Ταξιδιωτικά άρθρα

Ίος, Γύθειο και Κύθηρα

Έτσι κι αλλιώς όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου. Που είναι όμορφος για να τον αγνοούμε. Με αυτή τη σκέψη ξεκίνησα μια εκδρομή για την οποία δεν μετάνιωσα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέφθηκα την Ίο, το Γύθειο και τα Κύθηρα. Και όχι μόνο. Γιατί το Γύθειο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη μεταβατική στάση από τον …”έξω κόσμο” στον κόσμο της Μάνης. Πρώτος σταθμός η Ίος. Πέτρινα σπίτια, χαμηλά πεζούλια με ανθισμένα παρτέρια, φιδωτά πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Λάμπει κατάλευκη στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Όλα εδώ είναι αυθεντικά. Όχι μόνο τα κτίρια και η αρχιτεκτονική τους αλλά και οι κάτοικοι που είναι έτοιμοι να υποδεχθούν με τη θερμή φιλοξενία τους τον επισκέπτη. Ο Γιαλός είναι ένας φυσικός κόλπος προστατευμένος από όλους τους ανέμους γι’ αυτό οι ναυτικοί αποκαλούσαν παλιά την Ίο «Μικρή Μάλτα». Η σύνδεση της με το θάνατο του ποιητή Ομήρου δημιουργεί ένα μύθο που με την πάροδο του χρόνου γίνεται παράδοση. Επιγραφές και νομίσματα, αλλά κυρίως κείμενα αρχαίων ιστορικών όπως ο Στράβων, ο Παυσανίας και ο Ηρόδοτος, βεβαιώνουν ότι ο μεγάλος ποιητής πέθανε και ετάφη στην Ίο, στο νησί όπου είχε γεννηθεί η μητέρα του Κλυμένη. Οι περιηγητές του 17ου έως 19ου αιώνα δεν παραλείπουν να αναφέρουν την έκδηλη διάθεση των κατοίκων να δείχνουν τάφο του Ομήρου στην περιοχή του Πλακωτού. τον

Τα σκόρπια εκκλησάκια είναι 365. Ανέβηκα στη Χώρα. Στην πλατεία υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Παναγία τη Γκρεμιώτισα. Χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως λέει η παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στα βράχια του Μυλοπότα με ένα κερί αναμμένο. Σύμφωνα με το θρύλο οι Κρητικοί για να γλιτώσουν την εικόνα από τους Τούρκους την έριξαν στη θάλασσα και έτσι βρέθηκε σ’ αυτή τη παραλία.

Η εντύπωση που αποκόμισα από την Ίο είναι ότι βρίσκεται σε φάση εξέλιξης. Να το θυμηθείτε, γρήγορα θα γίνει η νέα μόδα στις Κυκλάδες. Καλό σημάδι ότι τα Ίντερνετ- καφέ είναι πιο πολλά από τα καφενεία.

Το τοπίο είναι ξερό. Κι όμως εξάπτει την περιέργεια του τουρίστα εξερευνητή. Πέτρα, ελιές, πουρνάρια, φραγκόσυκα. Μάϊνη την ονόμαζαν οι ντόπιοι. Οφείλεται βασικά στο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων να χρησιμοποιούν πολύ το γράμμα «γιώτα». Ωραία ακούγεται και η εκδοχή που λέει πως όλοι οι ναυτικοί που περνούσαν από το ακρωτήριο Ταίναρον φώναζαν «Μάινα τα πανιά!», οπότε έμεινε στη χερσόνησο το όνομα Μάϊνη. Δύο αιώνες πιο πριν, στη Μάνη θα μπορούσες να συναντήσεις μέχρι 130 χωριά, χτισμένα με πέτρα. Τα περισσότερα όμως ερήμωσαν, είτε από τις εμφύλιες συγκρούσεις, είτε από τους πολέμους με τους Τούρκους. Πολύ αργότερα ήρθε η μαζική μετανάστευση σε Αμερική και Καναδά για να ολοκληρωθεί η εικόνα της ερήμωσης. Σήμερα, τα σημάδια της ανάκαμψης είναι κάπως ορατά.Δεύτερος σταθμός μου το Γύθειο, από τα πιο γραφικά λιμάνια  της Πελοποννήσου. Κατοικημένο από την Προϊστορική εποχή, αποτελούσε εμπορικό σταθμό των Φοινίκων. Ως την Επανάσταση του 1821 ήταν γνωστό με το όνομα Μαραθονήσι. Έχει 4.600 κατοίκους και απέχει 43 χλμ. από τη Σπάρτη, νότια. Βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα λόφο, ανάμεσα σε άλλους, κατάσπαρτους με ελιές. Η πόλη μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το ορμητήριο για να περιηγηθείτε στον κόσμο της Μάνης.

Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής τα σπήλαια Διρού. Η περιήγηση γίνεται με βάρκα φορώντας σωσίβιο. Το σπήλαιο Βλυχάδα ανακαλύφθηκε το 1949 από το ζεύγος Πετρόχειλου. Η συνολική του έκταση είναι 33.400 μ. εκ των οποίων έχουν εξερευνηθεί τα 5.000 τ.μ. και έχουν βρεθεί απολιθώματα ζώων ηλικίας 2 εκατ. χρόνων και σκελετοί ανθρώπων. Οι αίθουσες που το αποτελούν είναι η Πρώτη Σάλα, η Νεκρή Πολιτεία, το Σταυροδρόμι, η Γοτθική Σάλα, το Μνημείο του ʼγνωστου Ναύτη, ο Πύργος της Πίζας, η Κόκκινη Σάλα, η Σοκολατένια, η Χρυσή Βροχή, η Θάλασσα των Ναυαγίων, τα Λευκά και Ροζ Διαμερίσματα. Κάθε σπήλαιο κρύβει το δικό του μύθο…

Πολλές καλές ταβέρνες βρίσκονται λίγο έξω από τη Σπάρτη, στο χωριό Παρόρι, δίπλα στις γάργαρες πηγές νερού. Τα ψητά γουρουνόπουλα στη Λακωνία τα ονομάζουν μπουζοπούλες και όπου βρείτε να τις σπάνε σε πάγκο να αγοράσετε ή να καθίστε να φάτε. Τα καπνιστά παστά λουκάνικα με πορτοκάλι είναι άλλη μια σπεσιαλιτέ της περιοχής και συνοδεύονται με καγιανά (δηλαδή ομελέτα).

5 χλμ από τη Σπάρτη απέχει ο Μυστράς. Αντιπροσωπευτικό δείγμα βυζαντινής  πόλης του 14ου-15ου αι., βρίσκεται στην πλαγιά του Ταύγετου. Η καστροπολιτεία σήμερα είναι ερειπωμένη, πλάϊ της όμως δημιουργήθηκε ο νέος Μυστράς, χωριό με 4 οικισμούς και 800 κατοίκους.

Με ενδιάμεσο σταθμό τους Μολάους, 72 από το Γύθειο (95 χλμ. από τη Σπάρτη), φθάνω στη Μονεμβασιά. Μεσαιωνική, βυζαντινή και βενετσιάνικη καστροπολιτεία, σκαρφαλωμένη σε βράχο. Ο χρόνος λες και έχει σταματήσει. Υπάρχουν περίπου σαράντα βυζαντινές εκκλησίες ερειπωμένες με μεγάλο ενδιαφέρον. Ερειπωμένο, δυστυχώς και το σπίτι που έζησε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Ανάμεσα από Κρήτη και Πελοπόννησο, τα Κύθηρα, τελευταίο λιμάνι της εκδρομής μου. Λέγονται αλλιώς και Τσιρίγο. Στη Xώρα, το μεσαιωνικό κάστρο δεσπόζει σε ύψωμα, αγναντεύοντας το Kρητικό πέλαγος και το διπλό λιμανάκι του Καψαλιού. Χαρακτηριστικά είναι τα κάτασπρα σπίτια της Χώρας μπροστά στο Κάστρο, με τα σοκάκια και τις καμάρες σε έντονο κυκλαδίτικο ύφος.

Η Παλαιόχωρα με τα κτίσματα του 13ου αιώνα, ήταν η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο βορειότερο μέρος ενός απόκρημνου βράχου, ο οποίος εμφανίζεται στη μέση του φαραγγιού της Κακής Λαγκάδας. Από τα πιο γραφικά και χαρακτηριστικά ψαροχώρια των Κυθήρων, ο Αβλέμονας, βρίσκεται κοντά στις παραλίες της Παλιόπολης με το Λουτρό της Αφροδίτης και το ονειρικό Καλαδί. Στη Παλιόπολη, υπήρχε το αρχαίο λιμάνι της Σκάνδειας, υπολείμματα του οποίου διακρίνονται ακόμα στο βυθό.

ʼλλο ένα σημείο από το οποίο πρέπει να περάσει ο ταξιδιώτης είναι ο Μυλοπόταμος. Ρωτώντας τους κατοίκους φτάνει στον καταρράκτη, ένα θέαμα μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο που η θεά του έρωτα Αφροδίτη, διάλεξε τα Κύθηρα για να αναδυθεί. Στα ανοικτά της περιοχής, βυθίστηκε το πλοίο του Έλγιν που μετέφερε τα ιερά μάρμαρα του Παρθενώνα.

…Οι τόποι που επισκέφθηκα μοναδικοί. Και δεν τους είδα από την τηλεόραση, τους είδα με τα μάτια μου. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε περισσότερα για τα Κύθηρα χρησιμοποιείστε το …ποντίκι σας. Απλά κάνετε κλικ στο http: //www.kythera.gr  

Είναι ένας πλήρης τουριστικός και πολιτιστικός οδηγό των Κυθήρων. Τον έχουν ετοιμάσει ιδιώτες και επιχειρήσεις του νησιού για την προβολή του τόπου τους. Σε τρεις γλώσσες, δίνει πληροφορίες για τα δρώμενα , φυσικά αξιοθέατα και μνημεία, μέρη διαμονής, εστιατόρια και μπαρ, παραλίες κι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο επισκέπτης για να περάσει καλά στα Κύθηρα. Χάρτες, φωτογραφίες και το ιστορικό του νησιού συμπληρώνουν το αξιόλογο site. Αυτές τις μέρες, έμφαση δίνεται στα φθινοπωρινά δρώμενα των Κυθήρων.

Συντάκτης: Χρήστος Μυστιλιάδης

www.enlefkotv.com

Μια σκέψη για το “Ίος, Γύθειο και Κύθηρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *