Κόσμος

Ακόμα ψάχνουν την Ολυμπιακή Φλόγα στο Σαν Φρανσίσκο

Σύγχυση επικράτησε στο Σαν Φρανσίσκο αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθούσε η Ολυμπιακή Φλόγα, καθώς οι διοργανωτές άλλαξαν τα αρχικά σχέδια την τελευταία στιγμή για να μην περάσει η λαμπαδηδρομία από την διαδρομή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος πήρε τη δάδα και άρχισε να τρέχει περικυκλωμένος από Κινέζους αστυνομικούς. Όμως ξαφνικά ο λαμπαδηδρόμος και η συνοδεία του εξαφανίστηκαν καθώς μπήκαν σε μία τεράστια αποθήκη που βρίσκεται στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο, της μοναδικής πόλης των ΗΠΑ, που βρέθηκε η Φλόγα. Επρόκειτο για σχέδιο των αρχών για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Έτσι, αυτό που οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας του Πεκίνου αποκαλούν “ταξίδι αρμονίας”, μετατράπηκε σε “μυστήριο της χαμένης φλόγας”.

Οι Αμερικανοί διοργανωτές της λαμπαδηδρομίας ήθελαν να αποφύγουν σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο και το Παρίσι, με αφορμή την κατάσταση στο Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκέιβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη η αλλαγή της διαδρομής που θα ακολουθούσε η λαμπαδηδρομία την τελευταία στιγμή, για να μην ακυρωθεί όλη η εκδήλωση εξαιτίας των φόβων για τη δημόσια ασφάλεια. “Εκτιμήσαμε την κατάσταση και νιώσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τη δάδα και να προστατέψουμε τους διαδηλωτές, όπως θα θέλαμε”, δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.

Μετά την εξαφάνιση της φλόγας, εμφανίστηκαν τζετ σκι και πλοιάρια της ακτοφυλακής στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει η φήμη ότι η φλόγα θα μεταφερόταν από την θάλασσα.

Μία ώρα αφότου η φλόγα εξαφανίστηκε, ο λαμπαδηδρόμος με τη δάδα επανεμφανίστηκε σε μία κεντρική οδική αρτηρία, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται. Επικράτησε σύγχυση και οι συγκεντρωθέντες δεν ήξεραν προς τα που να κινηθούν.

“Είναι δειλία. Εάν δεν μπορούν να μεταφέρουν τη δάδα μέσα στην πόλη, αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν υποστηρίζει τους αγώνες”, δήλωσε ένας 30χρονος από την Καλιφόρνια, που κρατούσε μία σημαία του Θιβέτ.

“Νομίζω μας ξεγέλασαν, διότι η σημασία της λαμπαδηδρομίας είναι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς”, δήλωσε ένας άλλος κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, κινεζικής καταγωγής.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *