Επικαιρότητα

Πάγωμα μισθών και έκτακτος φόρος σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ

papathanasiou_maximou6Εισοδηματική πολιτική για την αντιμετώπιση της “κρίσης”, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. Για πρώτη φορά λόγω της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας δεν θα δοθούν ποσοστιαίες αύξησης σε όλους τους μισθούς. Περισσότερο θα ενισχυθούν τα χαμηλά εισοδήματα ενώ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μηνιαίως άνω των 1700 ευρώ δεν θα πάρουν αύξηση. Το ίδιο θα ισχύσει για τους συνταξιούχους με αποδοχές μεγαλύτερες των 1100 ευρώ. Επίσης ανακοινώθηκε η διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1000-5000 ευρώ για εισοδήματα από 60000 ευρώ και πάνω. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την εισοδηματική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αντιλαϊκές χαρακτήρισε τις επιλογές το ΚΚΕ, για πολιτική λιτότητας μίλησε ο Συνασπισμός, ενώ επικριτικός ήταν και ο ΛΑ.ΟΣ
Εφάπαξ ενισχύσεις αντί αυξήσεων για το 2009 σε χαμηλόμισθους του δημοσίου και χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και εφάπαξ φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων περιλαμβάνει η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάνης Παπαθανασίου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με μεικτές αποδοχές έως 1500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ ενώ οι μισθωτοί με μεικτές αποδοχές έως 1700 ευρώ θα λάβουν βοήθημα 300 ευρώ.

Δεν θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς άνω των 1700 ευρώ όπως επίσης στους βουλευτές, τους δικαστικούς και τους γιατρούς.

Επίσης σε μια συμβολική κίνηση όπως είπε ο κ Παπαθανασόυ ανακοίνωσε ότι για το 2009 επιβάλλεται κράτηση 5% στο εισόδημα των βουλευτών που θα πηγαίνει στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Φέτος στο δημόσιο θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις δεδομένου ότι αποχώρησαν το 2008 περίπου 21.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι συνταξιούχοι τώρα με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του 2008 λάμβαναν κύρια σύνταξη από 800 έως 1100 ευρώ θα λάβουν βοήθημα 300 ευρώ.

Μηδενική είναι η αύξηση για τους συνταξιούχους  με μεικτές αποδοχές από 1100 ευρώ και άνω.

Παράλληλα παγώνουν όλα τα επιδόματα, για εργαζόμενους και συνταξιούχους, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε αναμένεται  διεύρυνση των κλιμακίων των δικαιούχων ΕΚΑΣ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό 60.000 χαμηλοσυτναξιούχοι.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων οι 135.000 αμείβονται μέχρι 1500 ευρώ, οι 78.000 αμείβονται με 1500-1700 ευρώ και οι 478.000 αμείβονται με 1700 ευρώ και άνω.

Για τους συνταξιούχους οι 108.000 έχουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οι 74.000 από 800-1000 ευρώ και οι 188.000 από 1000 ευρώ και άνω.

Το Υπουργείο Οικονομίας όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου θα προχωρήσει σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1/1/2010. Το νέο Μισθολόγιο θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται.

“Πρόκειται για μια μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή. Τερματίζεται έτσι οριστικά ένα άνισο, άδικο και αδιαφανές καθεστώς, αυτό της επιδοματικής πολιτικής, που ισχύει σήμερα στη λειτουργία του δημοσίου τομέα”, τόνισε ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά στα συνολικά ατομικά εισοδήματα από 60000 ευρώ και άνω με βάση τα στοιχεία που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2008 για το έτος 2007.

Συγκεκριμένα:

-1000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 60.000-80.000 ευρώ
-2000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 80.000-100.000 ευρώ
-3.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 100.000-150.000 ευρώ
-και 4.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας το 2008 δήλωσαν εισόδημα 60.000 έως 80.000, 60 χιλιάδες φορολογούμενοι, 80.000 έως 100.000, 26 χιλιάδες, 100.000 έως 150.000 24 χιλιάδες, και 150.000 και άνω 18 χιλιάδες φορολογούμενοι Το συνολικό έσοδο αναμένεται να αγγίξει τα 274 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από τα μέτρα περιορισμού της εισοδηματικής πολιτικής αναμένεται η εξοικονόμηση πόρων 350 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το δημόσιο προσδοκά ότι θα εισπράξει 1,8 δις ευρώ από τα 20 δις ευρώ που είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αλλάζει και το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξής τους

Ανοικτό παραμένει και το θέμα της παράτασης στην περαίωση.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ θα γίνουν ανακοινώσεις αργότερα.

Δύσκολες αποφάσεις

“Κεντρική μας επιλογή ήταν, είναι και παραμένει, η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και να συνεισφέρουν οι οικονομικά ευπορότεροι στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, ανακοινώνοντας τα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι δύσκολες αλλά δίκαιες και τόνισε ότι εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από εκείνη του 1929 και με τις προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών να είναι ολοένα και πιο δυσμενείς η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για την ελληνική οικονομία

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα και θα ενισχυθεί η φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το έλλειμμα και επισήμανε ότι τα μέτρα ελήφθησαν τώρα διότι η κρίση ξέσπασε τώρα.

Σε ερώτηση γιατί δεν επιβάλλεται φορολογία στις επιχειρήσεις σημείωσε ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην προκύψει απώλεια θέσεων εργασίας.

“Ξέρουμε ότι κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τις επιλογές και τις αποφάσεις της, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Και στην τωρινή, κρίσιμη για όλο τον κόσμο, συγκυρία, η Κυβέρνηση επιλέγει να μην κρύψει τα προβλήματα. Επιλέγει να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες. Επιλέγει να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλίσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αποφασίζει να λάβει δύσκολες αλλά κοινωνικά δίκαιες και αναγκαίες αποφάσεις”, κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.

Για σαφώς δυσάρεστα μέτρα έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τα οποία ωστόσο στηρίζονται στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναγκαία συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

“Στις ειδικές περιστάσεις στις οποίες ζούμε είναι φυσικό οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, με αίσθημα ευθύνης και με την σκέψη μας στην κοινωνική δικαιοσύνη, να παίρνουν υπόψη τους κι όλες τις παραμέτρους της οικονομικής κρίσης”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η πολιτική εκπρόσωπος τους ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική του 2009, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Με τις σημερινές της εξαγγελίες, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει για άλλη μια φορά είναι να προσπαθεί να καλύψει με αποσπασματικό, πρόχειρο και άδικο τρόπο τις τρύπες που η ίδια δημιούργησε.  Προσπαθεί να πείσει τόσο τους Έλληνες, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως δήθεν παίρνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων. Δεν πρόκειται ούτε για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε για μέτρα στήριξης των εισοδηματικών στρωμάτων. Πρόκειται για μέτρα επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα. Δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται με έκτακτα φορολογικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Γίνεται με αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα εισοδήματος και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπου όλοι θα συνεισφέρουν ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα. Αντί για στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων, τα βάρη σήμερα καλούνται και πάλι να τα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα πληρώνουν για την υπόλοιπη ζωή τους τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ η ετήσια αύξηση που δινόταν κάθε χρόνο θα συνυπολογιζόταν στη μισθολογική εξέλιξη, στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις. Η κυβέρνηση, αντί να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο της κρίσης διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και τους κλάδους που πλήττονται, αντί να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να ενισχύσει όπως θα έπρεπε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, μας καλεί να πληρώσουμε τον λογαριασμό των λαθεμένων πολιτικών της επιλογών.
Οι πολίτες έχουν γνώση, γνώμη και καταλαβαίνουν, ότι χωρίς αξιόπιστο σχέδιο και με αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα, η κρίση θα βαθύνει”.

Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, κυρίως για τους εργαζόμενους, τόνισε από την Τρίπολη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ενώ προέβλεψε 800.000 απολύσεις.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπαθανασίου όσον αφορά στα εισοδήματα του 2009, έκανε την παρακάτω δήλωση: “Η κυβέρνηση επιχειρεί, με μια σκληρή έως άγρια λιτότητα για τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα και με μια επικοινωνιακή πομφόλυγα δήθεν αναδιανομής του πλούτου, να απαντήσει σε μια κρίση που γίνεται όλο και βαθύτερη”.

“Οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν από τον Ελληνικό λαό, οικονομικές θυσίες για να ανταπεξέλθει η χώρα στην κρίση, ιδρύουν 695 δημόσιες υπηρεσίες, 467 αμειβόμενες επιτροπές και 11.500 θέσεις γαλάζιων και υμετέρων, επιβαρύνοντας κατά 222 εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δίνουν και 100.000 ευρώ οργανώνοντας μια γιορτή – γλέντι προς τιμήν της αγροφυλακής.
Σε αυτό το θέατρο σκιών ένα σχόλιο χωρά. Ε ρε γλέντια…” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.


Ανακοίνωση γραφείου Τύπου ΚΚΕ για εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης

“Το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και πρώτα απ’ όλα τους χαμηλόμισθους και τους συμβασιούχους.

Καμιά συζήτηση, καμιά διαπραγμάτευση για «έκτακτα επιδόματα» της κοροϊδίας και του εμπαιγμού. Αυτή η πολιτική δεν είναι «ρεαλιστική», πολύ περισσότερο δεν είναι «δίκαιη», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι προκλητική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων για να προστατευθεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας που ευθύνεται για την κρίση και για τα ελλείμματα.

Αυτή η πολιτική δεν πλήττει μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Στρέφεται και κατά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ενθαρρύνει τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα τα κρίσης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν ενιαία ταξική αγωνιστική απάντηση. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, καμιά συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Δραστική φορολόγηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Για να έχει η πάλη τους αποτέλεσμα πρέπει να συνοδευτεί με καταδίκη της πολιτικής του “ευρωμονόδρομου” και αποδυνάμωση των κομμάτων που τον στηρίζουν”.

Δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ.Παπασπύρου

“Η ουσιαστική κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής στην οποία προέβη σήμερα η κυβέρνηση, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο εν μέσω κρίσης τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση, κάτι που επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς αποκρύβεται. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και συναγωνίζεται τους “άθλους” των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα που κρατούν μισθολογικά και εργασιακά ομήρους τους εργαζόμενους τους. Αποτελεί απόδειξη χρεωκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής ότι μπαίνουν στο “ψυγείο” εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ προετοιμάζεται και η καταβολή του μισθού με τη μορφή επιδόματος και σε δόσεις. Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά οι σημερινές ανακοινώσεις “πάγωσαν” το σύνολο των πολιτών της χώρας”.

Δήλωση του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκου

“Τα επιδόματα που για πρώτη φορά ανακοινώνονται αντί εισοδηματικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αποτελούν πρόκληση και οδηγούν σε καρακόρυφη μείωση του εισοδήματος. Ακόμα φαλκιδεύουν κάθε μισθολογική πολιτική και δημιουργούν πολλές ταχύτητες εργαζόμενων στο δημόσιο. Ειδιικότερα η θέση της κυβέρνησης για νέο μισθολόγιο όσον αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελεί πιστή αντιγραφή των ρυθμίσεων που η ίδια εγκαθίδρυσε στις ΔΕΚΟ με βασικό στόχο τον διαχωρισμό νέων και παλαιών εργαζομένων, με σαφή υποβάθμιση των νέων. Πρόκειται για μέτρα που μεταφέρουν ευθέως τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάνττηση σε αυτή την προκλητική πολιτική με την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην 24ωρη Πεναλλαδική Πανεργατική Απεργία στις 2 Απρίλη”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *