Επικαιρότητα

Δένδιας: Νέα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών

dendiasmikΣυζητήσεις και κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζουν να προκαλούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τη χρήση της κουκούλας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για τα νέα μέτρα μίλησε ο αρμόδιος Νίκος Δένδιας στην εκπομπή της ΝΕΤ, “Πρώτη Γραμμή”, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των καμερών. Στόχος των μέτρων, όπως είπε, είναι να απαξιωθούν οι κουκουλοφόροι. Στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρ. Μαρκογιαννάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις από κόμματα και φορείς που θα βελτιώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Διευκρινίσεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε διευκρινίσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που αφορούν την περιύβριση αρχής.

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η εξύβριση σε δημόσιο λειτουργό θα διώκεται αυτεπαγγέλτως, εφόσον τελείται από κάποιον που φορά κουκούλα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των καμερών με στόχο την προστασία των πολιτών από τους κουκουλοφόρους.

Μαρκογιαννάκης: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δεχθεί προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρ. Μαρκογιαννάκης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Αν. Ράγιου-Μετζελοπούλου σχετικώς με την αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων από μετανάστες που ζουν στην πόλη των Πατρών.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων ή της Δημοκρατίας.

“Όλα τα μέτρα που παίρνονται, είτε είναι μέτρα ταχείας επέμβασης [..] είτε είναι μπλόκα είτε είναι προμήθεια σκύλων ή αυτοκίνητων που θα ρίχνουν νερό, και ότι άλλο έχουμε κατά νου και θα ανακοινωθούν προσεχώς, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας δεν είναι η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων ή η μείωση με οποιοδήποτε τρόπο της Δημοκρατίας. Η αγωνία μας και προσπάθεια μας να υπάρξει ένα κλίμα ασφάλειας πάνω από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μας οδηγεί να παίρνουμε μέτρα, που δεν τα παίρνουμε με επιπόλαιο τρόπο αλλά μετά από συσκέψεις και μελέτες, που εκτιμούμε ότι σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να χτίσουμε συνθήκες που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα” είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης και συνέχισε: “Δεν είμαστε δογματικοί, δεν έχουμε το αλάθητο. Ακόμα και προτάσεις από άλλους, στα πλαίσια διαλόγου, είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”.

Αντιδράσεις από τους δικηγόρους

Η Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την επαναφορά της περιύβρισης αρχής ως “μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την ελευθερία του Τύπου και της δημόσιας έκφρασης”.

“Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο για την αντιμετώπιση των πλέον σοβαρών εγκλημάτων, η δε αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί επικοινωνιακούς λόγους και μόνο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κενού νόμου. Υπάρχει, όμως, προφανές πρόβλημα εφαρμογής του Δικαίου. Όταν οι θεσμοί απαξιώνονται, απαξιώνεται και προσβάλλεται ο ίδιος ο πυρήνας της δημοκρατίας, που ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να προστατεύσουμε” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, συγκαλείται εκτάκτως, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009, στις 12 το μεσημέρι, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με θέμα τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης “για θεσμοθέτηση χρήσης κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και επαναφοράς της περιύβρισης αρχής”.

Για το θέμα των μεταναστών στην Πάτρα

Εξάλλου, στο θέμα με τους μετανάστες στην Πάτρα αναφέρθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης λέγοντας ότι δεν είναι καθαρά αστυνομικό, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν στην επίλυσή του. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την αστυνομική διεύθυνση της Πάτρας, πριν το Πάσχα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Η κ. Ράγιου είπε ότι η πόλη είναι σε αναταραχή από το πρόβλημα, και εκτίμησε ότι όταν δεν είναι εφικτή η συνεργασία των φορέων “κάποιος πρέπει να την επιβάλλει”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *