Επικαιρότητα

Πλήθος κόσμου στην Μητρόπολη για να αποχαιρετήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ- ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝΠλήθος πιστών, από κάθε γωνιά της χώρας, συρρέουν από νωρίς το πρωί, στη Μητρόπολη, για να αποχαιρετήσουν το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Η Τροχαία έχει απαγορεύσει τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων, στους δρόμους γύρω από τον Ιερό Ναό. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης στη Μητρόπολη και η ταφή θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, δημοσία δαπάνη ενώ με κοινή υπουργική απόφαση έχει κηρυχθεί 4ήμερο εθνικό πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σ’ όλα τα δημόσια κτίρια. Η Πέμπτη –ημέρα της κηδείας- θα είναι δημόσια αργία, θα είναι κλειστά τα σχολεία και τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενώ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξάλλου και ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι η ημέρα της κηδείας θα είναι αργία για τους δημοτικούς του υπαλλήλους, καθώς ο μακαριστός Χριστόδουλος ήταν και αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Ένα σύνταγμα, αποτελούμενο από πέντε τάγματα διακλαδικής συνθέσεως, θα εμπλακούν στην απόδοση τιμών κατά την έξοδιο ακολουθία ενώ η ξύλινη λάρνακα με το σεπτό σκήνωμα θα μεταφερθεί με κιλλίβαντα πυροβόλου, την ώρα που 21 κανονιοβολισμοί θα ηχούν στο Λυκαβηττό. Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου προσκύνησαν το πρωί αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός. Σήμερα στις 11.00 το πρωί θα μεταβεί στη Μητρόπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενώ μια ώρα αργότερα θα φτάσει αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων με επικεφαλής το δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη. Εντός της ημέρας αναμένονται και ξένες αντιπροσωπείες.

Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα είναι τοποθετημένο σε ξύλινη λάρνακα και ντυμένο με τα επίσημα αρχιερατικά του άμφια. Στο κεφάλι φοράει την αρχιερατική μήτρα, στο αριστερό χέρι κρατά την ποιμαντορική ράβδο, στο δεξί το ιερό ευαγγέλιο και τα δάκτυλα του είναι σε στάση ευλογίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος διαβάζονται Ευαγγέλια και ψάλλοντα τρισάγια, από ιερείς που έχουν οριστεί από τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής κ. Θωμά Συνοδινό.

Σε έκτακτη συνεδρίασή της χτες Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, κήρυξε χηρεύοντα τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και όρισε ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα γίνει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008.

Κατά την εκλογή θα πρέπει να παραβρίσκονται τα 2/3 των εν ενεργεία Μητροπολιτών. Η ψηφοφορία θα γίνει σε μία και μόνο συνεδρία, χωρίς διακοπή, στο Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία ενός λαϊκού, του Υπουργού Παιδείας, που θα εγγυηθεί τη νομιμότητα της εκλογής, είναι μυστική ενώ δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες. Κάθε Μητροπολίτης πρέπει να σημειώσει σ’ ένα απλό κομμάτι χαρτί το όνομα εκείνου του Ιεράρχη που θεωρεί καταλληλότερο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Τόσο στον α’ όσο και στο β’ γύρο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν επιτευχθεί τότε νέος αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία των ψήφων στον γ’ γύρο.

Τη θλίψη τους για την απώλεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, θρησκευτικοί ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα παραστεί στην κηδεία, στην οποία θα παρευρεθούν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόεδρος της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την αναβολή των αυριανών αγώνων όλων των πρωταθλημάτων αποφάσισε η ΕΠΟ, ενώ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέβαλε τη σημερινή απεργιακή της κινητοποίησή.

Πηγή:http://www.ert.gr 

2 σκέψεις σχετικά με το “Πλήθος κόσμου στην Μητρόπολη για να αποχαιρετήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

  • Καλή του στράτα.
    Υπήρξε ένας αντιρατσιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη στην Ελλάδα μιας πτυχής της λαικής παράδοσης του τούρκικου πολιτισμού.
    Και φαίνεται ότι μέσα σε ό,τι έκανε βρήκε το δρόμο του για την εκπλήρωση του γήινού προορισμού του.

    Γιώργης Χολιαστός

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *