ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα ξημερώματα διεκόπη η παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

fysiko20aerio-rwsia1

Εντείνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα στην παροχή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας ανακοίνωσε πως τη νύχτα διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και Σκόπια. Η Σλοβακία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η τροφοδοσία της μειώθηκε κατά 70%. Η Ελλάδα -που παρατήρησε πτώση της πίεσης κατά 30% στους αγωγούς αερίου- δεν αντιμετωπίζει ακόμα πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, το ελληνικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει έως την Κυριακή. Ωστόσο εάν η διακοπή επιμείνει, θα ζητήσει περιορισμό της κατανάλωσης από τους μεγάλους καταναλωτές. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως δεν φθάνει αέριο στη χώρα από το δυτικό αγωγό και η Ουκρανία επιμένει πως η Gazprom έχει μειώσει δραστικά την ποσότητα φυσικού αερίου με προορισμό τους ευρωπαίους καταναλωτές. Εντελώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου η τσεχική προεδρία της ΕΕ και ζητά να ξαναρχίσει αμέσως η προμήθεια χώρες-μέλη της Ένωσης. Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Naftogaz, Ολεγκ Ντουμπίνα, θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 8 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Παράλληλα, ο Ντουμπίνα απέρριψε τις κατηγορίες για παρακράτηση ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του τηρεί τις δεσμεύσεις της στο θέμα αυτό.

 

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και ΠΓΔΜ διακόπηκε στις 3.30 τη νύχτα, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

“Μείωσαν την παροχή στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τα 221 εκατομμύρια χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση” δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz. “Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Σε λίγες ώρες θα αρχίσουν τα προβλήματα”.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφκατηγόρησε την Ουκρανία ότι έκλεισε τους τρεις από τους τέσσερις αγωγούς στο έδαφός της μέσω των οποίων πραγματοποιείται το 80% των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου, διαταράσσοντας την τροφοδοσία της Ευρώπης, κατηγορία την οποία απορρίπτει το Κίεβο.Ο Μενβέντεφ έκανε λόγο για “άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα της Ουκρανίας από την οποία διέρχεται το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο προορίζεται για την Ευρώπη”.

“Είμαστε όμηροι της κατάστασης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στην περίπτωση αυτή. Οι Ουκρανοί έχουν χάσει το μυαλό τους” τόνισε ο Μενβέντεφ, ο οποίος εκτιμά ωστόσο ότι η Gazprom δεν έχει λόγο να επαναδιαπραγματευτεί τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου από την Ουκρανία.

Λαμβάνει τα μέτρα της η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Όπως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα, διαθέτουν απόθεμα αερίου, που κρίνεται επαρκές για την ελληνική αγορά έως και την Κυριακή. Ειδικότερα, το απόθεμα της Ελλάδας αρκεί να τροφοδοτεί τη χώρα με 7 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα, ενώ οι Τούρκοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεσή τους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου, να ανεβάσουν την ποσότητα τροφοδοσίας της από τα 700-800 χιλιάδες κυβικά, που είναι έως τώρα, στα 2,5 εκατ. την ημέρα.Οι ανάγκες σε φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς είναι περί τα 8,5 εκατ. κυβικά ημερησίως, αλλά, όπως τονίζουν οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ, επειδή λόγω της διακοπής παροχής, μέσω Βουλγαρίας, οι τροφοδοτούμενες χώρες θα στραφούν στα αποθέματα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει έλλειμμα, μετά την Κυριακή.

Πάντως, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΠΑ θα ζητήσει τον περιορισμό της κατανάλωσης κατ’ αρχήν από τους μεγάλους καταναλωτές, ίσως και εντός της εβδομάδας. Η άφιξη, πάντως, του επόμενου φορτίου υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία, είναι προγραμματισμένη στην Ελλάδα για τις 20 Ιανουαρίου.

Στη Βουλγαρία ήδη από σήμερα εφαρμόζεται πρόγραμμα δραστικών περιορισμών της κατανάλωσης. Πρώτο “θύμα” της κρίσης έπεσε η μεγάλη βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων “Νεοχήμ” στην πόλη Δημήτροφγραντ, στη ΝΑ Βουλγαρία, στελέχη της οποίας ανακοίνωσαν ότι διακόπτεται επ’ αόριστον η δραστηριότητα της.

Διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ για αποκατάσταση του προβλήματος

“Χωρίς προειδοποίηση, και αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι ανώτατες ρωσικές και ουκρανικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ περιορίστηκε δραστικά” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ. “Η τσεχική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν η παροχή προς την ΕΕ να αποκατασταθεί αμέσως και τα δύο μέρη να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις ώστε να διευθετηθεί οριστικά η διμερής εμπορική τους διένεξη” σημειώνεται.

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τονίζουν, ότι θα εντατικοποιήσουν το διάλογο με τις δύο χώρες, προκειμένου να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία. Μάλιστα δεν αποκλείεται να προταθείτριμερής σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ζητεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. 

Σήμερα, η ευρωπαϊκή αποστολή που αποτελείται από τον Τσέχο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μάρτιν Ρίμαν, και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν στο Κίεβο με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης και εκπροσώπους του ουκρανικού ομίλου Νaftogaz, προκειμένου να βρεθεί λύση. Αμέσως μετά, η ευρωπαϊκή αποστολή μετέβη στο Βερολίνο, για συναντήσεις με εκπροσώπους του ρωσικού ομίλου Gazprom.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η oμάδα για το Συντονισμό του Φυσικού Αερίου (Gaz Coordination Group), όπου θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Gazprom και της Naftogaz

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *