ΜΟΥΣΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Ρίτσαρντ Ράιτ των Pink Floyd

Ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Pink Floyd, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 65 ετών, από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ράιτ συνέθεσε πολλά κομμάτια και τραγούδησε σε πολλά άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως στο Dark side of the moon και στο Wish you were here.

Το συγκρότημα, με επικεφαλής τον Σιντ Μπάρετ, ιδρύθηκε το 1964 και έγινε διάσημο για το ψυχεδελικό ροκ που έπαιζε. Οι Pink Floyd πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

“Η οικογένεια του Ρίτσαρντ Ράιτ, ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd, ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη ότι ο Ρίτσαρντ πέθανε σήμερα μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο”, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

VIDEO:This is Time (The Dark Side of the Moon, 1973), from Pink Floyd, live at P.U.L.S.E; recorded at Earls Court, London, in 1994. Roger Waters, one of the the composers of Time, is not in this show.
Current members of Pink Floyd are: David Gilmour (guitars, lead vocals) • Richard Wright(keyboards, secondary vocals, backing vocals) • Nick Mason(drums, percussion);

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ntm1YfehK7U[/youtube]

Pink Floyd
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Pink Floyd είναι ένα βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτερικούς και συγκινισιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 73.5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 200 εκατομύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ροκ μπάντες.

Μέχρι το τέλος της δεκαετία του ’60 οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Syd Barrett. Η ασταθής συμπεριφορά του Barrett -οφειλόμενη σε άλογιστη χρήση ναρκωτικών ουσιών- ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα David Gilmour.Το 1973 το συγκρότημα γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία με τον δίσκο The Dark Side of the Moon, και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία The Wall.Επίσης μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχαν και τα album Wish You Were Here (1975) το οποίο ήταν απόλυτα αφιερωμένο στον ιδρυτή Syd Barrett, αλλά και το Animals (1977). Το 1985 (λίγο μετά τον δίσκο The Final Cut) ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Roger Waters αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός ο οποίος τους επέτρεψε χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών.

Το 1987 οι Pink Floyd χωρίς τον Waters πια,δηλαδή οι D.Gilmour , N.Mason και R.Wright,επιστρέφουν δισκογραφικά με τον δίσκο A Momentary Lapse Of Reason , και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως που είχαν πραγματικά σημαντική αποδοχή από τον κοινό τους.Το δισκογραφικά κύκνιο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994 με το The Division Bell,δίσκος που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων στην μετέπειτα σειρά περιοδειών η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την μαγνητοσκόπηση ενός μουσικού DVD,ονόματος Pulse από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο Earls Court του Λονδίνου το 1994.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *