Κόσμος

Ανακαλύφθηκε νέο είδος δίποδου θηλαστικού (…χόμπιτ)

bonesΈνα είδος δίποδου θηλαστικού που έμοιαζε με άνθρωπο και ζούσε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια στις ζούγκλες του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία προβληματίζει τους επιστήμονες. Τα απολιθώματα του είδους ανακαλύφθηκαν το 2003 και σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες πιθανώς να πρόκειται για ένα νέο, άγνωστο έως τώρα ον. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν οι πρόγονοι του ήταν πιθηκοειδή ή ανθρωποειδή. Είναι ένα είδος θηλαστικού που εμφανίστηκε από το πουθενά στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας και εξαφανίστηκε για άγνωστους λόγους. Είχε ύψος που μετά βίας έφτανε το ένα μέτρο και βάρος όχι πάνω από 30 κιλά. Κάποιοι το παρομοίασαν με το χόμπιτ, το ξωτικό όπως το φαντάστηκε ο συγγραφέας Τζει Αρ Τόλκιν στον “Άρχοντα των Δακτυλιδιών”.

Αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν Χομο Φλοριένσις, δηλαδή άνθρωπος της νήσου Φλόρες, δεν έχει ξεκαθαριστεί τελικά αν είναι πρωτόγονος άνθρωπος ή εξελιγμένος πίθηκος.Οι παλαιοντολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις εξετάζοντας τα πόδια και τον εγκέφαλο του είδους από τα απολιθώματα που έχουν στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι κλειδώσεις των δακτύλων στα πέλματα του μικρόσωμου πλάσματος παραπέμπουν περισσότερο σε πρωτόγονο άνθρωπο αλλά η κυρτότητα στα δάχτυλα είναι χαρακτηριστικό των χιμπατζήδων.

Αίνιγμα αποτελεί και το χαρακτηριστικά μικρό μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με τον ανθρώπινο. Έως τώρα οι ειδικοί πιθανολογούσαν ότι αυτό οφειλόταν στον ατελή θυρεοειδή του είδους. Η νέα θεωρία του “νησιωτικού νανισμού” υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα δίποδα όντα ακολούθησαν τη μοίρα όλων των ειδών που ζούσαν σε απομονωμένες νησιωτικές περιοχές χωρίς άφθονη τροφή και επαφές με άλλα εξελιγμένα ήδη.

Οι επιστημονικές θεωρίες πάντως δεν έχουν απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Κανείς δεν γνωρίζει πως ήταν οι πρόγονοι αυτού του πλάσματος, αφού δεν έχει βρεθεί κανένα σχετικό απολίθωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *