Κόσμος

Αγνοείται Airbus Α330 της Air France με 228 επιβάτες

airbus_copyΣε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές τόσο της Γαλλίας, όσο και της Βραζιλίας μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ ενός Airubs Α330 της Air France με 228 επιβάτες που εκτελούσε την πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, ενώ οι αερολιμενικές αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για την πτήση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το Airbus A330 της αεροπορικής εταιρείας Air France, εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ σήμερα στις 09.00 (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας και σε απόσταση που υπολογίζεται στα 300 χλμ από τις ακτές, ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι μεταφέροντας 228 επιβάτες.
Το αεροσκάφος που εξακολουθεί να αγνοείται, παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί, επρόκειτο να προσγειωθεί στις 11.10 (τοπική ώρα, 12.10 ώρα Ελλάδας) στο παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί.
Αν και ακόμη οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αερολιμενικές αρχές της Γαλλίας είναι απαισιόδοξες για την τύχη του αεροσκάφους. Δεν υπάρχει πλέον “καμιά ελπίδα” για την πτήση της Air France που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι δηλώνουν οι αρχές στο Παρίσι, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε “μεγάλη ανησυχία” για τις πληροφορίες σχετικά με την πτήση αυτή.

Τα αίτια της πτώσης

Όπως αναφέρεται το πλήρωμα του αεροσκάφους, πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ, στην τελευταία του επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου είχε αναφέρει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, καθώς και ότι στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία η οποία, όπως εκτιμάται ίσως και να αποτέλεσε την αιτία της πτώσης του αεροσκάφους.
Όσον αφορά στα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Φρανσουά Μπρούς, η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι το αεροπλάνο της Air France να επλήγη από κεραυνό.
“Το πιο πιθανό είναι ότι το αεροπλάνο κεραυνοβολήθηκε”, είπε ο Μπρους στους δημοσιογράφους. “Το αεροπλάνο εισήλθε σε ζώνη καταιγίδων με ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσαν δυσλειτουργίες”, πρόσθεσε.
Η Air France ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο της, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, έστειλε αυτόματο μήνυμα στις 05.14 (ώρα Ελλάδας) αναφέροντας “βλάβη στο ηλεκτρικό κύκλωμα” αφού πέρασε μέσα από μια καταιγίδα με ισχυρές αναταράξεις.

Παρά την τοποθέτησή του όμως, να αποφύγει τη σεναριολογία σχετικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους, προκειμένου να μην υπάρξει παραπληροφόρηση, θέλησε ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό, ο οποίος εκτίμησε ότι η “οποιαδήποτε υπόθεση θα είναι ψευδής και λανθασμένη”.

Ο Μπισερό ζήτησε να υπάρξει “σύνεση” για τα αίτια της εξαφάνισης του αεροσκάφους. “Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα. Η οποιαδήποτε υπόθεση θα είναι ψευδής και λανθασμένη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ρουασί, όπου θα συναντηθεί με τους συγγενείς των επιβατών.

“Έχω επαρκή εμπειρία για να γνωρίζω ότι κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες. Ας μην βιαστούμε. Το οφείλουμε στις οικογένειες”, πρόσθεσε.

Πέραν τούτου, ένας ακόμη λόγος που κάνει τις Αρχές Γαλλίας και Βραζιλίας να θεωρούν δεδομένη την συντριβής του αεροσκάφους, είναι ότι το επιβατικό αεροπλάνο της Air France, θα είχε μείνει από καύσιμα αν εξακολουθούσε να πετάει ως τώρα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας Ζαν-Λουί Μπορλό.
“Ως τώρα θα είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα κηροζίνης έτσι πρέπει δυστυχώς τώρα να αντιμετωπίσουμε το πιο τραγικό σενάριο”, δήλωσε ο Μπορλό.

Επιχείρηση εντοπισμού

Για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, ήδη έχει οργανωθεί γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τις Αρχές της Βραζιλίας με την συμμετοχή πλοίων, ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί έρευνες στα ανοικτά των ακτών της χώρας αναζητώντας το Airbus 330-200 της Air France, το οποίο είχε 228 επιβαίνοντες.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας Χένρι Ουίσλον δήλωσε ότι αεροπλάνα απογειώθηκαν από το νησί Φερνάντο ντε Νορόνια, στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής της Βραζιλίας, για να αναζητήσουν το αεροπλάνο της Air France.
Το αεροπλάνο, είχε “προχωρήσει πολύ” πάνω από τον Ατλαντικό όταν εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας.

300 χλμ ανατολικά των νήσων Φερνάντο ντε Νορόνια, οι έρευνες

Την εκτίμηση ότι το αεροπλάνο της Air France, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων ανατολικά των νήσων Φερνάντο ντε Νορόνια, εξέφρασε με βάση υπολογισμούς του βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας.

Το αεροπλάνο “βρίσκεται το μέγιστο σε απόσταση 300 χιλιομέτρων ανατολικά των νήσων Φερνάντο ντε Νορόνια, προς την κατεύθυνση του Ντακάρ”, δήλωσε ο σμήναρχος εν αποστρατεία των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων Γουστάβο Αντόλφο Φράνκο Φερέιρα,.

Καθώς τα νερά σε αυτήν τη ζώνη δεν είναι παγωμένα, ο Φερέιρα δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες, στην περίπτωση που οι πιλότοι κατάφεραν να προσθαλασσώσουν με επιτυχία το αεροπλάνο κοντά στα νησιά αυτά, το ανατολικό άκρο των οποίων βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τις βραζιλιάνικες ακτές.

Ωστόσο ο Φερέιρα έκρινε “λίγο πιθανό” να κατέστη δυνατή μια προσθαλάσσωση του Airbus της Air France, καθώς το αεροπλάνο αντιμετώπιζε ηλεκτρική βλάβη.

Από την πλευρά του ο μαροκινός υπουργός Μεταφορών Καρίμ Γέλαμπ δήλωσε πως το Airbus της Air France “δεν εντοπίστηκε ούτε από το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Μαρόκου”.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας

Όσον αφορά στην επίσημη θέση της εταιρείας, η Air France επιβεβαίωσε ότι “δεν έχει νέα” από την πτήση AF 447 από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, η οποία εξαφανίσθηκε το πρωί από τις οθόνες των ραντάρ πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεί, το αεροπλάνο Airbus 330-200 μετέφερε 216 επιβάτες ενώ τα μέλη του πληρώματος ήταν 12.
“Η Air France με λύπη της ανακοινώνει πως δεν έχει νέα από την πτήση AF 447 που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ρίο στο Παρίσι με 216 επιβάτες και συμμερίζεται τη συγκίνηση και την ανησυχία των οικογενειών”, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας. Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι συγγενείς των ανθρώπων που ταξίδευαν με την πτήση AF 447 έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *