ΕΙΔΗΣΕΙΣΕπικαιρότητα

Πλαστικές σακούλες: Φτιάχνονται σε 1 δευτερόλεπτο και λιώνουν σε …200 χρόνια

Φτιάχνονται μέσα σε 1 δευτερόλεπτο…χρησιμοποιούνται για 20 λεπτά και λιώνουν σε…200 χρόνια. Με τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα ΜΟΝΟ, θα μπορούσαμε να περιτυλίξουμε τον πλανήτη μας…60 φορές!
Στην Ελλάδα καταναλώνονται 11 εκ πλαστικές σακούλες την ημέρα, όσο και ο πληθυσμός της χώρας, 300.000 τόνοι πλαστικού το χρόνο, εκ των οποίων οι 60.000 τόνοι από πλαστικό που χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά!
Το περιβάλλον απειλείται από τις σακούλες που μολύνουν τα νερά και προκαλούν το θάνατο σε εκατομμύρια πουλιά και ψάρια που τις…τρώνε.
Στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται 3 δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες το χρόνο, απαγορεύτηκε η δωρεάν διανομή τους
Στην Αυστραλία, ενδέχεται σύντομα να απαγορευτεί εντελώς η χρήση τους, ενώ σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, τα σούπερ μάρκετ τις χρεώνουν.
Στην Ελλάδα, η πλαστική σακούλα διατίθεται δωρεάν σχεδόν από όλες τις επιχειρήσεις. Τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν κατά βούληση μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση της. Ένα από αυτά είναι η σακούλα πολλαπλής χρήσης.

Στο Σαν Φρανσίσκο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται με νόμο να διαθέτουν μόνο βιοδιασπώμενες τσάντες.
Στην Ελλάδα αρκετές επιχειρήσεις τροφίμων εξετάζουν δυνατότητα να αντικαταστήσουν πλαστικές με βιοδιασπώμενες όπως πχ από άμυλο πατάτας που λιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σύντομα  οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες με πάνινες ή πολλαπλής χρήσης.

Μια σκέψη για το “Πλαστικές σακούλες: Φτιάχνονται σε 1 δευτερόλεπτο και λιώνουν σε …200 χρόνια

  • Αγαπητοί κύριοι,
    Διαβάζοντας το άρθρο με τις πλαστικές σακούλες αποφάσισα να σας γράψω τι μου συνέβη.
    Σήμερα όπως κάθε μέρα πήγα σε ένα ζαχαροπλαστείο ΖΟΡΠΑΣ(Κύπρος)για να πάρω τα συνηθισμένα, γάλα, ψωμί, και φαγητό για το μεσημέρι.
    Δεν μου αρέσει να παίρνω πλαστικές σακούλες από τα καταστήματα που ψωνίζω. Πείτε το λόξα αλλά νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για την Γη που καταστρέφω και εγώ μαζί με τους υπόλοιπους. Μου έδωσαν λοιπόν μια τσάντα από την υπηρεσία της κουζίνας τους και μέσα σε αυτήν ήθελα να βάλω και το ψωμί που ήταν σε άλλη πλαστική σακούλα. Πόσες σακούλες μέχρι τώρα? 2.Όταν πήγα στο ταμείο η κοπέλα που με ξέρει γιατί ψωνίζω από εκεί πήρε άλλες δύο σακούλες για να βάλει ξεχωριστά το ψωμί και ξεχωριστά το φαγητό.Σύνολο?4.Όταν διαμαρτυρήθηκα με κοίταξε παρακλητικά και μου είπε”σε παρακαλώ!! πάρτες θα μου κάνει παρατήρηση ο υπεύθυνος” ο οποίος ήταν εκεί. Έμεινα στήλη άλατος…Δεν ήξερα τι να πω…μετά από ένα σύντομο διάλογο με την κοπέλα κατάφερα τελικά να φύγω με 3 σακούλες. Νόμιζα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να παίρνω τις πλαστικές σακούλες αν δεν θέλω…Τι συμβαίνει
    τελικά???

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *