Επικαιρότητα

Επίδομα θέρμανσης και επίδομα σε άνεργους που έχουν στεγαστικά δάνεια

 

Εφ’ άπαξ επίδομα θέρμανσης στους ανέργους, αγρότες και συνταξιούχους που θα δοθεί τον Ιανουάριο και θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις που διεξάγεται στη Βουλή, μετά από αίτημα του ο Αλέκου Αλαβάνου. Επίσης όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο -προ του 2009- και είναι άνεργοι ή παίρνουν ΕΚΑΣ, θα πάρουν 500 ευρώ, σε δυο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ακόμη, το διπλασιασμό του επιδόματος στους ανέργους για το μήνα Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αυξάνονται οι κοινωνικές μεταβιβάσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάμων, οι οποίες θα φτάσουν στα 48,7 δισεκ. ευρώ το 2009, έναντι 28,8 δισ. το 2004, δηλαδή 20 δισεκ. ευρώ περισσότερα. “Παρακολουθούμε την κατάσταση διαρκώς και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όποια πρωτοβουλία χρειαστεί”, είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι “η αρχή γίνεται με δύο δράσεις”, που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, κόστους 300 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη δράση είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και τους εγγεγραμμένους ανέργους. Το επίδομα αυτό διαφοροποιείται με το χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη ζώνη, σε 150 ευρώ για τη δεύτερη και σε 100 ευρώ για την τρίτη ζώνη. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο, και “είναι αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε επίδομα θέρμανσης”.

Η δεύτερη δράση είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου, σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία που έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009, το έκτακτο αυτό επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009.

Η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης απαιτεί υπεύθυνες θέσεις, τόνισε ο κ. Καραμανλής και μίλησε για καλπάζουσα ακρίβεια που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και για 2,7 εκατομμύρια απολύσεις στην Ευρώπη.

Παρά τους περιορισμούς που έχει η χώρα μας λόγω του τεράστιου φορτίου του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ακολουθούμε ένα ευέλικτο κι αξιόπιστο σχέδιο δράσης που αφορά την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της ρευστότητας και την υπεύθυνη διαχείριση της απασχόλησης, την στήριξη των οικονομικά αδύνατων και τη μη επιβολή νέων φόρων.

Παρεμβάσεις Παπανδρέου – Αλαβάνου – Παπαρήγα

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για “κυβέρνηση υπό κατάρρευση που κινδυνεύει να παρασύρει και τη χώρα, ανάμεσα σε σκάνδαλα αδιαφάνεια και λεηλασία του πλούτου του ελληνικού λαού”. Το ΠΑΣΟΚ – είπε- έχει σταθερό σχέδιο που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Στην κρίση είπε ο κ. Παπανδρέου, “μπαίνουμε με την καταστροφική επιλογή της απογραφής που στέρησε απ’ την ελληνική οικονομία δυνατότητες για ελιγμούς, με τις συνεχείς φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, με την ανοχή στα καρτέλ που τροφοδότησε την ακρίβεια. Με κακοδιαχείριση των πόρων της νέας ΚΑΠ. Με αντιαναπτυξιακή πολιτική συνεχούς μείωσης των δημοσίων επενδύσεων και συνεχή απαξίωση κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας. Και όλα αυτά τα έχετε ονομάσει υπεύθυνη πολιτική” ανέφερε ο πρόεδρος του κινήματος.

Ζούμε ιστορικές στιγμές αφού η οικονομική κρίση θέτει μεγάλα ζητήματα που χρειάζονται τομές. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στη Βουλή. Όπως είπε επιβάλλονται θεσμικές αλλαγές και μεγάλα μέτρα.

Αναφερόμενος στα επιδόματα ανεργίας, θέρμανσης κι όλες τις ρυθμίσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, είπε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο κοινωνικής συνοχής και κάθε ένα ευρώ που θα πηγαίνει σε ανέργους και φτωχούς αντιστοιχεί σε 56 ευρώ που δίνονται στις τράπεζες.

Υποστηρίζοντας ότι δε βρισκόμαστε στη μέση της οικονομικής κρίσης, αλλά ακόμη στην αρχή προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την κρίση του 1929.

Ψίχουλα χαρακτήρισε τα εφάπαξ επιδόματα θέρμανσης των 50, 100 και 200 ευρώ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους, την πλειοψηφία των μισθωτών, τους μικροκαλλιεργητές και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και τους μετανάστες να μην έχουν καμία συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *