Επικαιρότητα

Πρόστιμα 435.000 ευρώ στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στα μαιευτήρια ΙασώΜητέρα και Λητώ γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (τωνβλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ. Η απόφαση ήταν του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δ. Σπυράκου μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

Αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης

Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη και αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία.

Οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.

Όπως μάλιστα απεδείχθη, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *