Επικαιρότητα

Βίντεο από τις σημερινές πορείες για τον Αλέξη


Ένταση και επεισόδια

Δυο χρόνια μετά την εν ψυχρώ, όπως έκρινε πρόσφατα και η δικαιοσύνη, δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το μνήμα του στο νεκροταφείο Π. Φαλήρου παραμένει τόπος συνάντησης για τους μαθητές των γύρω σχολείων είτε τον γνώριζαν είτε όχι. Ειδικά σήμερα ανήμερα του χαμού του τάξεις ολόκληρες η μεμονωμένοι μαθητές πλησίαζαν με λουλούδια στο χέρι, άλλοι για να συμπαρασταθούν στους απαρηγόρητους γονείς, άλλοι για να αφήσουν σημειώματα γεμάτα οργή και συγκίνηση.

Σε ολόκληρη την Αθήνα, στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές μαθητές βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν την οργή τους για τον άδικο και απρόκλητο χαμό ενός συνομήλικου τους.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητών και εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα νεαρών πέταξε νεράντζια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ στο Σύνταγμα χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια. Πάραλληλα, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και προηγούνταν της πορείας πετούσαν κατά μήκος της Σταδίου πέτρες εναντίον καταστημάτων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να έχουν προξενήσει ζημιές κυρίως σε τζαμαρίες.

Νωρίτερα, ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και νεράντζια εναντίον του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιές. Επίσης, άλλοι μαθητές που έχουν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ κλείνουν εναλλάξ για λίγη ώρα τα ρεύματα κυκλοφορίας.

Με επεισόδια σημαδεύτηκε και η πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων τους οποίους πυρπόλησαν, έναν εκ των οποίον τον μετέφεραν στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ έσπασαν και έναν τηλεφωνικό θάλαμο.  Επίσης, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί, καθώς και σε μια διμοιρία που κατευθύνθηκε κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις “απάντησαν” με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και με χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ έφτασαν σχεδόν μέχρι και την είσοδο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Αφού η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου, με περιφρούρηση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου και τον Άγνωστο Στρατιώτη. Οι αστυνομικοί “απάντησαν” με χρήση χημικών. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων απομακρύνθηκε συντεταγμένα μέσω της οδού Πανεπιστημίου, δυνάμεις των ΜΑΤ κατεδίωξαν κάποιους κουκουλοφόρους μέχρι και την είσοδο του Μετρό της πλατείας Συντάγματος. Επίσης δυνάμεις της ομάδας “Δίας” με μηχανές, παρατάχθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας.

Τέλος, κουκουλοφόροι, κατά τη διάλυση των συγκεντρωμένων και την επιστροφή των διαδηλωτών προς τα Προπύλαια, παρέμειναν εκεί, όπου συνέχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από τράπεζα στο ύψος του πεζόδρομου της Κοραή. Όχημα της πυροσβεστικής έφθασε στον χώρο για την κατάσβεσή των εστιών, ενώ λίγοι αντιεξουασιαστές παρέμειναν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια τρία άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν πολίτη τον οποίον ξυλοκόπησαν νεαροί στο Πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, επειδή τον θεώρησαν ως αστυνομικό της Ασφάλειας, μια γυναίκα που υπέστη σοκ όταν έσκασε δίπλα της φωτοβολίδα στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου και έναν ακόμα άνδρα που βρέθηκε τραυματισμένος στη γωνία Αιόλου και Σταδίου, όπου όμως δεν υπήρχαν αστυνομικοί και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες τραυματισμού του.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Μνημόσυνο από την οικογένεια

Τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τίμησαν η οικογένεια και οι  φίλοι του παιδιού στο μνημόσυνο που τελέστηκε στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των συμμαθητών του Αλέξη που ιδιαίτερα συγκινημένοι άφησαν στον τάφο του λουλούδια.

Οι γονείς του 15χρονου μαθητή προσχωρούν στη σύσταση ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά του και θα στέκεται στο πλευρό όσων έχουν πέσει θύματα βίας, αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικά όργα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *