Επικαιρότητα

Πέντε νομοσχέδια για τις επιχειρήσεις, τον πολίτη και την αγορά

katselh_oikonomiasΑλλαγές στο σύστημα του Τειρεσία, καθώς και τομές στη λειτουργία του ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων και στην προστασία των επιχειρήσεων-δανειοληπτών, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες που έθεσε η υπουργός οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για την πολιτική του υπουργείου.

Συγκρκριμένα, η κα Κατσέλη παρουσίασε τις κατευθύνσεις των 5 νομοσχεδίων που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή αφού ολοκληρωθεί πρώτα η δημόσια διαβούλευση.
Η υπουργός τόνισε επίσης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις σε θεσμούς και λειτουργίες της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να σταματήσει η δράση των καρτέλ.

Σύμφωνα με την υπουργό, το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει η σταδιακή κατάθεση στη βουλή των νέων νομοσχεδίων που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας με την αναχρηματοδότηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, την ευκολότερη ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ

Υπέρ των βιώσιμων επιχειρήσεων με την άμεση διαγραφή με καταβολή οφειλής.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει στόχο την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, προβλέπει ρυθμίσεις των χρεών για τους άπορους καταναλωτές, τη δυνατότητα απαλλαγής από χρέη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, η υπουργός απαντώντας για τις αντιδράσεις των τραπεζικών κύκλων, είπε πως οι τράπεζες είναι από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς φορείς της χώρας και πρέπει να λειτουργούν κι αυτές στην υπηρεσία του πολίτη και της εθνικής οικονομίας. Εμείς υλοποιούμε το κυβερνητικό πρόγραμμα και τα νομοσχέδια αυτά αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το 4ο νομοσχέδιο αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη θα επιτευχθεί με τη μείωση των διαδικασιών από 14 ως 18 που είναι σήμερα σε μόλις τέσσερις.

Το τελευταίο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των επιχειρηματικών και βιομηχανικών περιοχών και των δράσεων για την καταπολέμηση των καρτέλ και της ακρίβειας.

Όσον αφορά στα καρτέλ που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, θα αντιμετωπιστούν οι πρακτικές τους με την ενίσχυση της Επιτροπής  Ανταγωνισμού, την εντατικοποίηση των ελέγχων, με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς και την δημιουργία Αντιμονοπωλιακής Αρχής

Στις προτεραιότητες επίσης εντάσσεται το κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ ώστε να μη χαθούν κονδύλια και η προετοιμασία του ΕΣΠΑ, όπου διαπιστώνονται υστερήσεις. Στα συρτάρια βρέθηκαν να εκκρεμούν 1100 αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών σε δικαιούχους υπερβαίνουν τους 15 μήνες. Στο Υπουργείο Οικονομίας δημιουργείται Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών ενώ από κόσκινο περνούν οι πάμπολλες και δαπανηρές επιτροπές με στόχο να περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός τους και να εξοικονομηθεί δημόσιο χρήμα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *