Επικαιρότητα

Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση

Στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της στην οικονομική σκακιέρα, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες περί νέων μέτρων για το 2010 και νέου Μνημονίου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ για το 2010. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η ΝΔ κάνοντας λόγο για λογιστικές ακροβασίες και πολιτικές πρακτικές επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία που προέρχονται από έλλειψη γνώσης και προχειρότητα.

Έμφαση στη μείωση των δαπανών

Έμφαση στη μείωση των δαπανών και την προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, αποκλείοντας νέα φορολογικά μέτρα και περικοπές εισοδημάτων.

Τις πληροφορίες περί νέων μέτρων για το 2010 και νέου Μνημονίου διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ για μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μέτρα και αποφάσεις που είναι δρομολογημένες.

«Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού», διαβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική πιο εξωστρεφή και θα βοηθήσουν στις επενδύσεις την ανάπτυξη, και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ενόψει και της νέας επίσκεψης των ελεγκτών στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εξοικονομηθούν:

  • 1 δισ. ευρώ από περικοπές στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων
  • 600 εκατ. ευρώ από μείωση των εξοπλιστικών δαπανών
  • 400 εκατ. ευρώ από επιπλέον περικοπές δαπανών σε οργανισμούς και υπουργεία

Για το 2011 μεταφέρεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η μετάταξη του ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 23%.

«Στο προσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε τις 4 του Οκτώβρη και βέβαια και αργότερα στο κείμενο του προϋπολογισμού θα υπάρχουν οι προτάσεις για το ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που θα πάνε στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η εφαρμογή τους όμως θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011», τόνισε σχετικά στο «Κανάλι 1 και o κ. Σαχινίδης.

Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς:

  • θα εκπονηθούν δύο αναλογιστικές μελέτες (για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και για τα επικουρικά)
  • περαιτέρω μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • επέκταση του ελαστικού ωραρίου
  • «ψαλίδι» στις υπερωρίες
  • υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών
  • δοκιμαστική περίοδος ενός έτους στους νεοπροσλαμβανόμενους

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, αναπληρωτές του τομέα οικονομίας και η κα Ελένη Ρωμαϊδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υποστήριξαν ότι από την εκτέλεση των οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο και ότι εφαρμόζει ένα ακατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν ότι η ΝΔ έχει επισημάνει από καιρό τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης πολιτικής και έχει καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αντισταθμιστικά μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, με επανορθωτικά μέτρα για τις αδικίες και τις αστοχίες του προγράμματος, με πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ανενεργής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με αναπτυξιακά μέτρα που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.

Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί:

  • ο αναπτυξιακός νόμος,
  • απελευθερώσεις αγορών και επαγγελμάτων
  • αποκρατικοποιήσεις
  • αλλαγές στις ΔΕΚΟ
  • συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.

Η μοναδική προστασία των εργαζομένων δεν είναι η διατήρηση εκείνων των κεκτημένων που συνηγόρησαν στην οικονομική κρίση. Η μόνη πραγματική εξασφάλιση των εργαζομένων είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και όλοι πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση “, το σχόλιο του ΛΑΟΣ.

«Το νέο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μαζί με τις «κρυφές» συμφωνίες που το συνοδεύουν, ανοίγει ένα βρώμικο κεφάλαιο νέας επιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, περαιτέρω κατεδάφισης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, νέας διάλυσης της εναπομείνασας παραγωγικής βάσης της χώρας και εκποίησης σε ό,τι παραμένει δημόσιο σε αυτόν τον τόπο”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την αντίθεσή της σε όσα υποδεικνύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό εκφράζει η ΓΣΕΕ και προαναγγέλλει αγωνιστική απάντηση, αρχής γενομένης την 11η Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη.

«Oι προτεινόμενες ανατροπές σε ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, δικαιώματα τις συλλογικές συμβάσεις και τις ΔΕΚΟ, προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *