Επικαιρότητα

Αυξάνεται η ταρίφα στα ΤΑΞΙ ανά εξάμηνο

taxi7437Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των παρεχομένων, από τα ΤΑΧΙ, υπηρεσιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ λίγο νωρίτερα ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ΤΑΧΙ Ελλάδος. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται αυξήσεις μόνο στον ένα από τους συνολικά 10 συντελεστές που διαμορφώνουν το τελικό κόμιστρο και ειδικότερα θα αυξηθεί μόνο η ταρίφα, μονή και διπλή σε τρεις εξαμηνιαίες περιόδους. Συγκεκριμένα η μονή ταρίφα, από 0,36 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει το Μάιο σε 0,48 ευρώ, το Νοέμβριο σε 0,60 ευρώ και το Μάιο του 2010 σε 0,72. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε, η συνολική αύξηση επί του κομίστρου θα είναι της τάξης του 9,9%. Η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σε 1,05 ευρώ το δεύτερο και σε 1,20 ευρώ το τρίτο, δηλ. 2,7% αύξηση κάθε φορά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, το νέο κοστολόγιο αποτελεί εξορθολογισμό του κομίστρου και στην ουσία δεν αποτελεί αύξηση τιμολογίου.

Το υπουργείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μελετά την πιλοτική χρήση από τα ΤΑΧΙ, ορισμένων λεωφορειολωρίδων εκτός δακτυλίου, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο, το μέτρο, που πρόκειται να ισχύσει από τις 15 Ιουλίου, θα αφορά ΤΑΧΙ με επιβάτη, αλλά χωρίς δικαίωμα αποβίβασης ή επιβίβασης, ώρες εκτός αιχμής (10-13:00 το πρωί, από 18:00 – 21:00 το βράδυ) και μόνο εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Τέλος, σε ότι αφορά τα ραντεβού, αποφασίστηκε να αυξηθεί το κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα σε 3-5 ευρώ και τούτο προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ραδιοταξί.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία ΤΑΧΙ Ελλάδος δεσμεύτηκε να εφοδιαστούν τα ΤΑΞΙ με ειδικό σύστημα GPS, ώστε η Ομοσπονδία Ταξί Ελλάδος στην Αττική σε πρώτη φάση να ελέγχει την κίνησή τους, αλλά και την ασφάλειά τους. Η Πολιτεία θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης. Το ειδικό μηχάνημα θα ενεργοποιείται με ειδική κάρτα που θα φέρει τα στοιχεία του οδηγού, του ιδιοκτήτη και του αυτοκινήτου, θα εκδίδει αποδείξεις, θα υποδεικνύει τη συντομότερη διαδρομή γα τον πελάτη και θ α συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και των λαθραίων ταξί.

Επίσης, το όνομα του οδηγού θα πρέπει να είναι σε ειδική θήκη τοποθετημένο στην πλάτη του καθίσματος του οδηγού και σε ευδιάκριτη θέση στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ενώ θα διοργανωθούν ειδικά σεμινάρια στον κλάδο, τόσο για νέους όσο και για παλαιότερους οδηγούς.

Όσον αφορά δε τις πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων από σήμερα μειώνονται κατά 50% και για τέσσερις μήνες τα τέλη ταξινόμησης για καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα, ενώ μέχρι και το τέλος του χρόνου καταργείται ο φόρος μεταβίβασης καθώς και το τέλος άδειας οχημάτων για τα μεταχειρισμένα εντός της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *