Επικαιρότητα

Αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μοτοσικλετιστής της ομάδας «Ζ» που είχε εγκλωβιστεί από ομάδα διαδηλωτών, πυροβόλησε στο αέρα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

«Αστυνομικός ο οποίος είχε εγκλωβιστεί από ομάδα αναρχικών κοντά σε αστυνομικό τμήμα (στο Παλαιό Φάληρο) πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της αστυνομίας. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Μega, βρέθηκε κάλυκας από τους πυροβολισμούς.
Σύμφωνα με μάρτυρες ακούστηκαν περισσότεροι από 10 πυροβολισμοί και αυτή την ώρα τρείς αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στο κέντρο της Άμεσης Δράσης για να γίνει βαλλιστική εξέταση στα όπλα τους.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος του Πεδίου του Άρεως, όπου ομάδες με ορμητήριο το χώρο του Πολυτεχνειου επιδίδονται σε κλεφτοπόλεμο με τις δυνάμεις ασφαλείας, πετώντας πέτρες και καίγοντας κάδους απορριμάτων. Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπου νωρίτερα σημειώνονταν σποραδικές συμπλοκές μεταξύ νεαρών και των αστυνομικών, που βρίσκονταν γύρω από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, όπου κηδεύτηκε ο 15χρονος Αλέξης, αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία αλλά είναι αρκετές οι καταστροφές καταστημάτων στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα κατά τη μαζική διαμαρτυρία μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων, στην πλατεία Συντάγματος, όπου ομάδες νεαρών ενεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Ένταση σημειώθηκε και στο σταθμό του Μετρό όπου διαδηλωτές έμειναν για ώρα εγκλωβισμένοι από τα ΜΑΤ. Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία, στην Καμάρα, από αντεξουσιαστές και η άλλη στο Άγαλμα Βενιζέλου, από φοιτητικούς συλλόγους, μαζί με μαθητές και φορείς της πόλης.Εκτεταμένα επεισόδια και στην Πάτρα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

 

Eπεισόδια στη Ν. Σμύρνη

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στη Ν. Σμύρνη. Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους γύρω από το Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, όπου κηδεύτηκε ο αδικοχαμένος μαθητής, στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων ασφαλείας, αποτέλεσε “κόκκινο πανί” για πολλούς νεαρούς που θέλησαν να παρευρεθούν στη νεκρώσιμο ακολουθία. Αμέσως μετά κινήθηκαν κατά των αστυνομικών με πέτρες, οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Μια 16χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο “Σωτηρία” με αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη δακρυγόνων.

Οι μικροσυμπλοκές ξέσπασαν αρχικά στους γύρω δρόμους, για να μεταφερθούν τελικά στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου και την οδό Πόντου.

Ομάδα νεαρών προξένησε υλικές ζημιές σε ορισμένα τραπεζικά και άλλα καταστήματα. Στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλοι και όλοι μαζί έκλεισαν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου της Νέας Σμύρνης, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και του τραμ.

Ένας έφηβος περίπου 14 με 15 ετών συνελήφθη από αστυνομικούς, προκαλώντας την αντίδραση καταστηματαρχών, περαστικών και περιοίκων που απαίτησαν να αφεθεί ελεύθερος.

Πλέον επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

Η ένταση αυτήν την ώρα επικεντρώνεται στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕ και στη Λ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της πλατείας Αιγύπτου, όπου υπάρχουν κάδοι που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ο πετροπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ συνεχίζεται.

Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται κανονικά χωρίς όμως να σταματούν στους σταθμούς του Συντάγματος και του Πανεπιστημίου, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών και των γραμμών τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο της πόλης. Μόνο στο τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Βούλα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Τραμ για λόγους ασφαλείας. Κανονικά κινούνται ο ΗΣΑΠ και ο Προαστιακός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ζήτησε από τους πολίτες να μην κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης εάν δεν είναι απαραίτητο.

Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Μαζική ήταν η συμμετοχή στα συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου και εκεί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Νωρίτερα, το απόγευμα στο Σύνταγμα, ομάδες μαθητών και άλλων νεαρών άρχισαν να πετούν νεράντζια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των διμοιριών των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες έξω από τη Βουλή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους καταδίωξαν τους νεαρούς προς τις οδούς Πανεπιστημίου και Ερμού. Ορισμένοι νεαροί εγκλωβίστηκαν στο σταθμό του Μετρό και όταν βγήκαν, αρκετοί από αυτούς προσήχθησαν από τα ΜΑΤ, ενώ στην περιοχή έγινε και χρήση δακρυγόνων. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χωρα με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κλειστά ήταν και τα δημοτικά σχολεία λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΔΟΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Παρόμοια απόφαση έχει λάβει η ΟΙΕΛΕ.

Κλειστά και τα ΑΕΙ, ενώ από σήμερα αρχίζουν σε πολλές σχολές νέες γενικές συνελεύσεις φοιτητών για να λάβουν αποφάσεις για καταλήψεις.

Ταραχές και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη

Επεισόδια εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όταν ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου, λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την οδό Κορίνθου, όπου και παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές.

Κουκουλοφόροι καταστρέφουν καταστήματα ενώ οι πληττόμενοι καταστηματάρχες προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου και ακολούθως μπήκαν μέσα στο κτήριο, που ήταν άδειο, και κατέλαβαν το γραφείο του Περιφερειάρχη.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πορεία των αντεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα και να εισβάλουν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου, όπου πέταξαν βόμβες Μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Πόλης και τώρα κατευθύνονται προς το ΑΠΘ.

poreia-vouli

Στην Αλεξανδρούπολη, μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα δικαστήρια της πόλης, ενώ άλλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης. Φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας, έριξαν αβγά, γιαούρτια και μπογιές εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ, που ήταν παραταγμένοι μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση και λίγο αργότερα αποχώρησαν.

Την ίδια ώρα, στην Κομοτηνή, κατά την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, κουκουλοφόροι αποσπάστηκαν από τον κορμό και κατευθύνθηκαν προς στο κτήριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου έσπασαν τα τζάμια του ισογείου της περιφέρειας, που περιφρουρούταν από άνδρες των ΜΑΤ και στη συνέχεια έριξαν βόμβες μολότοφ και έκαψαν τρείς κάδους απορριμμάτων, που υπήρχαν μπροστά στο κτήριο.

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην Κέρκυρα. Νεαροί πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και αυγά στα κτίρια της αστυνομικής διεύθυνσης και της τροχαίας και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε το μεσημέρι και στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, κομμάτων και εργατικών συνδικάτων έξω από το αστυνομικό μέγαρο Ιωαννίνων, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, ακολούθησαν μικροεπεισόδια, ενώ από την πλευρά των αστυνομικών έγινε χρήση χημικών. Για το απόγευμα σήμερα, έχουν προγραμματισθεί και άλλες διαδηλώσεις στα Ιωάννινα.

Σε κλίμα έντασης κατέληξε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, η πορεία των μαθητών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών και πλήθους κόσμου, όπου κάποιοι πέταξαν αυγά και μπουκαλάκια νερού στους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν αντέδρασαν. Το κλίμα εκτονώθηκε γρήγορα και η πορεία διαλύθηκε. Κλειστή παρέμεινε από τις 12 το μεσημέρι και η νομαρχία Σάμου, ύστερα από σχετική απόφαση της ΕΝΑΕ

Διαμαρτυρία στο Ελληνικό Προξενείο στο Παρίσι

Στους προαύλιους χώρους του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Ελληνικό Προξενείο στο Παρίσι κατάφερε να εισχωρήσει το πρωί ομάδα 70 νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, όπως δήλωσαν με τις προκηρύξεις που μοιράζουν στην γαλλική και ελληνική γλώσσα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *