Επικαιρότητα

‘Εκτακτο Δελτίο – Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Σημαντική άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Αιτία οι αντικυκλωνικές πιέσεις στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού οι οποίες σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Βόρεια Θάλασσα ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την δυτική Γαλλία και την Ιβιρική χερσόννησο.

Χαμηλές πιέσεις στην περιοχή του Βισκαϊκού κόλπου κινούνται με κατεύθυνση ΑΒΑ και θα επιδεινώσουν σημαντικά τον καιρό στην κεντρική Ευρώπη από αύριο το μεσημέρι. Το χαμηλό αυτό σε συνδυασμό με δευτερεύοντα κέντρα χαμηλών πιέσεων στην δυτική Μεσόγειο και τον κόλπο της Σύρτης θα ευνοήσουν την άνοδο θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.

Η άνοδος αυτή θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή από την Τετάρτη το μεσημέρι όπου αναμένεται η είσοδος της θερμής εισβολής στον ελλαδικό χώρο (20 βαθμοί Κελσίου στα 850hPa).

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή όπου αναμένεται το μέγιστο της θερμής εισβολής (26 βαθμοί Κελσίου στα 850hPa) με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου στην νότια ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, τους 36 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τους 35 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και τους 31 βαθμούς στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται από το Σάββατο τα ξημερώματα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (12 έως 14 βαθμούς Κελσίου), ενίσχυση των ΝΔ ανέμων και εκδήλωση ισχυρών βροχών και τοπικών καταιγίδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 3ο δεκαήμερο του Μαίου αναμένεται σχετικά ψυχρό με θερμοκρασίες κάτω από τις μέσες κλιματικές και αυξημένες πιθανότητες αστάθειας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Δημήτρης Καμπόλης

Μετεωρολόγος www.kairos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *