Επικαιρότητα

Στα “μαλακά” οι 2 αμελείς αστυνομικοί της Θεσαλονίκης

Ποινές φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, εξαγοράσιμης προς 5 ευρώ την ημέρα, καθώς και 8 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους δύο αρχιφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. -αντιστοίχως στον 49χρονο και τον 40χρονο- που κατηγορούντο για την απόδραση του 33χρονου τοξικομανούς από περιπολικό και κατέληξε στη δολοφονία οδηγού αστικού λεωφορείου, το περασμένο Σάββατο, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψε η ένταση, υπό τη μορφή της αποδοκιμασίας των δύο αστυνομικών από συγγενείς του θύματος, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν.
Οι δύο υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθισαν στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της ελευθέρωσης κρατουμένου από αμέλεια, ενώ ένας εξ αυτών -ο πρώτος- διώκονταν για πλημμελή φύλαξη αστυνομικού όπλου. Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και τους χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

«Γιατί δεν φορέσατε στο δράστη χειροπέδες», ήταν το επίμονο ερώτημα του προέδρου του δικαστηρίου προς τους κατηγορούμενους. «Τον μεταφέραμε πολλές φορές στο αστυνομικό τμήμα», είπε ο 49χρονος κατά την απολογία του, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης -Δημήτρης Αλμπάνης- ήταν γνωστός στο Τμήμα Ασφάλεια Σίνδου, όπου είχε οδηγηθεί τουλάχιστον 15 φορές κατά το παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών και μικροκλοπές. «Εγώ στον Αλμπάνη και σε κάθε Αλμπάνη δεν φοράω χειροπέδες», δήλωσε χαρακτηριστικά!…

Ερωτηθείς δε για ποιο λόγο δεν κάθισε κάποιος εκ των αστυνομικών δίπλα στον 33χρονο στα πίσω καθίσματα του περιπολικού, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Για να συμβεί αυτό πρέπει κανείς να είναι τουλάχιστον εγκληματίας. Ποτέ δεν κάθεται αστυνομικός πίσω».

Περιγράφοντας τη στιγμή που ο τοξικομανής τού αφαίρεσε το υπηρεσιακό του όπλο -ένα «μάγκνουμ»- από το τσαντάκι, ισχυρίστηκε ότι φορούσε το τσαντάκι στη μέση του και ο δράστης τού το άρπαξε, όταν άνοιξε το φερμουάρ για να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο. «Ακούω δυνατά τον Αλμπάνη να φωνάζει ‘σταμάτα’. Τον κοίταξα στα μάτια και κατάλαβα ότι μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Δεν χάσαμε την ψυχραιμία, προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, υπό την απειλή του όπλου ο δράστης τούς υποχρέωσε να ανοίξουν την πόρτα για να διαφύγει. Αναφερόμενος στη στιγμή της επιβίβασης του δράστη στο αστικό λεωφορείο υπογράμμισε ότι εκείνη την ώρα επικρατούσε αλαλούμ. «Μαζεύτηκαν γύρω στα 30 περιπολικά. Υπήρχε χαμός και κανένας συντονισμός», σημείωσε.

Ο έτερος των κατηγορουμένων, κατέθεσε στην απολογία του ότι ο 33χρονος ήταν από τους πρώτους που γνώρισε από τότε που κλήθηκε να υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας Σίνδου. «Δεν πιστεύω ότι είναι αληθινό αυτό που έγινε», είπε και δικαιολογώντας με τη σειρά του την επιλογή τους να μην «περάσουν» στο δράστη χειροπέδες, παρατήρησε: «Καμία φορά δεν αντέδρασε. Ήταν ακίνδυνος και άρρωστος».

Των απολογιών προηγήθηκαν οι καταθέσεις τριών μαρτύρων αστυνομικών που κατέτειναν στον ισχυρισμό ότι ο 49χρονος -παρότι άοπλος- συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην καταδίωξη του δραπέτη, συμβάλλοντας στην ακινητοποίηση και σύλληψή του. επίσης και οι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι αστυνομικοί συχνά δεν χρησιμοποιούν χειροπέδες, κρίνοντας ότι κάποιος που συλλαμβάνεται είναι ακίνδυνος ή δεν είναι ύποπτος φυγής. Σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί κανείς δεν σημάδεψε τον δράστη, ένας εκ των μαρτύρων κατέθεσε ότι υπήρχε φόβος μήπως χτυπηθεί κάποιο άλλο άτομο.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *