Τζαβέλα: “Ο Πάνος Τζαβέλας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, μας δίδαξε ήθος με την προσωπική του στάση και την αξία των ανυπότακτων συνειδήσεων με το αντάρτικο τραγούδι που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο. Μεγαλώσαμε μαζί του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ανεκτίμητη προσφορά του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια”.

Μια σκέψη για το “Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής της εθνικής αντίστασης Πάνος Τζαβέλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *